Подкрепете ни!




Светът в тебСтанислава Цветкова / 29 август 2019

Станислава Цветкова: Д-р Далке спаси моята женственост

Известният психолог ще изнесе семинар „Болестта като символ“ в София и Варна

Станислава Цветкова: Д-р Далке спаси моята женственост


Като всеки човек и аз съм проявявала различни симптоми в живота си. Ще ви разкажа за два от тях, които на пръв поглед нямат нищо общо, но след прочитането на книгата „Болестта като път“ на д-р Рюдигер Далке и Торвалд Детлефсен на издателство „Кибеа“ картината в главата ми започна да се подрежда и да придобива съвсем друг смисъл. 

Двамата автори дават различна гледна точка за заболяванията и поставят основите на цялостна теория за психосоматика, с която ви запознахме в юлския брой на Списание 8. Книгата и семинарите, които д-р Далке организира, са за хора, готови да поемат по трудната пътека на себепознанието; за онези, които не се страхуват да признаят своите страхове и потиснати емоции, които не използват болестта като алиби за нерешени проблеми и които са готови да поемат отговорност за своето състояние. През септември д-р Далке пристига и в България, където ще ни покаже как да осъзнаем причината за симптомите си и как да се излекуваме от различни заболявания.

МОЯТА ИСТОРИЯ

Беше през декември 2013 г., когато по лицето ми започнаха да излизат болезнени пъпчици и петна. Не беше акне, бяха пълни единствено с вода, превръщаха се в малки ранички и зарастваха изключително бавно. Започна се лутане и обикаляне из различни дерматологични кабинети в София. Когато ме видя, една от водещите специалистки в тази област с над 35 години стаж в професията си, ми заяви, че подобно „нещо“ никога не е виждала. За година смених няколко клиники и редица дерматолози, които ми изписваха скъпи мазила, кремове и хапчета, но проблемът продължаваше да се задълбочава. 

ЕМОЦИОНАЛЕН БЛОКАЖ

Лекарите не успяваха да разберат какво провокира тялото да реагира по този начин и никой не даваше гаранция, че лицето ми ще се възстанови. Чувствах безпомощност и не се понасях в кожата си. През пубертета никога не бях имала подобни проблеми, затова този период за мен беше същински удар по женското ми самочувствие. Емоционално бях разклатена, особено при мисълта, че до края на живота си ще трябва да се гледам по този начин в огледалото. 

ПРОБИВАНЕ НА ГРАНИЦАТА

Не ми стигна това и след по-малко от половин година, през пролетта на 2014 г., у мен се отключи и сенна хрема. Като дете не съм страдала от алергия, ето защо в началото смятах, че е настинка – носът ми течеше, кихах по няколко пъти един след друг и усещах напрежение в цялото си лице. Започнах да пия таблетки за укрепване на имунната система и да ползвам капки за нос, от които нямаше ефект. След месец заминах извън страната на студентска бригада и това състояние беше забравено. 

Проблемът с кожата обаче все така стоеше до един момент, в който майка ми откри книгата „Болестта като път“ на д-р Далке и аз започнах да тълкувам симптома. В нея прочетох, че кожата изпълнява многостранни функции, сред които ограничаване и защита, допир и контакт, изразяване. Освен това е и сексуален орган. Именно тя обхваща диапазона между ограничаването и контакта, като играе ролята на материална граница между нас самите и външната заобикаляща ни среда. При кожни проблеми двамата автори съветват човек да си зададе следните въпроси: Прекалено много ли се ограничавам? Кое е това, което се стреми да пробие границата, за да излезе наяве – сексуалност, нагон, страст, агресия? Зад резервираното ми поведение крие ли се потиснато желание за близост? 

