Подкрепете ни!
Наука12 юли 2022

Днес ще гледаме „по-надалеч, отколкото човечеството е гледало досега"

НАСА пуска снимки от телескопа „Джеймс Уеб", очаква се невиждан спектакъл

Днес в 17:30, НАСА, съвместно с Европейската космическа агенция (ESA) и Канадската космическа агенция (CSA), ще започне да пуска първите пълноцветни изображения и спектроскопични данни от космическия телескоп „Джеймс Уеб". Така пише в Youtube, на канала на НАСА. Според друга информация изображенията ще са налични по време на телевизионно предаване, започващо в 14:30 UTC (10:30 сутринта EDT) на 12 юли 2022 г. от Центъра за космически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. Дотогава има ембарго. 

Администраторът на НАСА Бил Нелсън съобщи неотдавна, че едно от изображенията ще бъде най-дълбоко проникващото, заснемано някога в нашата Вселена. Той се изрази даже още по-поетично на брифинг преди дни в Научния институт за космически телескопи в Балтимор: „Изображението ще разкрие част от Космоса - по-надалеч, отколкото човечеството е гледало досега".

„Джеймс Уеб" е наследник на космическия телескоп „Хъбъл". НАСА го нарича „чудо на инженерството“. Основното му огледало е огромно. Направено е от 18 шестоъгълни сегмента, с общ размер над 21 фута или 6,5 метра напречно. Инструментариумът на телескопа се фокусира върху инфрачервената част на спектъра, позволявайки му да надникне през прах и газ. 

Какво ще видим

Мъглявината Карина - една от най-големите и най-ярките мъглявини в небето, разположена на приблизително 7600 светлинни години в южното съзвездие Карина. Мъглявините са звездни разсадници, където се образуват звезди. Мъглявината Карина е дом на много масивни звезди, няколко пъти по-големи от Слънцето.
WASP-96 b - гигантска планета извън нашата Слънчева система, съставена главно от газ. Планетата, разположена на близо 1150 светлинни години от Земята, обикаля около звездата си на всеки 3,4 дни. Има около половината от масата на Юпитер и е открита през 2014 г.
Мъглявина Южен пръстен - планетарна мъглявина – разширяващ се облак от газ, заобикалящ умираща звезда. Диаметърът й е почти половин светлинна година и се намира на около 2000 светлинни години от Земята.
Квинтетът на Стефан - намира се в съзвездието Пегас, на ​​около 290 милиона светлинни години. Това е първата компактна група галактики, открита още през 1877 г. Четири от петте галактики в рамките на квинтета са заключени в космически танц на повтарящи се близки срещи.
SMACS 0723 - масивни галактически клъстери, на преден план увеличават и изкривяват светлината на обектите зад тях, позволявайки дълбок изглед както на изключително далечните, така и на присъщо слабите галактически популации.

Къде да гледаме грандиозното шоу

Ако нямате възможност да гледате на живо неземния звезден спектакъл тук, от космическата агенция обещаха, че всички изображения ще са достъпни на сайта на НАСА.
В социалните мрежи координатите са: 
Twitter: @NASA , @NASAWebb
Facebook: NASA , NASAWebb
Instagram: NASA , @NASAWebb
Тук ще намерите подробно описание на всички събития за потребителите, планирани от НАСА за 12 и 13 юли.
Експертите, обслужващи телескопа ще отговарят на въпроси по първите изображения и данни в предаване на NASA Science Live, което ще се излъчва на живо на уебсайта на NASA Science Live, както и в YouTube, Facebook и Twitter. Зрителите могат да изпращат въпроси в социалните медии, като използват хаштага #UnfoldtheUniverse или като оставят коментар в секцията за чат на потока във Facebook или YouTubе. 

Колко далеч ще може да вижда „Уеб"? 

Както вероятно знаете, да гледате навътре в пространството е същото като да гледате назад във времето. Това е така, защото светлината – най-бързо движещото се нещо във Вселената – не пътува безкрайно бързо. Той се движи с ограничена скорост (186 000 мили в секунда или около 300 000 km/s). В продължение на десетилетия астрономите се чудят... ако можехме да погледнем достатъчно далеч в космоса, колко близо бихме могли да се доближим до Големия взрив, в който се e родила нашата Вселена? НАСА казва, че в момента най-ранните космологични наблюдения датират до 330 милиона години след Големия взрив, но с капацитета на „Уеб" астрономите вярват, че лесно ще счупят рекорда.

