Подкрепете ни!
Наука26 октомври 2022

Добър или лош спомен?

Всичко зависи от малката молекула невротензин

изображение: iStock
изображение: iStock


Вие сте на ваканцията на живота си в Кения, прекосявайки саваната в едно незабравимо сафари, а екскурзоводът ви посочва слонове отдясно и лъвове отляво. Години по-късно влизате в цветарски магазин в родния си град и усещате аромат, удивително напомнящ на цветята на чакаловите дървета, познат ви от пътешествието. Когато затворите очи, магазинът изчезва и вие се връщате в Кения. Вдишвайки дълбоко, се усмихвате на щастливия спомен...

Сега да превъртим. Вие сте на ваканцията на живота си в Кения, прекосявайки саваната на сафари, а екскурзоводът ви посочва слонове отдясно и лъвове отляво. С крайчеца на окото си забелязвате носорог, който следва автомобила. Изведнъж той хуква устремено към вас и екскурзоводът крещи на шофьора да натисне газта. С повишаване на адреналина си мислите: „Ето как ще умра." Години по-късно, когато влезете в цветарски магазин, сладкият аромат на цветя ви кара да потръпвате...

„Вашият мозък по същество свързва миризмата с положителни или отрицателни чувства", казва Хао Ли от Института за биологични изследвания Salk в Калифорния. Те не са свързани само с паметта. Мозъкът определя емоционална „валентност" на информацията, докато я кодира, заключвайки преживяванията като добри или лоши спомени.

И сега знаем как мозъкът го прави. Както Ли и неговият екип съобщиха наскоро в Nature, разликата между спомените, които предизвикват усмивка, и тези, от които потръпвате, се установява от малка пептидна молекула, известна като невротензин. Те открили, че докато мозъкът преценява новите преживявания в момента, невроните коригират освобождаването на невротензин и тази промяна изпраща входящата информация по различни невронни пътища, за да бъде кодирана като положителни или отрицателни спомени.

Откритието предполага, че при създаването на спомени мозъкът може да е предубеден да си спомня нещата със страх - еволюционна странност, която може да е помогнала на нашите предци да бъдат предпазливи и да оцеляват.

Новото откритие отваря възможности за изследване на биологичните основи на тревожност, пристрастяване и други невропсихиатрични състояния, които понякога могат да възникнат, когато сривовете в механизма водят до твърде много негативна обработка", пояснява Ли. На теория, насочването към механизма чрез нови лекарства може да бъде път към лечението. Невролозите все още са далеч от разбирането как точно мозъците ни кодират и запомнят спомените – или ги забравят. Присвояването на валентността все пак се разглежда като съществена част от процеса за формиране на емоционално заредени спомени.

Способността на мозъка да записва сигнали и преживявания от заобикалящата ни среда като добри или лоши спомени е от решаващо значение за оцеляването. Ако яденето на зрънце от непознат храст ни разболява, ние инстинктивно избягваме това зрънце и всичко, което изглежда като него след това. Ако плодчето е било вкусно и ни е доставило удовлетворение, може да потърсим повече. 

Спомени, които свързват различни идеи - като зрънце" и болест" или наслаждение" - се наричат ​​асоциативни спомени и често са емоционално заредени. Те се образуват в малка част от мозъка с форма на бадем, наречена амигдала. Въпреки че традиционно е известна като мозъчния център на страха", амигдалата реагира на удоволствие и други емоции.

Една част от амигдалата - базолатералният комплекс, свързва стимулите в околната среда с положителни или отрицателни резултати. Но допреди няколко години не беше ясно как се постига това. Група от Масачузетския технологичен институт, ръководена от невролога Кей Тай, открива нещо забележително, случващо се в базолатералната амигдала в мишия мозък. Публикациите за откритието са в Nature през 2015 г. и в Neuron през 2016 г.

