Подкрепете ни!
Публикувано в 8Станислава Цветкова / 15 октомври 2019

Д-р Рюдигер Далке: Няма хапче, което лекува душата

За да предотвратим инфекции, трябва да водим нашите битки на духовно ниво, убеден е световноизвестният психотерапевт

Д-р Рюдигер Далке: Няма хапче, което лекува душата
Интервюто е публикувано в брой 7/2019 на Списание 8

Световноизвестният лекар психотерапевт д-р Рюдигер Далке пристига в България през август, за да ни научи как да трансформираме своите заболявания и да преобърнем живота си. По време на беседите и практическите си семинари в София, Варна и Бургас той ще ни покаже как да осъзнаем причината за симптомите си, как да извадим на светло нашите страхове и да се излекуваме.


- Д-р Далке, вие имате различна от общоприетата теория за болест и симптом. Ще разкажете ли малко повече за нея?
- Мисля, че всеки симптом има собствено значение и иска да ни каже нещо. Има огромна разлика между моите виждания и това, в което модерната медицина вярва. Учените изследват само причината, свързана с миналото и влияеща върху настоящето, т.нар. causa efficiens, или действащата причина. Моят метод разглежда също целевата причина (causa finalis) – тази, която е свързана с визията ни за бъдещето, която също може да повлияе на настоящето, както и формалната причина (causa formalis), която пък е свързана със структурата и със самата форма на нещата, която също има ефект. Ще ви дам един пример, за да разберете по-добре. Представете си ситуация, в която на Световното първенство по футбол е отсъдена дузпа. Топката е на 11 метра от вратата, а нападателят се затичва към нея и я рита. Въпросът е защо го прави? Логиката на съвременната медицина намира причината в звука на свирката. Но истинският запалянко няма да повярва, че причината е само тази, няма как да е тренирал толкова дълго време само за да действа въз основа на съдийския сигнал. Аз бих открил друг, много по-важен отговор на този въпрос и това е в желанието на футболиста да вкара гол и да стане световен шампион с отбора си (т.е. бъдещето). Това е целевата (крайната) причина. Формалната причина е това, че топката е точно на 11 метра от вратата, а не например на 7 м и това са правилата на играта. Разглеждането на разнообразието от причини прави разликата в обясняването на симптомите.

- Какво е скритото послание на болестите и кой е всъщност най-големият урок, на който ни учат те?
- Това е различно за всяка болест. Моделът зад рака е растеж, в този случай нашата задача е да развием по-конструктивен и здравословен растеж на ниво съзнание. Произходът на инфекцията е битката. За да предотвратим инфекции, би било по-добре да водим нашите битки на духовно ниво, отколкото на физическо. Защото обикновено каквото не можем да разрешим в душата си като конфликт, слиза на физическо ниво, където се разиграват „на живо“ всички наши занемарени и изоставени проблемни теми. Мога да обобщя, че причината за всяка болест е продължителното отлагане или избягване на определена емоция. Енергията на тази емоция не може да бъде освободена и остава в тялото, като се превръща в болест. Няма как да избягаме от емоциите си, няма как да им кажем „не“ и да ги отречем. Те винаги ще се появяват и ще се заявят в материалния свят. Затова смятам, че най-глупавото нещо в модерната медицина е опитът за предотвратяване. Затова всички усилия и огромни бюджети, които се инвестират, не водят до намаляване на болестите дори и с един процент.
Отрицателни емоции не са лоши в своята същност. Оценката за добро и лошо се дава от ума
- Ако потискаме негативни емоции като страх, гняв, недоволство и чувството за вина, това как ни се отразява?
- Страхът например ни прави отбранителни, а гневът е много неразвита форма на агресия, така че всяка емоция има собствено и различно значение. Нашата задача е да насочим енергията в тези емоции към по-конструктивно ниво. Така че т.нар. отрицателни емоции изобщо не са лоши в своята същност. Оценката за добро и лошо се дава от ума. Емоцията бива класифицирана от ума като „Това не е добро. Не бива да се чувствам така…“. Ние го наричаме гняв, срам, вина, страх. Много често обвиняваме за тези чувства някаква ситуация или някого. И започваме да се борим срещу тях, вместо да пускаме тази емоция и да я изваждаме на светло. И какво се случва? Колкото повече се борим с емоциите, толкова повече те се увеличават. Можем да ги потискаме за известно време, но това е бомба със закъснител.

- А как да се научим да ги изразяваме, за да не „гръмне“ бомбата и да нанесе тежки физически последици?  
- За това би било много полезно, ако намерим архетипа – какво стои зад тази емоция и какво я е причинило. Така че, ако открием агресия зад гнева, лесно можем да открием конструктивния израз на тази емоция, която е смелост и конфронтация на горещи теми, вземане на решения… На практика можем да се научим да променяме отношението си към така наречените лоши емоции. Най-добрият начин е да ги посрещнем и да променим перспективата на ума от „Това е лошо и не мога да го почувствам“ на „Здравей, мой гняв. Дълго време не се виждахме. Ти си добре дошъл тук“.  Опитайте това и вижте какво ще се случи.

- А болестта при децата как да я тълкуваме?
- Тя е урок и за самите деца, и за техните родители. Всяка душа се съгласява с мястото на своето въплъщение. И разбира се, понякога е голяма задача да поемем отговорността за тежки проблеми. Например за жена ми и за мен беше трудно да приемем, когато открихме по време на третия месец от бременността, че дъщеря ни има синдром на Даун и голям сърдечен проблем. Но го приехме.

