
снимка: iStock
Водата, газираните напитки, бирата, соковете и виното, които се продават в стъклени бутилки, съдържат повече микропластмаси от тези в пластмасовите бутилки. Това са шокиращите изводи от ново проучване, публикувано преди дни от френската агенция за безопасност на храните.
Изследователи са открили миниатюрни невидими парченца пластмаса по целия свят – от въздуха, който дишаме – до храната, която ядем. Те са и в телата ни. Все още няма преки доказателства, че това е вредно за човешкото здраве, но академичните среди продължават да проучват възможните щети и да мерят разпространението на микропластмасите в нас и около нас.
Гийом Дюфло от френската агенция за безопасност на храните ANSES, заяви пред AFP, че неговите хора „проучили количеството микропластмаси в различните видове напитки, продавани във Франция и въздействието, което различните опаковки могат да окажат“.
Екипът му открил средно около 100 микропластмасови частици на литър в стъклени бутилки от безалкохолни напитки, лимонада, студен чай и бира. Това е от пет до 50 пъти по-високо от нивото, установено в пластмасови бутилки или метални кутии.
„Очаквахме обратния резултат“, уточнява пред AFP Иселин Чаиб от екипа на Дюфло. „След това забелязахме, че в стъклото частиците, излизащи от пробите, са със същата форма, цвят и полимерен състав – следователно същата пластмаса – като боята от външната страна на капачките, които запечатват стъклените бутилки“, казва тя.
Боята по капачките също имала „малки драскотини, невидими с просто око, вероятно поради триене между капачките, когато са били съхранявани“, се казва в изявление на агенцията. Според съобщението – това би могло да „освободи частици върху повърхността на капачките“.
Във водата (минерална и газирана) количеството микропластмаса е било относително ниско във всички случаи, варирайки от 4,5 частици на литър в стъклени бутилки до 1,6 частици в пластмаса.Виното също съдържало малко микропластмаси – дори ако е в стъклени бутилки с тапи. Учените още нямат обяснение за това. Безалкохолните напитки обаче съдържали 30 парченца микропластмаси на литър, лимонадата - 40, а бирата - около 60.
Агенцията тествала нов метод за почистване. Капачките се продухват с въздух, след което се изплакват с вода и алкохол, което намалява замърсяването с 60 процента.
Проучването, публикувано от ANSES, е публикувано онлайн в Journal of Food Composition and Analysis миналия месец.