Движението на „Уеб"

Телескопът е изстрелян в космоса на 25 декември 2021 г. от космическия център на в Куру, Френска Гвиана. След месец стига до точката на Лагранж слънце-Земя, известна като L2 . Тази точка в системата Слънце-Земя позволява на космическия кораб да „се рее“ спрямо Земята, тъй като и Земята, и космическият кораб обикалят около слънцето. Точката е на около четири пъти разстоянието от Луната (на около 1 милион мили от Земята или на около 1,6 милиона километра). На 24 януари 2022 г. корекция по средата на курса вкара „Уеб" в крайната му орбита на L2.

Наземният екип прекарва следващите месеци в изравняване на телескопа до напълно подравняване на огледалата и донастройка на инструментариума. „Уеб" пусна някои тестови изображения през май 2022 г.

Телескопът ще изследва всяка фаза от космическата история – от Слънчевата система до най-отдалечените галактики, които могат да се наблюдават в ранната Вселена – и всичко между тях.
Зам.-шефът на НАСА Пам Мелрой съобщи на брифинга в Балтимор на 29 юни 2022 г., че благодарение на ефективното изстрелване от партньора на НАСА - Arianespace, телескопът може да остане оперативен в продължение на 20 години, удвоявайки живота, който първоначално му беше предвиден.

Тя коментира: „Тези 20 години не само ще ни позволят да навлезем по-дълбоко в историята и времето, но ще навлезем по-дълбоко и в науката, защото имаме възможността да се учим, да растем и да правим нови наблюдения".

Източник

Още по темата:

Човешка роговица от свинска кожа Наука

Човешка роговица от свинска кожа

Учени създадоха имплант, който възвръща зрението

Китай изпревари САЩ и по научни публикации Наука

Китай изпревари САЩ и по научни публикации

Надмощието на Китай е в секторите AI, 5G, квантова наука, полупроводници, биотехнологии и зелена енергия

Простички трикове за упражняване на мозъка Наука

Простички трикове за упражняване на мозъка

Прочетете книга, която е извън сегашните ви интереси, решавайте проблеми, наблюдавайте

Астероид лети към Земята с 33 000 км/ч Наука

Астероид лети към Земята с 33 000 км/ч

2015 FF ще премине покрай Земята на 4,3 млн. км, според учените това е опасно близко

Изобретателят на литиевите батерии навърши 100 години Наука

Изобретателят на литиевите батерии навърши 100 години

Нобеловият лауреат Джон Банистър Гуденаф продължава да търси авангардни технологии

Зимен пейзаж от комета Наука

Зимен пейзаж от комета

Ентусиаст прави невероятен клип от изображения от сондата Philae

Най-старият терариум в света Наука

Най-старият терариум в света

Екосистемата в запечатаната бутилка на Дейвид Латимър се полива веднъж на 53 години

Силурийската хипотеза: Възможно ли е развита цивилизация да е живяла на Земята? Наука

Силурийската хипотеза: Възможно ли е развита цивилизация да е живяла на Земята?

Ако технологично напреднал вид е съществувал тук милиони години преди нас - къде са следите?

Пчелите могат да изтърпят мотивирана болка Наука

Пчелите могат да изтърпят мотивирана болка

Проучване предполага, че е възможно всички насекоми да са разумни

Нов рекорд за най-силно магнитно поле във Вселената Наука

Нов рекорд за най-силно магнитно поле във Вселената

Неутронна звезда с 300 милиарда пъти по-силно поле от магнит за хладилник

Илюзия ли е ретроградният Меркурий? Наука

Илюзия ли е ретроградният Меркурий?

Учени обясняват защо само ни се струва, че планетите се движат назад

„Джеймс Уеб” ни запознава с Юпитер и спътниците му Наука

„Джеймс Уеб" ни запознава с Юпитер и спътниците му

Снимка с фини детайли показва симпатичния гигант на Слънчевата система

Учат роботите на себепознание Наука

Учат роботите на себепознание

Това правело машините по-самостоятелни и по-ефективни