- Какво представлява за вас медицината?
- Думата „медицина“ идва от латинската дума medere, която означава „измерване“. Буквално значи „да търсим центъра“. И медитацията се стреми към същото. Съвременната медицина е загубила това си предназначение, докато медитацията все още иска да ни помогне да намерим своя баланс и хармония. Ако сме спокойни в нашия център, ние сме на прав път към постигането на вътрешен мир.
Това, което потискате, е това, което не искате да приемете. Разпознайте го.
- От какво значение е храната, която консумираме, за нашето здраве?
- Хипократ казва: „Нека храната ви е вашето лекарство, а лекарството ви - вашата храна.“ Мъдър човек. Надявам се, в наши дни няма много хора, които не знаят, че храната е много, много важна за нашето здраве. Знаете ли например, че когато човек е диагностициран с рак, диетата в болницата изключва захар и бяло брашно? Когато започнем да ядем храна, която е предназначена за нас, нашият организъм функционира по-добре. Но всеки трябва да знае това от собствения си опит. И най-важното - да се научи да слуша тялото си. Най-доброто от научна гледна точка е веганската храна, която изключва всякакви животински продукти. Описвам подробно причините за това в своята най-нова книга „Peace Food. Миротворна храна“. Дори Световната здравна организация признава, че месото е отговорно за рака. Защо например най-здравите хора на Земята са адвентистите в Южна Калифорния? Те живеят средно с 10 години по-дълго от останалите и поддържат доброто си здраве до края на дните, защото спазват строг веган режим.  

- На базата на вашите опит и практика кои са най-честите сигнали, които душата ни дава, а ние пренебрегваме и след това се стига до болестите на физическо ниво?
- Ако вече сме уморени сутрин, то ние губим интерес към собствения си живот, чувстваме липса на енергия и интерес към всичко. Така се превръщаме в хронично нещастни и разочаровани – нямаме мотивация. Но това е само началото. Следващите сигнали идват от чест дискомфорт в ежедневието. Това могат да бъдат симптоми като главоболие, ниско или високо кръвно налягане, както и всяка друга болка в тялото. И разбира се, приемаме хапчета, за да ги поправим. Но истината е, че няма хапче, което може да излекува душата. И ако не вземем мерки срещу тези симптоми, е все едно сме имали дим в къщата и просто сме изключили предупредителната система – в един момент ще се разрасне в пожар и ще стане по-страшно. И тогава идват по-тежките сигнали – възможен е сърдечен удар, инсулт или сериозна диагноза като рак. Какво да правите? Огледайте се около себе си – какво ви липсва? Това, което потискате, е това, което не искате да приемете. Разпознайте го.
От духовна гледна точка стресът е сигнал за отделяне от целостта, това е страхът на егото за собственото му оцеляване.
- Може ли да дадете съвети как да се научим да чуваме вътрешния си глас по-добре, за да не се стига до неразположения в тялото?
- Най-лесният начин да се свържете с вътрешния си глас е да се обучите да хванете първата мисъл, която получите в дадена ситуация, защото тя идва от вашата интуиция, от душата. Хубаво е да се научите да влизате в диалози с органите си и най-вече да се научите на смирение и мълчание – само тогава можете да чуете истинския си вътрешен глас. Тихо означава да не четете книга, да не гледате телевизия, да не се мотаете с приятели, да не ядете или пиете много, да не пазарувате или да пътувате. Останете за определено време с чувствата и емоциите си, научете се да наблюдавате мислите си.

- Много хора твърдят, че най-големият бич на новото време е стресът заради динамичния живот, който водим. Вие какво мислите?
- Съгласен съм с това. От моя опит смея да кажа, че най-добрият начин да се избегне това огромно количество стрес е чрез медитация и миротворна храна. От духовна гледна точка стресът е сигнал за отделяне от целостта, това е страхът на егото за собственото му оцеляване.

- В този случай как да тълкуваме паникатаките, които според съвременната медицина се случват именно при прекомерен стрес?
- Животните, отглеждани за масово производство, трябва да чакат дълго време в кланици, докато бъдат брутално убити. По пътя си към т.нар. „убиваща кутия“ произвеждат всички хормони на безпокойство и страх, които с кръвта си изпращат към месото. Когато след това хората консумират това месо, те буквално се хранят с този страх. Паническите атаки са много редки при хората, които ядат миротворна храна и са спрели консумацията на месни продукти.

- Да приемем, че сме установили къде е първоизточникът на проблема. Какво следва?
- Първо трябва да открием корените на проблема. Тогава можем да го разгледаме в контекста на нашия живот и да променим ситуацията. Умственото познание не е достатъчно и е безполезно, ако няма реализация. Трябва да се случи осъзнаване, за да може симптомът да загуби своята причина да съществува. И тук е мястото да поканя всеки, за когото темата представлява интерес, на семинарите и беседите ми в София, Варна и Бургас, за да можем заедно да научим как да потънем дълбоко в чувствата и емоциите си, как да посрещнем най-големите си страхове и как да ги разтворим под светлината на нашето съзнание. Ще видите какви чудеса ще се случат тогава в живота ви.


Купете броя от тукКниги на Рюдигер Далке, които може да намерите в нашия онлайн магазин
Още по темата:

Народът, който прие словото на Бог Публикувано в 8

Народът, който прие словото на Бог

Първата литургична писменост в света е българска, а азбуките ни са признати за „словенски”. Не славянски!

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч Публикувано в 8

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Един светец от ХХI век Публикувано в 8

Един светец от ХХI век

Ръката му потъна в корема ми, нямаше болка

Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак Публикувано в 8

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак

Десетки са се излекували с рецептата, която ни завеща един истински човеколюбец