Подкрепете ни!




ЗдравеЖеня Милчева / 30 септември 2014

Разрешени Е-та увреждат ДНК

Български генетици доказаха, че поне 6 от тях създават риск от рак и позволените норми трябва да се понижат 10 до 100 пъти

Подкрепете петицията на Списание 8 срещу опасните Е-та!

Знаем, че добавките в храните, означавани с „Е", не са букет от витамини, но известно ли ни е, че някои от тях буквално залагат бомба в организма ни, като увреждат ДНК? Така създават сериозен риск от рак. И още по-лошо - могат да се предадат в поколението ни. Най-жестоките убийци се оказват оцветители. Български генетици изследваха 20 Е-та, за 6 данните им са категорични: те опасно променят ДНК дори в много по-ниски концентрации от сега разрешените.  За да са безопасни, Е-тата трябва да са в дози, от 10 до 100 пъти по-малки от нормативно приетите. Списание 8 видя на живо в лабораторията истината за Е-тата.

Шарени убийци 


„Като чета какво пише на опаковката, ми се струва по-безопасно да изям нея, отколкото съдържанието й." Така реагира един приятел, докато броеше колко Е-та са споменати сред съставките на популярно детско лакомство – повече от пръстите на ръката! Какво пък толкова? Нали има органи за контрол на храните, които следят на пазара да се появяват само такива, които не вредят на здравето. Това, което намираме по щандовете в магазините, ако не полезно, би трябвало да е поне безопасно. Ами ако самият критерий за безопасност е сбъркан?



Доц. Георги Милошев създава по-съвършен метод за  изследване на въздействието на Е-тата върху ДНК.

На пазара почти няма пакетиран или консервиран продукт без добавки, известни още като „Е-та". Тези добавки са няколко групи – консерванти, стабилизатори, оцветители, подсладители, набухватели, емулгатори. Най-общо казано, целта им е да направят продуктите по-трайни, по-вкусни и по-привлекателни за окото. (За  Е-тата ви разказахме подробно в  бр. 12 от 2009 г. на Списание 8.) В Европейския съюз одобрени за употреба са няколкостотин, регламентирана е и допустимата им концентрация в продукта. На опаковките не пише каква е тя, но е задължително Е-тата да са упоменати. Презумпцията е, че се съдържат в допустимите количества.

ЧУВСТВИТЕЛНО

И тук стигаме до важния въпрос – дали тези допустими количества са безвредни.  Не, не са. Поне 6 Е-та - сред които консервант, 3 оцветителя, добавка за енергийни напитки и популярна съставка на аналгетици – са в концентрации, които могат да доведат до рак! 
Доц. д-р Георги Милошев – ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, е изследвал 20-ина Е-та и е публикувал резултатите за 6 от тях.  Той е усъвършенствал метод за оценка на въздействието на Е-тата върху ДНК. Неговият метод е от 100 до 10 000 пъти по-чувствителен от използваните досега. 
Доц. Милошев обяснява: „Когато допустимите количества на различните добавки в храните са били определяни, никой не е изследвал въздействието им върху ДНК. А ДНК е матрицата на живота и е първият етап, на който могат да възникнат увреждания, водещи до патология в организма. За съжаление, преди повече от 30 – 40 години токсичността на хранителните добавки и консерванти е определяна с експерименти върху мишки. Следяло се е при какви количества настъпват малформации и увреждания в различните органи на моделните обекти (черния дроб,  кръвоносната система и др.), както и кога животното се разболява от рак. Така по аналогия се преценява колко е безопасната доза за човека. И дотук." 

ШЕСТ РИСКА

Използвайки своя по-модерен и много по-чувствителен метод за отчитане на въздействието на вещества върху ДНК, доц. Милошев проверява дали наистина допустимите концентрации на Е-та са безопасни. Изследва въздействието на приблизително 20 добавки върху ДНК и успява да публикува получените резултати за шест от изследваните Е-та в научна публикация, излязла неотдавна в престижното списание Food Science and Technology.
Това, което доц. Милошев и неговият екип са проверили, е въздействието на изследваните Е-та върху генома (върху ДНК). Публикуваните досега резултати са за един консервант - натриев нитрит Е 250; три оцветителя: индиго кармин Е 132 (дава виолетов цвят), еритрозин Е 127 (оцветява в червено) и фаст грийн Е 143 (зелен цвят); добавката кафеин (или кофеин) - много използвана в енергийните напитки; и четири-амино-антипирин (с приложение във фармацевтичната индустрия, добавян към аналгетици).

За инициативата на Списание 8 новите резултати да бъдат взети предвид за въвеждането на по-строги законови ограничения - четете тук.

Всичко по темата - само в Септемврийския брой на Списание 8.
Ваксини и възрастни хора: все още е рано да се правят заключения Здраве

Ваксини и възрастни хора: все още е рано да се правят заключения

Доц. Нейтън Бартлет: Смъртните случаи са тъжни, но те не трябва да са причина за тревога

29 смъртни случая на възрастни хора след ваксината на Pfizer в Норвегия Здраве

29 смъртни случая на възрастни хора след ваксината на Pfizer в Норвегия

Предполага се, че ваксините може да са твърде рискови за възраст 80+ и неизлечимо болните

Двойна атака срещу вирусите Здраве

Двойна атака срещу вирусите

Kомбинация от африканска и китайска народна медицина с изненадващи резултати

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам Здраве

Нобелистът, открил ХИВ: Няма да се ваксинирам

Д-р Монтание е притеснен, тъй като не е известно какво ще се случи и при бъдещите поколения

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия Здраве

Какво да рисуваме при тъга, тревожност или апатия

15 идеи за арттерапия, за да насочите емоциите си

Вълшебните смеси на Мила Здраве

Вълшебните смеси на Мила

Как да свалим високата температура, да спрем кашлицата и да изчистим токсините от организма, използвайки синергията на етеричните масла*

Плазми на Кеше срещу вирусите Здраве

Плазми на Кеше срещу вирусите

С тяхна помощ 90% от пациентите с корона се възстановяват от 3 до 7 дни, а 50% се подобряват до 48 часа, сочи доклад от Иран

Европа спря полети от и до Обединеното кралство Здраве

Европа спря полети от и до Обединеното кралство

Б. Джонсън: Новият щам VUI2020 / 12/01 е със 70% по-заразен, но не толкова смъртоносен

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината Здраве

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината

US лекари: Алергия можем да лекуваме лесно, но последиците от Covid-19 – трудно

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума Здраве

Иновативни методи от ароматерапията - еликсир за тялото и ума

Модерната технология и ефикасните синергии на Oshadhi са чудесен начин сами да подсилим организма си

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип Здраве

Covid-19 – три пъти по-смъртоносен от сезонния грип

Мащабното проучване обхваща повече от 130 000 хоспитализирани пациенти

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини Здраве

9 неща, които могат да се объркат с новите ваксини

Тревогите на един американски лекар

Някои носят заразата по два месеца Здраве

Някои носят заразата по два месеца

Коронавирусът оцелява дълго в телата на хора с онкологични заболявания и ХИВ-инфекция

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID Здраве

Алкалната среда в организма ни побеждава COVID

Alka ни предлага натурални продукти, които естествено подсилват защитата ни срещу болестотворни организми

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба Здраве

Алкохолът уврежда мозъка от люлката до гроба

Учени: бременни, младежи от 15 до 19 г. и хора над 65 не бива да пият изобщо