Признавам – изпитах огромна вътрешна съпротива да бъда откровена пред себе си относно отговорите на тези питания. Казах си, че това не важи за мен, залъгвах се, че нямам подобни проблеми и изобщо – всичко в мен е наред, проблемът идва отвън. Друг ми е виновен. Вече от година бях спряла всички предписани кремове. Приемах единствено хомеопатия и ежедневно пиех по литър билков чай. В един момент си казах, че не ми остава нищо друго, освен да се обърна навътре – да предприема работа с вътрешното ми Аз, да се насоча към медитациите и да потърся причинителя на това състояние. И най-вече да бъда напълно честна и да отговоря на тези въпроси искрено – не пред някой друг, а пред себе си. Да осъзная откъде идва симптомът, да го приема, да интегрирам своята сянка, да простя и да продължа напред. И така в един прекрасен момент болезнените рани по лицето ми просто отшумяха. Дори не останаха белези. Оттогава минаха вече няколко години и проблемът не се е появявал повторно, защото бях честна пред себе си и намерих неговия първоизточник.

АГРЕСИЯ И СТРАХ

Не така стои обаче въпросът с алергията, за която прочетох едва преди няколко дни отново в книгата на д-р Далке. Състоянието от онази пролет бе забравено до следващата година, когато се прояви отново. И така вече 5 г., като с всяка следваща алергията става все по-силна – освен от прехвърчащите цъфтежи започвам да кихам в затворени помещения, когато усетя по-силен аромат на парфюм, като това състояние се задържа около 2 месеца. Алергията се пренесе и към очите, които сърбят и се зачервяват. 

„Болестта като път“ разглежда алергията като реакция на тялото, което крещи „защитавам се, отбранявам се“ или иначе казано – не допускам до себе си. Според теорията на двамата автори алергичният човек има проблеми със своята агресивност, която не признава пред себе си. „Известно е колко тясно агресията е свързана със страха. Човек се бори винаги само с това, от което се страхува. При по-внимателно вглеждане в предпочитаните алергени обикновено бързо откриваме кои сфери на живота всяват толкова много страх у алергичния човек, че той с такава стръв се бори против някой символичен представител“, пише Далке. Един от тях, както е и в моя случай, е цветният прашец, който е символ на оплождането и размножаването, както и „зрялата“ пролет, когато сенната хрема е най-силно изявена. Алергенът показва, че темите за любов, сексуалност, нагон и плодовитост са тясно свързани със страх и затова агресивно биват отблъсквани. 

СРЕЩА СЪС СЯНКАТА

Вероятно на пръв поглед не намирате никаква връзка между симптомите, за които ви разказах. Но и двата се „отключиха“ в период, който остави траен белег в личната ми история – нездравословни отношения, които завършиха с тежка раздяла за мен в емоционален план, в чиято основа са заложени именно аспектите, които в книгата са посочени като отговарящи за описаните симптоми. 

И допреди няколко дни се борих с алергията, без да си давам сметка за нейния първоизточик, без да искам мисловно да се върна в онзи период от живота си и да се изправя отново пред това, което преживях тогава – да се опитам да разбера защо се е появила и защо точно тогава – какво съм преживяла, за да се отключи този симптом, какво съм потиснала, кои страхове съм отричала и отхвърляла. 

Дълбоко в душата си вярвам, че другата година по същото време алергията също ще си бъде отишла, защото смятам да послушам съвета на д-р Далке: „Човек може да оздравее само когато се научи съзнателно да си обяснява избягваните и отблъскваните от него проблеми, докато успее напълно да ги допусне до себе си, да ги приеме и да заживее в с хармония с тях“.

ПРОГРАМА ЗА СЕМИНАРИТЕ С Д-Р ДАЛКЕ 
ВАРНА:
 31 август 18,00-20,30 – Вечерна беседа-лекция „Peace food“.
01 септември 9,00 – 17,00 – „Болеста като символ“- практически семинар

СОФИЯ:
04 септември, 18,00 - 20,30 – Вечерна беседа-лекция „Peace food“
05 септември, 9,00 – 17,00 – „Болестта като символ“ – практически семинар.

За повече информация и записвания:  
www.ruedigerdahlke.com и на тел. +359 887885382 – Лучана Узунова

Книгите на д-р Далке може да закупите от тук: „Peace Food - Миротворна храна“ и „Болестта като път“ 
Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път