Подкрепете ни!
Светът в тебАлбена Иванова / 01 март 2020

Все някога омразата трябва да спре

Историята на една прошка, поискана и дадена 30 години след мъчителната битка на двама мъже със съвестта и гнева

Колин Фърт в ролята на Ерик Ломакс; Снимка: kinopoisk.ru
Колин Фърт в ролята на Ерик Ломакс; Снимка: kinopoisk.ru
Това е една реална история за прошката. За искането на прошка и за даването на прошка и за това, че е възможно да минат десетилетия до пълното осъзнаване на нанесените щети от един на друг човек, до покаянието и уталожването на гнева. И до прегръдката с мир. Щастливци са тези, които успеят да преодолеят обидата, колкото и непреодолима да изглежда тя, защото само така те изчистват отровата от себе си, която унищожава единствено тях самите, душите и телата им. 

Да поискаш и да дадеш прошка е голямото освобождение на теб самия от робството на егоцентризма. Това е началото на просторния път към осъзнатост и духовно израстване. 
„Това никога няма да му го простя!“ – колко често сте чували тази фраза. Дори от най-близките си. Колко често сте я изричали? Обидата и гневът са убийците на тялото и духа ни. 

Ако не искате да давате прошка ритуално днес, на Сирни заговезни, само защото така е написано в църковния канон, изберете да прощавате и да искате прошка всекидневно. Това е свободата на всеки един от нас. Свободата да живее извън ограниченията на своя предишен опит - радостно, щастливо и спокойно - зависи само и единствено от самия човек.

По време на Втората световна война Ерик Ломакс е британски офицер, който е заловен от японците в Сингапур и изпратен в японски лагер за военнопленници. Принуден е да работи в изграждането на железопътната линия Тайланд- Бирма на север от Малайския полуостров - трасе, платено с цената на хиляди човешки животи и непосилен робски труд. Ломакс е измъчван зверски от Кемпетай (военна тайна полиция), защото е хванат да събира и сглобява радиоприемник от резервни части. Целта му е да слуша с другарите си истинските новини за развитието на хода на войната. Но японците решават, че той е шпионин и ще използва радиото като таен предавател за връзка с британското военно разузнаване. 

Малтретирането е нечовешко - включва побои, физически издевателства, лишаване от храна, всевъзможни мъчения, заключване в дупка, изкопана в земята, живот в клетка от бамбук… 

Ломакс и неговите оцелели другари окончателно са спасени от британската армия. Около 30 години по-късно Ломакс все още преживява психологическата травма на своите военни кошмари в лагера и на жп трасето. Макар да има подкрепата и любовта на съпругата си Патрисия, демоните на гнева и спомените, желанието за мъст и възмездие го разяждат отвътре десетилетия наред. 

Най-добрият му приятел и колега, също бивш военнопленник, Финлай му носи доказателства, че един от техните мъчители, японският секретен полицай Такаши Нагасе, сега работи като ескурзовод и развежда туристи из самия лагер, където той и хората му някога са измъчвали британските военнопленници. Насилниците са успели да се измъкнат от съдебно преследване за своите военни престъпления. Преди Ломакс да обработи в съзнанието си тази информация и да предприеме каквито и да било действия, Финлай, неспособен да се справи със спомените си от преживяванията си, се самоубива.

Ломакс пътува сам до Тайланд и се връща на мястото на изтезанията си, за да се изправи срещу Нагасе „в опит да пусне цял един живот на огорчение и омраза“. Когато най-накрая се сблъсква с бившия си мъчител, Ломакс първо го разпитва по същия начин както Нагасе и хората му са го разпитвали десетилетия преди това.

Ломакс е готов да отмъщава. Ако трябва и да убива. Дава воля на гнева си без да знае до къде ще го доведе това. Решението му е на първо време поне да потроши ръката на Нагасе, използвайки инструменти за мъчение, проектирани от японците за тази цел и сега изложени в музея на лагера като военни експонати. 

От чувство на вина, което го е мъчило над 30 години, Нагасе не се съпротивлява, но Ломакс пренасочва удара в последния момент. Ломакс заплашва да пререже гърлото на Нагасе и накрая го набутва в бамбукова клетка, същата в която Ломакс и много други военнопленници за наказание са били натъпкани като животни по време на войната. 

