Наука

Големият талант изисква голямо трудолюбие

Единственото спасение от душевната мъка е работата, казва Чайковски

Портрет на П. И. Чайковски от Николай Кузнецов, 1893 г.
Портрет на П. И. Чайковски от Николай Кузнецов, 1893 г.
Големият талант изисква голямо трудолюбие, обичал да казва Чайковски - гениален руски композитор, един от най-значителните музикални творци от втората половина на XIX в. Неговите всеобхватен талант, удивителна работоспособност, неизтощимо богата фантазия и огромна култура са му дали възможност да създаде изключителни по своята художествена стойност произведения във всички области на музиката, пише Любомир Сагаев в "Книга за операта". 

Оперите, симфониите, трите балета, симфоничните пиеси, камерните творби и художествените песни на композитора не само обогатяват и довеждат до нов етап развитието на руската класика, но и заемат челно място в съкровищницата на световната музикална култура. Музиката на Чайковски е дълбоко руско национално изкуство, наситено с искрени човешки чувства за щастие и стремеж към светлина, пише още Сагаев. Националната определеност, самобитният музикален език, изключителният професионализъм, високата идейност на музиката на Чайковски са ѝ осигурили любовта на слушателите от целия свят.

Пьотр Чайковски е роден на 7 май 1840 г. в уралското градче Воткинск. Независимо че от малък проявява музикалното си дарование, родителите му го изпращат да учи право в Петербург. След като завършва юридически науки, Чайковски се отказва от професията си и се записва в Петербугската консерватория, където учи при видния руски композитор и пианист Антон Рубинщайн. Първите си творчески опити Чайковски прави в областта на клавирната пиеса, песента и малките камерни форми. След завършването на консерваторията той се преселва в Москва, където е поканен от директора на новооснованата консерватория Николай Рубинщайн за преподавател. Тук композиторът се отдава на творческа работа. Той пише различни произведения — оркестрови, камерни, песни и др. През 1866 г. завършва своята първа симфония „Зимни мечти". Скоро Чайковски изоставя педагогическата дейност и се отдава изцяло на творчество. През 1868 г. завършва първата си опера „Войвода", а следващата — втората е „Ундина".

През седемдесетте години на XIX век композиторът създава много произведения, между които някои от своите първи шедьоври. Това са увертюрата-фантазия „Ромео и Жулиета", първият концерт за пиано и оркестър (1874), операта „Ковачът Вакула", която по-късно ще преработи като „Черевички", както и първият му балет „Лебедово езеро" (1876). Годините 1877 и 1878 ще се ознаменуват с появата на две от най-значителните и най-изпълнявани негови произведения — Симфония №4 и операта „Евгений Онегин". 

Оттук започва световната слава на Пьотр Чайковски, разказва Сагаев. Той прави големи концертни обиколки в целия свят. Неговите произведения звучат на концертните подиуми на най-големите музикални центрове. Последните десет години от живота на композитора са свързани с най-високите достижения в творческата му дейност: появяват се Пета и Шеста симфонии, оперите „Мазепа", „Дама пика" и „Йоланта", балетите „Спящата красавица" и „Лешникотрошачката" и много други.

Чайковски умира на 6 ноември 1893 г. в Петербург.

Единственото спасение от душевна мъка е работата, смятал великият композитор. Дали по тази причина или поради виртуозно високата му производителност, творчеството му включва 7 симфонии, 11 опери, 3 балета, 5 сюити, 3 концерта за пиано, един концерт за цигулка, 3 увертюри, 8 оркестрови пиеси, 4 кантати, 20 хорови творби, 3 струнни квартета, един струнен секстет и над 100 песни и клавирни пиеси. И трите му балета – "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", „Спящата красавица" – продължават да се поставят на сцената на много театри. От оперите на голям успех се радват "Дама пика" и "Евгений Онегин". От оркестровите творби най-известни са Първи концерт за пиано, Концерт за цигулка, Увертюра-фантазия Ромео и Жулиета, Увертюра 1812.

Зимно време за последен път? Наука

Зимно време за последен път?

Астрономическите явления от 8 октомври до 7 ноември

Вижте първите снимки от движещ се астероид! Наука

Вижте първите снимки от движещ се астероид!

Върху Рюгу, движещият се астероид, се приземиха два робота на Японската агенция за космически изследвания (JAXA) и вече започнаха да изпращат снимки

Опасност от глад заради климатичните промени Наука

Опасност от глад заради климатичните промени

В ново проучване учените са изчислили как нарастващата популация насекоми в по-топлите части на Земята ще се отрази на реколтата и резултати са силно притеснителни.

Жътвена Луна преди началото на есента Наука

Жътвена Луна преди началото на есента

Астрономическите явления от 8 септември до 7 октомври

Психологически портрет по погледа Наука

Психологически портрет по погледа

Движението на очите ни издава характера, установяват учени с помощта на изкуствен интелект

Свръхпроводниците, които удивляват физиката Наука

Свръхпроводниците, които удивляват физиката

Купратите, наричани още „странни метали“, проявяват непознати и необясними за науката свойства

Персеидите идват Наука

Персеидите идват

Астрономическите явления от 8 август до 7 септември

Паметта ни произлиза от древен вирус Наука

Паметта ни произлиза от древен вирус

Вирусният ген Арк е в основата на всяка наша съзнателна мисъл, смятат учени

Ядеш лимони, ставаш супер герой Наука

Ядеш лимони, ставаш супер герой

Киселият вкус ни прави безстрашни и повишава готовността за поемане на рискове

Наноробот сглобява молекули в нови вещества Наука

Наноробот сглобява молекули в нови вещества

Милиард пъти по-малък от зрънце сол, изкуственият интелект ще се превърне в бъдещето на производството

Момчето, което говори с машините Наука

Момчето, което говори с машините

Запознайте се с гимназиста, който е на „ти“ с блокчейн технологиите

Слънцезащитни масла рушат кораловите рифове Наука

Слънцезащитни масла рушат кораловите рифове

14 000 тона плажно мляко годишно вредят на еко равновесието в океаните

СУПЕР звезди! Наука

СУПЕР звезди!

Обсерваторията „Ирида“, събрала любовта към космоса на оперен певец и минен инженер, стига до НАСА

Как двама българи променят въздушния бизнес (ВИДЕО) Наука

Как двама българи променят въздушния бизнес (ВИДЕО)

Братя Рангелови разработват дрон, който ще превозва над 360 кг на разстояние до над 2400 км

Луната спи Наука

Луната спи

Астрономическите явления от 8 юли до 7 август