ЗдравеМария Георгиева / 11 септември 2015

Кейл - супехраната за студените месеци

Новият цар на листните зеленчуци облагородява бедното на витамини меню

Кейл - супехраната за студените месеци
Специалистите по хранене недвусмислено го удостояват с титлата „суперхрана". А това определение говори за разнообразния състав на хранителните активни вещества в него.  Той е на път да детронира спанака и да заеме почетното звание „Цар на зеленолистните". Зад гърба му вече са броколите, които доставят по-малко лесноусвоим калций от него. 

За повечето хора у нас все още той е познат като листно или къдраво зеле, близък родственик на дивото зеле. Принадлежи на групата Brassica oleracea Acephala и има зелени, плътни, къдрави листа. Представяме ви зеления магьосник, г-н Кейл!

Счита се, че името идва от немското Kohl – събирателно наименование за всякакви видове зеле. Оттам названието преминава и в много езици на съседни народи, също известни с не твърде богатото си откъм витамини заради суровата зима меню – така е с датското и шведското название kål или шотландското càl.

Зеленчук

Този безценен зеленчук е бил добре познат на хората още в средните векове. Дори по-рано – смята се, че в Древна Гърция и Рим бил неотменима част от менюто. Английските заселници донесли кейла в САЩ през XVII век. Според други автори той завършил триумфалния си път, като достигнал през Русия до Канада. Така или иначе, именно в САЩ го култивират в днешните му разнообразни цветове – с листа от светло- през тъмнозелени до виолетово-кафяви. 



В Шотландия кейлът бил основна част от традиционната диета и думата се превърнала в синоним за храна на местния диалект. „Да избягваш кейла си" по тези ширини означава да се чувстваш твърде болен, за да ядеш. 

Къдравото зеле в продължение на векове било основна култура в Шотландия заради издръжливостта си. Почти всяка къща имала до себе си градина с кейл, която давала на семейството прясна храна през дългата зима и осигурявала допълнителна защита от природните стихии.

В наши дни в Бремен и Хановер около него се гради цяла култура. В тази част на Северозападна Германия организират „кейл тур", в който можете да изядете огромни количества от растението, посещавайки определени райони между октомври и февруари. Много градчета в региона организират и свои годишни фестивали, в които избират цар или царица на кейла.

Супагерой

Също на север, в Холандия и Ирландия, можете да похапнете кейл с пюре от картофи, пържен бекон или пушени наденички. Традиционната португалска супа калдо верде комбинира картофи, кейл, зехтин, бульон и пикантна задушена наденица.  

В югоизточна Африка се консумира предимно сварен с кокосово мляко и фъстъци и се сервира с ориз или царевица. В Япония сокът от кейл, наричан аожиру, е популярна диетична добавка към храните.

Зимно зелено

За тази повсеместна любов към все още малко познатия у нас зеленчук си има обяснение. Той е истинска звезда в северните географски ширини, тъй като съдържа огромно количество полезни елементи, пазещи здравето и даващи издръжливост в суровия климат  - витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Не на последно място – богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очните проблеми като катаракта и дегенерация на макулата – една от основните причини за загуба на зрението при възрастните хора.

Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото. 

Ако организмът не приема антиоксиданти с храната, той може да изпадне в рисковото състояние, наречено оксидативен стрес. Когато не се приемат натурални противовъзпалителни средства, тялото не може да се справи с инфекциите и това може да доведе до хронични възпаления. А двата проблема заедно са предпоставка за появата на рак. Ето защо кейлът е сред храните с най-добър превантивен ефект за такива проблеми.

Антиоксидантните му свойства се дължат главно на високата концентрация на флавоноиди и каротеноиди. Но не само: кейлът съдържа внушителния списък от поне 45 антиоксиданта! 

Вкуснотия

Друг аргумент в негова полза е огромното количество витамин К – дори малка порция ви осигурява необходимата дневна доза от този витамин, който е ключов фактор за регулиране на възпалителните процеси в организма. Все пак добре е в това отношение да имате едно наум - твърде високият прием на витамина не е за всеки. Ако приемате антикоагуланти, трябва да избягвате кейла, защото може да попречи на действието на лекарствата. Не е добре също да го комбинирате с млечни продукти.

Консумацията на зеленчука има силно детоксикиращо действие върху клетките. В последните години се възлагат големи надежди на кейла и да защитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, основния причинител на язва.
Кейлът е устойчив на сурови зимни условия, особено сибирският сорт. Можете да го откриете всяка година през есенно-зимния сезон. В момента е хит за повечето биопроизводители в България. 

Всяка събота сутрин неуморни биоземеделци изкарват своята реколта на пазара на Римската стена в София, а в неделя надвечер на Животинския пазар до „Подуяне" отново в столицата се събират само производители на кейл, които продават зеленчука и препоръчват рецепти за добър живот и дълголетие. Чуйте ги, няма да съжалявате!


Публикувано в брой 1/2015 г. на Списание 8.
СЗО: Намалете захарта в бебешките храни! Здраве

СЗО: Намалете захарта в бебешките храни!

Неподходяща промоция на бебешки храни се прави в Австрия, Унгария, Израел, България

5 продукта за стройно тяло Здраве

5 продукта за стройно тяло

Как да отслабнем и да поддържаме теглото си

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден! Здраве

Не повече от 200 грама млечни продукти на ден!

В малки количества млечните продукти предотвратяват рак и диабет

7 прости начина за подобряване на храносмилането Здраве

7 прости начина за подобряване на храносмилането

Може би се нуждаете допълнително от солна киселина и някои ензими

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото Здраве

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото

Хубаво е да си припомним, че древните йоги са ни дали знанието как да се охладим сами

Вана от ябълков оцет лекува Здраве

Вана от ябълков оцет лекува

Две позабравени рецепти от натурални продукти

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината Здраве

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината

Цветето на светлината е свещено растение, което олицетворява чистота на съзнанието и просветлението на душата

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт Здраве

Боровинки срещу затлъстяване, диабет и инсулт

150 грама на ден от горския плод е като лекарство

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами Здраве

Лиз Бурбо: Притежаваме силата да се излекуваме сами

Известната психоложка за книгата си „Слушай своето тяло“ и скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ. Здраве

ПОЛЗИТЕ ОТ ЙОГА: Всичко се съдържа в АУМ=ОМ.

Асани, Пранаяма, Пратяхара и Самадхи

Кърмене срещу детско затлъстяване Здраве

Кърмене срещу детско затлъстяване

Наднорменото тегло е „заразно", твърдят учени

1 бутилка смути = 8 понички Здраве

1 бутилка смути = 8 понички

Потребителите нямат навик да преброят колко „диетична" храна поемат

Програма Отслабване на Vita Rama Здраве

Програма Отслабване на Vita Rama

Стартирай своя лесен план през лятото!

5 кристала, без които жените не могат Здраве

5 кристала, без които жените не могат

Бижутата от естествени кристали ни даряват с положителна енергия и здраве

20 храни, които ни убиват бавно Здраве

20 храни, които ни убиват бавно

Ако не можем да ги изхвърлим, поне драстично да ги намалим

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук Здраве

Водата KANGEN съдържа повече антиоксиданти от всеки плод и зеленчук

Редовното й пиене пречиства дебелото черво, постепенно изчезват болки в ставите, екземи, алергии и др.