Подкрепете ни!




ЗдравеМария Георгиева / 11 септември 2015

Кейл - супехраната за студените месеци

Новият цар на листните зеленчуци облагородява бедното на витамини меню



Специалистите по хранене недвусмислено го удостояват с титлата „суперхрана". А това определение говори за разнообразния състав на хранителните активни вещества в него.  Той е на път да детронира спанака и да заеме почетното звание „Цар на зеленолистните". Зад гърба му вече са броколите, които доставят по-малко лесноусвоим калций от него. 

За повечето хора у нас все още той е познат като листно или къдраво зеле, близък родственик на дивото зеле. Принадлежи на групата Brassica oleracea Acephala и има зелени, плътни, къдрави листа. Представяме ви зеления магьосник, г-н Кейл!

Счита се, че името идва от немското Kohl – събирателно наименование за всякакви видове зеле. Оттам названието преминава и в много езици на съседни народи, също известни с не твърде богатото си откъм витамини заради суровата зима меню – така е с датското и шведското название kål или шотландското càl.

Зеленчук

Този безценен зеленчук е бил добре познат на хората още в средните векове. Дори по-рано – смята се, че в Древна Гърция и Рим бил неотменима част от менюто. Английските заселници донесли кейла в САЩ през XVII век. Според други автори той завършил триумфалния си път, като достигнал през Русия до Канада. Така или иначе, именно в САЩ го култивират в днешните му разнообразни цветове – с листа от светло- през тъмнозелени до виолетово-кафяви. 



В Шотландия кейлът бил основна част от традиционната диета и думата се превърнала в синоним за храна на местния диалект. „Да избягваш кейла си" по тези ширини означава да се чувстваш твърде болен, за да ядеш. 

Къдравото зеле в продължение на векове било основна култура в Шотландия заради издръжливостта си. Почти всяка къща имала до себе си градина с кейл, която давала на семейството прясна храна през дългата зима и осигурявала допълнителна защита от природните стихии.

В наши дни в Бремен и Хановер около него се гради цяла култура. В тази част на Северозападна Германия организират „кейл тур", в който можете да изядете огромни количества от растението, посещавайки определени райони между октомври и февруари. Много градчета в региона организират и свои годишни фестивали, в които избират цар или царица на кейла.

Супагерой

Също на север, в Холандия и Ирландия, можете да похапнете кейл с пюре от картофи, пържен бекон или пушени наденички. Традиционната португалска супа калдо верде комбинира картофи, кейл, зехтин, бульон и пикантна задушена наденица.  

В югоизточна Африка се консумира предимно сварен с кокосово мляко и фъстъци и се сервира с ориз или царевица. В Япония сокът от кейл, наричан аожиру, е популярна диетична добавка към храните.

Зимно зелено

За тази повсеместна любов към все още малко познатия у нас зеленчук си има обяснение. Той е истинска звезда в северните географски ширини, тъй като съдържа огромно количество полезни елементи, пазещи здравето и даващи издръжливост в суровия климат  - витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Не на последно място – богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очните проблеми като катаракта и дегенерация на макулата – една от основните причини за загуба на зрението при възрастните хора.

Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото. 

Ако организмът не приема антиоксиданти с храната, той може да изпадне в рисковото състояние, наречено оксидативен стрес. Когато не се приемат натурални противовъзпалителни средства, тялото не може да се справи с инфекциите и това може да доведе до хронични възпаления. А двата проблема заедно са предпоставка за появата на рак. Ето защо кейлът е сред храните с най-добър превантивен ефект за такива проблеми.

Антиоксидантните му свойства се дължат главно на високата концентрация на флавоноиди и каротеноиди. Но не само: кейлът съдържа внушителния списък от поне 45 антиоксиданта! 

Вкуснотия

Друг аргумент в негова полза е огромното количество витамин К – дори малка порция ви осигурява необходимата дневна доза от този витамин, който е ключов фактор за регулиране на възпалителните процеси в организма. Все пак добре е в това отношение да имате едно наум - твърде високият прием на витамина не е за всеки. Ако приемате антикоагуланти, трябва да избягвате кейла, защото може да попречи на действието на лекарствата. Не е добре също да го комбинирате с млечни продукти.

Консумацията на зеленчука има силно детоксикиращо действие върху клетките. В последните години се възлагат големи надежди на кейла и да защитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, основния причинител на язва.
Кейлът е устойчив на сурови зимни условия, особено сибирският сорт. Можете да го откриете всяка година през есенно-зимния сезон. В момента е хит за повечето биопроизводители в България. 

Всяка събота сутрин неуморни биоземеделци изкарват своята реколта на пазара на Римската стена в София, а в неделя надвечер на Животинския пазар до „Подуяне" отново в столицата се събират само производители на кейл, които продават зеленчука и препоръчват рецепти за добър живот и дълголетие. Чуйте ги, няма да съжалявате!


Публикувано в брой 1/2015 г. на Списание 8.
Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити