favorites basket
user
Наука17 ноември 2022

Една пукнатина във вашия тиган с незалепващо покритие може да отприщи хиляди отрови

Учени изследват рисковете за здравето от веществата PFAS

Една пукнатина във вашия тиган с незалепващо покритие може да отприщи хиляди отрови
6 април 1938 г. е един от онези дни, които променят света. Млад учен, работещ в химическата компания DuPont за разработване на нови видове хладилни агенти, открива, че газ, известен като тетрафлуороетилен или TFE, случайно е полимеризирал в една от неговите епруветки, което води до твърдо восъчно вещество с екстремна топлина - устойчивост, ниско повърхностно триене и висока устойчивост на корозия. 

Това странно ново вещество, първоначално наречено политетрафлуоретилен или PTFE, скоро намира своя път във всеки аспект от живота. То изиграва жизненоважна роля в проекта Манхатън, втъкано е в дъждоустойчиви палта и космически костюми, но най-известното от всичките му приложения е, че то намира място в почти всяка кухня. Търговското му име: teflon.

Повече от 70 години по-късно тефлонът вече не е прославеният някога чудодеен химикал. Днес той е по-известен като един от многото "вечни химикали" – пер- и полифлуороалкиловите вещества, известни като PFAS. Тези вещества са повсеместни. Откриваме ги във водни запаси, колекциите ни от гримове и (което е тревожно) по места като черния дроб или пъпната връв...

"Материалът с незалепващо покритие teflon обикновено е член на семейството на PFAS", обяснява Ченг Фанг, старши научен сътрудник в Глобалния център за възстановяване на околната среда към университета в Нюкасъл и съавтор на скорошна статия, разкриваща как потенциално милиони от тези малки пластмасови частици могат да се прехвърлят от нашите незалепващи тенджери и тигани в заобикалящата ни среда и в телата ни. 

Според Фанг, PFAS са тревожно опасни и тефлоновите микрочастици в нашата храна изправят здравето ни пред рискове. Според него е необходимо сериозно разследване на всички възникващи замърсители. 

Екипът му се заел с това. Изследователите използвали техника, наречена Раманова спектроскопия, която позволява на химиците да идентифицират молекули чрез измерване на техните индивидуални вибрационни структури. Учените приложили новоразработен алгоритмичен подход за откриване на наличието на микропластмаси и установили стряскащи факти. 
Само една пукнатина в тефлоновото покритие на тенджера или тиган може да освободи приблизително 9100 пластмасови частици. Счупените покрития като цяло могат да освободят до 2 300 000 микропластмаси и нанопластмаси.
Отдавна е известно, че PFAS имат свойства, причиняващи рак и носят рискове за поява на цял набор от други здравословни проблеми. Те могат да повлияят на нивата на хормоните, да пречат на способността ни да храним бебетата си и дори да намалят имунния ни отговор срещу инфекции и вируси.
С
други думи, те не са нещата, които искаме да разпръснем из чиниите ни. "Препоръчват се повече изследвания за оценка на риска от тефлоновата микропластмаса и нанопластмаса, като се има предвид, че тефлонът е член на семейството на PFAS", казва и Йоухонг Танг, професор в Колежа по наука и инженерство към университета Флиндърс.

Дотогава това проучване е само последното от поредица от открития, разкриващи степента, в която PFAS заплашват здравето на хората и околната среда – проблем, който става все по-сериозен, но неяснотите около него са все още откъм сенчестата му страна.

Танг съветва да внимаваме при избора и използването на съдове за готвене, за да избегнем замърсяване на храната. 

Изследването е публикувано в списание Science of The Total Environment .

Източник

ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.