
Снимка: Wikimedia.org
Ваксинациите напоследък са поле на бойни действия в буквалния смисъл. Но би ли бил по-малко спорен този проблем, ако човек може вместо да се боде, да поеме ваксината си само като изяде порция салата? Изследователи от Калифорнийския университет-Ривърсайд работят по възможните начини за отглеждане на годни за консумация растения, които съдържат същите лекарствени средства като ваксината на основата на иРНК.
Ваксината срещу COVID-19 е една от многото инокулации, които използват технологията иРНК, за да победят вирусите. Те работят, като учат клетки от имунната система да разпознават и атакуват определено инфекциозно заболяване. За съжаление, иРНК ваксините трябва да се съхраняват на студено до непосредствената им употреба или губят стабилност. Екипът на UC-Riverside казва, че ако експериментът им е успешен, обществеността може да яде иРНК ваксини на растителна основа, които биха оцелели при стайна температура.
Благодарение на грант от 500 000 долара от Националната научна фондация, учените разработват три цели. Първо, екипът ще се опита успешно да достави ДНК, съдържаща иРНК ваксини в растителни клетки, където те могат да се развиват. След това авторите на изследването искат да покажат, че растенията всъщност могат да произвеждат достатъчно иРНК, за да заменят традиционната инжекция. И накрая, учените ще трябва да се произнесат по това, каква е правилната доза марули, която хората ще трябва да хапнат, за да е ефективен процесът по замяна на ваксинациите.
"В идеалния случай едно растение би произвело достатъчно иРНК, за да "ваксинира" един човек", казва Хуан Пабло Жиралдо, доцент в Катедрата по ботаника и растителни науки на UCR. "Тестваме този подход със спанак и маруля и имаме дългосрочни цели - да го предложим на хората, които отглеждат тези зеленчуци в собствените си градини", добавя Жиралдо. "Фермерите също биха могли в крайна сметка да отглеждат цели полета от него."
Според екипа на Жиралдо, ключът към правенето на ядливи ваксини са хлоропластите. Те се намират вътре в растителни клетки и спомагат за превръщането на слънчевата светлина в енергия. "Те са мънички, захранвани със слънчева енергия фабрики, които произвеждат захар и други молекули, които позволяват на растението да се развива", обяснява Жиралдо. "Те са и неизползван източник за направата на различни други желани молекули."
Предишни проучвания сочат, че е възможно хлоропластите да "поемат" гени, които не са естествена част от растението, към които те принадлежат. Учените успяха да внедрят генетичен материал в растителни клетки.
В новия експеримент Жиралдо работи с професор Никол Щайнметц от Университета в Сан Диего - експерт по използването на нанотехнологиите, за да достави повече генетичен материал в хлоропластите.
Междувременно бившият съветник на Доналд Тръмп по въпросите на национална сигурност Майкъл Флин, издигна на дневен ред нова конспиративна теория, според която ваксината Covid-19 ще бъде поставена в дресинги за салати. При участието си в едно интернет предаване преди дни, той заяви: „Някой ми изпрати нещо тази сутрин, където говорят за поставянето на ваксината в дресинг за салата“, каза Флин, цитиран от Independent.