Подкрепете ни!
ГМО13 декември 2023

Съветът по земеделие на ЕС отхвърля дерегулирането на нови ГМО

Наши учени, земеделски стопани и производители на храни с призив към Европарламента да защити потребителите

Съветът по земеделие на ЕС отхвърля дерегулирането на нови ГМО


На 11 декември 2023 г. министрите на земеделието на страните членки на ЕС не одобриха предложението на испанското председателство новото поколение генетично модифицирани растения (нови ГМО или NGT) да бъдат извън проверките и оценките на риска. България и Германия са гласували с „въздържал се“. Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия са отхвърлили текстовете на проекта за регламент. 

Очевидната липса на подкрепа от страна на министрите е предупреждение към законодателите, че изключването на новите ГМО от действащите правила на ЕС за ГМО ще наводни европейските полета с патентовани нови генетично модифицирани семена и ще увеличи монополите в селскостопанския сектор, коментираха от Сдружение „Агролинк“.

Имаме право да знаем какво купуваме и ядем

„Радваме се, че българското правителство и Народното събрание след съпротивата на организации, фермери и учени застана заедно с другите страни от ЕС, които удариха спирачка на дерегулацията на новите ГМО. Правилно е да се даде приоритет на загрижеността на земеделските производители, потребителите и околната среда. Взетото решение на заседанието в Брюксел е облекчение за опазването на природата, за правото ни на прозрачност, за правото ни да знаем какво купуваме и ядем, както и за свободата ни на избор“. Това казва в изявление до медиите д-р Светла Николова от Сдружение „Агролинк“. Сдружението, заедно с учените, които подкрепят тяхната кауза, както и земеделски производители и организации призовават членовете на Европейския парламент да отхвърлят законодателното предложение на Комисията. Европейският парламент ще се произнесе по окончателните текстове на закона през следващите месеци.

С какво е опасно предложението за дерегулиране

Предложението за дерегулация на испанското председателство ще премахне изискванията за етикетиране, проверките за безопасност и всякакъв вид процеси на отговорност за новите ГМО. В резултат на това потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни вече няма да имат прозрачност дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и консумират, съдържат нови ГМО или не. 

Липсата на контрол би означавало освобождаване на неизпитани нови ГМО в природата. Досега няма направена оценка на преките и косвените въздействия от това. Не е ясно как новите ГМО ще взаимодействат с пчелите и другите опрашители, нито как отглеждането им може да ускори загубата на биологично разнообразие, уточняват от сдружението. 

Като се изключат новите ГМО от изискванията за етикетиране, потребителите и земеделските производители вече няма да знаят дали семената, съставките и крайните хранителни продукти, които купуват, съдържат нови ГМО или не.

Предложението за дерегулиране на нови ГМО ще лиши правителствата от правото им да забраняват отглеждането на нови ГМО на своя територия. От 2015 г. насам 17 правителства, включително и българското, вече са забранили отглеждането на ГМО.

Темата за ГМО е водеща в Списание 8, бр.11/2023 г.


Още по темата:

Учените също са против дерегулацията на новите ГМО ГМО

Учените също са против дерегулацията на новите ГМО

Земеделският министър Вътев крие становищата на биопроизводители и университети

Предателство срещу правата на земеделските производители и потребителите ГМО

Предателство срещу правата на земеделските производители и потребителите

Вотът на комисията по околна среда към Европарламента относно новите ГМО е в угода на големите корпорации

Изпратете мейл до българските евродепутати, за да запазим контрола и етикетирането на ГМО ГМО

Изпратете мейл до българските евродепутати, за да запазим контрола и етикетирането на ГМО

Нека защитим свободата ни на избор за това какво купуваме и какво ядем, призовават от Сдружение Агролинк

Д-р Майкъл Антониу: Дерегулацията на новите ГМО е напълно погрешна! ГМО

Д-р Майкъл Антониу: Дерегулацията на новите ГМО е напълно погрешна!

Преподавател по молекулярна генетика в Кралски колеж Лондон предупреждава за опасностите, които носят новото поколение генно модифицирани растения

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО ГМО

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО

Сдружение Агролинк: Новото законодателство за генното инженерство е фатално за околната среда и потребителите

Дали обществото гледа все по-благосклонно на ГМО? ГМО

Дали обществото гледа все по-благосклонно на ГМО?

Изследване сочи, че хората вече са се примирили с "полезните мутации" на храни