Нагасе е осъзнал причината за своето нечовешко отношение към британците на времето. Японците (включително и той) са били буквално с „промити мозъци“, нахъсани и убедени, че войната ще бъде победоносна за тях. Нагасе признава пред Ломакс, че никога не е знаел за безчинствата и броя на жертвите, унищожени от имперската японска армия. Разкайва се и иска прошка от британеца. 
Ломакс освобождава Нагасе, хвърля ножа си в близката река и накрая в мир със себе си се завръща във Великобритания.

След неопределен период от време Ломакс се връща заедно с Патриция в Тайланд. Той се среща отново с Нагасе и в емоционална сцена, след като си разменят и приемат извиненията си и си дават прошка, двамата сключват мир. 

Нагасе и Ерик остават приятели до смъртта си. Първият умира през 2011 г., вторият – през 2012 г.
През 2013-а година излиза филмът The Railway Man на режисьора Джонатан Теплицки. Картината е адаптация по едноименната автобиографична книга на Ерик Ломакс, издадена през 1995-а. Слоганът на филма е „Отмъщението никога не е права линия“. Участват звезди като Колин Фърт, Никол Кидман, Джеръми Ървайн и Стелан Скарсгард. Премиерата е на Международния филмов фестивал в Торонто на 6 септември 2013-а. За съжаление и двамата герои в тази история вече са покойници по това нреме, но в залата е жената на Ломакс – Пати Ломак. След края на прожекцията залата става на крака и я аплодира.


Уважаеми г-н Ломакс, аз бях от имперската японска армия. Отнасяхме се с вас и вашите сънародници много, много зле. Мина много време от края на войната, това за мен е време на страдание. Камата на нашата среща се заби дълбоко в сърцето ми. Не съм ви забравил. Спомням си лицето ви, ръцете, очите ви."
Уважаеми г-н Нагасе, войната свърши преди много години. Страдах много. Но знам, че и вие сте страдали също. И сте имали куража и смелостта да работите за постигане на помирение. Съжалявам. Макар че не мога да забравя това, което се е случи в Канчанабури, уверявам ви в искреността на пълната ми прошка. Все някога омразата трябва да спре..."

Още по темата:

Колко пъти може да се падне в една и съща яма Светът в теб

Колко пъти може да се падне в една и съща яма

Понякога промяната при садомазохиста е възможна

Идва епохата на пробуденото правене Светът в теб

Идва епохата на пробуденото правене

E. Толе: Намираме се в средата на изключително важно събитие в еволюцията на човешкото съзнание

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта Светът в теб

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта

Любовта е търсене, премеждие, отдаване, принасяне, жертва, кръст, пътуване...

Виждате ли грешката? Светът в теб

Виждате ли грешката?

Един кратък урок по устойчивост на критика

Какво означава да се грижиш за другия Светът в теб

Какво означава да се грижиш за другия

Миналата любов е източник на сила, настоящата любов е резултат от силата

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Твоята половинка се намира в теб Светът в теб

Твоята половинка се намира в теб

Обърни внимание кога си щастлив, обърни внимание кога си нещастен, но не обвинявай другите

Защо не са ми дали хляб? Светът в теб

Защо не са ми дали хляб?

Не започвай с третата фраза

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло? Светът в теб

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло?

Колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре се чувстваме ние

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш. Светът в теб

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш.

Чомски: Губим детството си. Учителите заковават децата в рамките на тестовете и изпитите.

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца Светът в теб

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца

Баща на трима синове с писмо до себе си към миналото

Врeме за инвентаризация на собствения си живот Светът в теб

Врeме за инвентаризация на собствения си живот

Когато живеете в градината на надеждата, нещо винаги разцъфтява

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас Светът в теб

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас

Трябва да разберем, че Бог е зад гърба ни винаги и това, че ни е изоставил е брътвежът на егото, а не истината. Той е тук и сега. Винаги.

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе? Светът в теб

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе?

Децата помнят по-ясно отминали животи

Вярвай, доверявай се, грей, благодари! Светът в теб

Вярвай, доверявай се, грей, благодари!

Как да познаеш твоя човек ли? Лесно е! Ще тръгнеш насреща му и ще се сблъскате по средата на пътя...