Подкрепете ни!




ЗдравеМария Георгиева / 11 септември 2015

Кейл - супехраната за студените месеци

Новият цар на листните зеленчуци облагородява бедното на витамини меню

Специалистите по хранене недвусмислено го удостояват с титлата „суперхрана". А това определение говори за разнообразния състав на хранителните активни вещества в него.  Той е на път да детронира спанака и да заеме почетното звание „Цар на зеленолистните". Зад гърба му вече са броколите, които доставят по-малко лесноусвоим калций от него. 

За повечето хора у нас все още той е познат като листно или къдраво зеле, близък родственик на дивото зеле. Принадлежи на групата Brassica oleracea Acephala и има зелени, плътни, къдрави листа. Представяме ви зеления магьосник, г-н Кейл!

Счита се, че името идва от немското Kohl – събирателно наименование за всякакви видове зеле. Оттам названието преминава и в много езици на съседни народи, също известни с не твърде богатото си откъм витамини заради суровата зима меню – така е с датското и шведското название kål или шотландското càl.

Зеленчук

Този безценен зеленчук е бил добре познат на хората още в средните векове. Дори по-рано – смята се, че в Древна Гърция и Рим бил неотменима част от менюто. Английските заселници донесли кейла в САЩ през XVII век. Според други автори той завършил триумфалния си път, като достигнал през Русия до Канада. Така или иначе, именно в САЩ го култивират в днешните му разнообразни цветове – с листа от светло- през тъмнозелени до виолетово-кафяви. 



В Шотландия кейлът бил основна част от традиционната диета и думата се превърнала в синоним за храна на местния диалект. „Да избягваш кейла си" по тези ширини означава да се чувстваш твърде болен, за да ядеш. 

Къдравото зеле в продължение на векове било основна култура в Шотландия заради издръжливостта си. Почти всяка къща имала до себе си градина с кейл, която давала на семейството прясна храна през дългата зима и осигурявала допълнителна защита от природните стихии.

В наши дни в Бремен и Хановер около него се гради цяла култура. В тази част на Северозападна Германия организират „кейл тур", в който можете да изядете огромни количества от растението, посещавайки определени райони между октомври и февруари. Много градчета в региона организират и свои годишни фестивали, в които избират цар или царица на кейла.

Супагерой

Също на север, в Холандия и Ирландия, можете да похапнете кейл с пюре от картофи, пържен бекон или пушени наденички. Традиционната португалска супа калдо верде комбинира картофи, кейл, зехтин, бульон и пикантна задушена наденица.  

В югоизточна Африка се консумира предимно сварен с кокосово мляко и фъстъци и се сервира с ориз или царевица. В Япония сокът от кейл, наричан аожиру, е популярна диетична добавка към храните.

Зимно зелено

За тази повсеместна любов към все още малко познатия у нас зеленчук си има обяснение. Той е истинска звезда в северните географски ширини, тъй като съдържа огромно количество полезни елементи, пазещи здравето и даващи издръжливост в суровия климат  - витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Не на последно място – богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очните проблеми като катаракта и дегенерация на макулата – една от основните причини за загуба на зрението при възрастните хора.

Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото. 

Ако организмът не приема антиоксиданти с храната, той може да изпадне в рисковото състояние, наречено оксидативен стрес. Когато не се приемат натурални противовъзпалителни средства, тялото не може да се справи с инфекциите и това може да доведе до хронични възпаления. А двата проблема заедно са предпоставка за появата на рак. Ето защо кейлът е сред храните с най-добър превантивен ефект за такива проблеми.

Антиоксидантните му свойства се дължат главно на високата концентрация на флавоноиди и каротеноиди. Но не само: кейлът съдържа внушителния списък от поне 45 антиоксиданта! 

Вкуснотия

Друг аргумент в негова полза е огромното количество витамин К – дори малка порция ви осигурява необходимата дневна доза от този витамин, който е ключов фактор за регулиране на възпалителните процеси в организма. Все пак добре е в това отношение да имате едно наум - твърде високият прием на витамина не е за всеки. Ако приемате антикоагуланти, трябва да избягвате кейла, защото може да попречи на действието на лекарствата. Не е добре също да го комбинирате с млечни продукти.

Консумацията на зеленчука има силно детоксикиращо действие върху клетките. В последните години се възлагат големи надежди на кейла и да защитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, основния причинител на язва.
Кейлът е устойчив на сурови зимни условия, особено сибирският сорт. Можете да го откриете всяка година през есенно-зимния сезон. В момента е хит за повечето биопроизводители в България. 

Всяка събота сутрин неуморни биоземеделци изкарват своята реколта на пазара на Римската стена в София, а в неделя надвечер на Животинския пазар до „Подуяне" отново в столицата се събират само производители на кейл, които продават зеленчука и препоръчват рецепти за добър живот и дълголетие. Чуйте ги, няма да съжалявате!


Публикувано в брой 1/2015 г. на Списание 8.
Употребата на канабис води до трайни когнитивни увреждания Здраве

Употребата на канабис води до трайни когнитивни увреждания

Учени твърдят, че марихуаната изобщо не е безвредна, особено за младите

Доверявам се напълно на себе си и на Вселената...И болестта отминава Здраве

Доверявам се напълно на себе си и на Вселената...И болестта отминава

Според В. Синелников хората сами създават болестите от нищото, използвайки силата на своите мисли

Нахрани кожата си с YOGH® Здраве

Нахрани кожата си с YOGH®

Ръчно изработена пълноценна и природна козметика за теб. БЕЗ пластмаса, сгъстители, петролни деривати и вода

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Ароматерапия за събуждане на Духа Здраве

Ароматерапия за събуждане на Духа

В навечерието на коледните празници споделяме с вас една статия от Д-р Хоцел на тема Духа и грижата за него

Билков цяр при вирусни инфекции Здраве

Билков цяр при вирусни инфекции

Какво да правим стъпка по стъпка при поява на настинка и вирусни инфекции и как да ги избегнем?

Вълната на гребена на вълната Здраве

Вълната на гребена на вълната

Защо да ползваме естествения материал и как той променя съня и домовете ни

Периодичното гладуване действа като лекарство при диабет и възпаления Здраве

Периодичното гладуване действа като лекарство при диабет и възпаления

Нека "времевият "прозорец", в който се храните, не е "отворен" повече от 8-10 часа

Ендобиогения лекува дори „нелечимото” Здраве

Ендобиогения лекува дори „нелечимото”

Камелия Димитрова оздравява от рак на шийката за 45 дни. Лекарят й д-р Шарбел Аби Шахин ще изнесе лекция на 27 ноември в София.

Черен кимион в борбата с ковид Здраве

Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство? Здраве

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато натрапчивата мисъл пречи на ежедневните ви дейности - потърсете лекар

Тялото е електроцентрала Здраве

Тялото е електроцентрала

Как да бъдем здрави, жизнени и щастливи без концепции

Здраве, ум и етерични масла Здраве

Здраве, ум и етерични масла

Причината за заболяването се крие в гостоприемника, а не в причинителя

Българският антидот срещу COVID-19? Здраве

Българският антидот срещу COVID-19?

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени. Докато пиете капките, изчезват и други болести.

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот Здраве

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот

Антителата на възрастни хора, преболедували Испанския грип през 1918 г., остават в бойна готовност