Подкрепете ни!
Наука26 октомври 2022

Добър или лош спомен?

Всичко зависи от малката молекула невротензин

изображение: iStock
изображение: iStock
Вие сте на ваканцията на живота си в Кения, прекосявайки саваната в едно незабравимо сафари, а екскурзоводът ви посочва слонове отдясно и лъвове отляво. Години по-късно влизате в цветарски магазин в родния си град и усещате аромат, удивително напомнящ на цветята на чакаловите дървета, познат ви от пътешествието. Когато затворите очи, магазинът изчезва и вие се връщате в Кения. Вдишвайки дълбоко, се усмихвате на щастливия спомен...

Сега да превъртим. Вие сте на ваканцията на живота си в Кения, прекосявайки саваната на сафари, а екскурзоводът ви посочва слонове отдясно и лъвове отляво. С крайчеца на окото си забелязвате носорог, който следва автомобила. Изведнъж той хуква устремено към вас и екскурзоводът крещи на шофьора да натисне газта. С повишаване на адреналина си мислите: „Ето как ще умра." Години по-късно, когато влезете в цветарски магазин, сладкият аромат на цветя ви кара да потръпвате...

„Вашият мозък по същество свързва миризмата с положителни или отрицателни чувства", казва Хао Ли от Института за биологични изследвания Salk в Калифорния. Те не са свързани само с паметта. Мозъкът определя емоционална „валентност" на информацията, докато я кодира, заключвайки преживяванията като добри или лоши спомени.

И сега знаем как мозъкът го прави. Както Ли и неговият екип съобщиха наскоро в Nature, разликата между спомените, които предизвикват усмивка, и тези, от които потръпвате, се установява от малка пептидна молекула, известна като невротензин. Те открили, че докато мозъкът преценява новите преживявания в момента, невроните коригират освобождаването на невротензин и тази промяна изпраща входящата информация по различни невронни пътища, за да бъде кодирана като положителни или отрицателни спомени.

Откритието предполага, че при създаването на спомени мозъкът може да е предубеден да си спомня нещата със страх - еволюционна странност, която може да е помогнала на нашите предци да бъдат предпазливи и да оцеляват.

Новото откритие отваря възможности за изследване на биологичните основи на тревожност, пристрастяване и други невропсихиатрични състояния, които понякога могат да възникнат, когато сривовете в механизма водят до твърде много негативна обработка", пояснява Ли. На теория, насочването към механизма чрез нови лекарства може да бъде път към лечението. Невролозите все още са далеч от разбирането как точно мозъците ни кодират и запомнят спомените – или ги забравят. Присвояването на валентността все пак се разглежда като съществена част от процеса за формиране на емоционално заредени спомени.

Способността на мозъка да записва сигнали и преживявания от заобикалящата ни среда като добри или лоши спомени е от решаващо значение за оцеляването. Ако яденето на зрънце от непознат храст ни разболява, ние инстинктивно избягваме това зрънце и всичко, което изглежда като него след това. Ако плодчето е било вкусно и ни е доставило удовлетворение, може да потърсим повече. 

Спомени, които свързват различни идеи - като зрънце" и болест" или наслаждение" - се наричат ​​асоциативни спомени и често са емоционално заредени. Те се образуват в малка част от мозъка с форма на бадем, наречена амигдала. Въпреки че традиционно е известна като мозъчния център на страха", амигдалата реагира на удоволствие и други емоции.

Една част от амигдалата - базолатералният комплекс, свързва стимулите в околната среда с положителни или отрицателни резултати. Но допреди няколко години не беше ясно как се постига това. Група от Масачузетския технологичен институт, ръководена от невролога Кей Тай, открива нещо забележително, случващо се в базолатералната амигдала в мишия мозък. Публикациите за откритието са в Nature през 2015 г. и в Neuron през 2016 г.

Екипът на Тай надниква в базолатералната амигдала на мишки, които са в процес на обучаване да свързват определено дествие със звук, със захарна вода или с лек токов удар. Във всеки случай връзките с различна група неврони се засилвали. Когато по-късно изследователите пуснали познатия вече за мишките звук, невроните, които били подсилени от наученото възнаграждение или наказание, ставали по-активни, демонстрирайки тяхното участие в свързаната памет. Други изследвания предполагат, че двигателят на целия процес е допаминът - невротрансмитер, за който се знае, че е важен при ученето с възнаграждения и наказания". Но проучване от 2019 г. показа, че въпреки че тази эчувстваща се" молекула може да кодира емоция в спомените, тя не може да предаде на емоцията положителна или отрицателна стойност.

Учените започнали да разглеждат гените, експресирани в двете области, където се формират положителни и отрицателни спомени и резултатите насочили вниманието им към невропептидите - малки мултифункционални протеини, които могат бавно и постоянно да укрепват синаптичните връзки между невроните. Те открили, че един набор от неврони на амигдалата има повече рецептори за невротензин от другия.

Източник

Още по темата:

Откриха в 15-тонен метеорит два невиждани досега минерала Наука

Откриха в 15-тонен метеорит два невиждани досега минерала

Местните хора познават Ел Али отдавна и си точат ножовете с него

Илон Мъск обяви началото на изпитанията на Neuralink върху хора Наука

Илон Мъск обяви началото на изпитанията на Neuralink върху хора

Неврочипът бил като първия iPhone - щял да се актуализира постоянно

Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата! Наука

Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата!

25,3 милиона метрични тона пластмасови отпадъци плуват в океана

Синеоките хора имат един общ прародител Наука

Синеоките хора имат един общ прародител

Преди 10 000 г. всички земляни са били само с кафяви очи

Родиха се близнаци от 30-годишни ембриони Наука

Родиха се близнаци от 30-годишни ембриони

Те били създадени за анонимна семейна двойка с помощта на инвитро оплождане и след това съхранявани при -196 °C в течен азот

За първи път преляха на хора кръв, направена в лаборатория Наука

За първи път преляха на хора кръв, направена в лаборатория

Ако лабораторните червени кръвни клетки се справят, тази технология ще помогне на мнозина

Големият взрив не е началото на Вселената?! Наука

Големият взрив не е началото на Вселената?!

Нова теория твърди, че преди Големия взрив е имало друга Вселена

Пчелният рояк произвежда електрически заряд колкото буреносен облак Наука

Пчелният рояк произвежда електрически заряд колкото буреносен облак

Учените ще изследват и зарядите, произвеждани от други насекоми - скакалци, молци и пеперуди

Нова техника декодира мислите на хората от разстояние Наука

Нова техника декодира мислите на хората от разстояние

Алгоритъмът „чете" изображения в мозъка, може да преразкаже ням филм и дори фантазия

Нов животоспасяващ антибиотик открит в картофени бактерии Наука

Нов животоспасяващ антибиотик открит в картофени бактерии

Соланимицинът разкрива потенциала на растителните микроорганизми да произвеждат лекарствата

Учените откриват необясними структури на границата с междузвездното пространство Наука

Учените откриват необясними структури на границата с междузвездното пространство

Хелиосферата е мистериозната врата към междузвездното пространство, неизвестните са много

В дълголетниците са открити анормални неврони Наука

В дълголетниците са открити анормални неврони

В мозъците на суперстареещите липсват тау-протеини

Стълбовете на сътворението в целия си блясък Наука

Стълбовете на сътворението в целия си блясък

Нови снимки от телескопа Webb карат учените да актуализират моделите на звездообразуване

Учените настояват Световния океан да се признае за живо същество Наука

Учените настояват Световния океан да се признае за живо същество

Моретата и океаните трябва да имат същите неотменни права като хората

Бъдещето на горите е заложено на карта Наука

Бъдещето на горите е заложено на карта

Forest Stewardship Council може да отвори вратата за комерсиализацията на ГМО дървета