Екипът на Тай надниква в базолатералната амигдала на мишки, които са в процес на обучаване да свързват определено дествие със звук, със захарна вода или с лек токов удар. Във всеки случай връзките с различна група неврони се засилвали. Когато по-късно изследователите пуснали познатия вече за мишките звук, невроните, които били подсилени от наученото възнаграждение или наказание, ставали по-активни, демонстрирайки тяхното участие в свързаната памет. Други изследвания предполагат, че двигателят на целия процес е допаминът - невротрансмитер, за който се знае, че е важен при ученето с възнаграждения и наказания". Но проучване от 2019 г. показа, че въпреки че тази эчувстваща се" молекула може да кодира емоция в спомените, тя не може да предаде на емоцията положителна или отрицателна стойност.

Учените започнали да разглеждат гените, експресирани в двете области, където се формират положителни и отрицателни спомени и резултатите насочили вниманието им към невропептидите - малки мултифункционални протеини, които могат бавно и постоянно да укрепват синаптичните връзки между невроните. Те открили, че един набор от неврони на амигдалата има повече рецептори за невротензин от другия.

Източник

Още по темата:

Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи! Наука

Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи!

Становище на МЗХ за забрана и ограничения на употребата на активното вещество

Какво виждат хората със синдрома на Антон? Наука

Какво виждат хората със синдрома на Антон?

Пациентите са загубили напълно зрението си, но са убедени че не са

НАСА предпочете Джеф Безос пред Илон Мъск Наука

НАСА предпочете Джеф Безос пред Илон Мъск

Ракетата на Blue Origin е избрана за мисия до Марс

Могат ли силните слънчеви бури да сринат интернет? Наука

Могат ли силните слънчеви бури да сринат интернет?

Професор П.Бекер дава 10% вероятност това да се случи в следващото десетилетие

Ще продължи ли ЕК лиценза на глифозат въпреки липсата на съгласие! Наука

Ще продължи ли ЕК лиценза на глифозат въпреки липсата на съгласие!

В отворено писмо коалиция „За да остане природа в България“ и фермерски организации настояват правителството да забрани използването на глифозат

И вторият тест на Starship завърши с експлозия минути след изстрелването Наука

И вторият тест на Starship завърши с експлозия минути след изстрелването

Най-голямата ракета, създавана някога, бе загубена, но SpaceX го отчита като успех

Как би изглеждала извънземната граматика Наука

Как би изглеждала извънземната граматика

Пришълците може да общуват чрез феромони или магнитни полета, но учените вярват, че ще се разберем

Пчелите не могат да усетят вкуса на пестициди, дори при смъртоносни нива Наука

Пчелите не могат да усетят вкуса на пестициди, дори при смъртоносни нива

Те са абсолютно беззащитни и селскостопанските отрови ги убиват бавно

Почина и вторият мъж с присадено свинско сърце Наука

Почина и вторият мъж с присадено свинско сърце

Лекарите му благодариха посмъртно за приноса в ксенотрансплантацията

Земята има „пулс“ – тупти на всеки 27,5 милиона години Наука

Земята има „пулс“ – тупти на всеки 27,5 милиона години

Все още няма научно обяснение за циклите на интензивна геоложка активност

Торене с… вода?! Наука

Торене с… вода?!

Учени и земеделци доказаха, че третираните с информационни копия растителни видове се развиват отлично без употреба на химични торове и други препарати

Червеното сияние е различно от Полярното Наука

Червеното сияние е различно от Полярното

В сегашния електрически пояс на Земята има пукнатина и през нея навлиза светлината

40% от хората доброволно избират да тънат в неведение, за да оправдаят егоизма си Наука

40% от хората доброволно избират да тънат в неведение, за да оправдаят егоизма си

Бихте ли предпочели да знаете последствията от вашите действия, ако имате избор?

Северно сияние очарова и стресна България Наука

Северно сияние очарова и стресна България

Явлението е вследствие на силна геомагнитна буря и не е наблюдавано у нас от 70 години