Подкрепете ни!
Светът в тебАлбена Иванова / 14 март 2021

Все някога омразата трябва да спре

Историята на една прошка, поискана и дадена 30 години след мъчителната битка на двама мъже със съвестта и гнева

Колин Фърт в ролята на Ерик Ломакс; Снимка: kinopoisk.ru
Колин Фърт в ролята на Ерик Ломакс; Снимка: kinopoisk.ru
Това е една реална история за прошката. За искането на прошка и за даването на прошка и за това, че е възможно да минат десетилетия до пълното осъзнаване на нанесените щети от един на друг човек, до покаянието и уталожването на гнева. И до прегръдката с мир. Щастливци са тези, които успеят да преодолеят обидата, колкото и непреодолима да изглежда тя, защото само така те изчистват отровата от себе си, която унищожава единствено тях самите, душите и телата им. 

Да поискаш и да дадеш прошка е голямото освобождение на теб самия от робството на егоцентризма. Това е началото на просторния път към осъзнатост и духовно израстване. 
„Това никога няма да му го простя!“ – колко често сте чували тази фраза. Дори от най-близките си. Колко често сте я изричали? Обидата и гневът са убийците на тялото и духа ни. 

Ако не искате да давате прошка ритуално днес, само защото така е написано в църковния канон, изберете да прощавате и да искате прошка всекидневно. Това е свободата на всеки един от нас. Свободата да живее извън ограниченията на своя предишен опит - радостно, щастливо и спокойно - зависи само и единствено от самия човек.

По време на Втората световна война Ерик Ломакс е британски офицер, който е заловен от японците в Сингапур и изпратен в японски лагер за военнопленници. Принуден е да работи в изграждането на железопътната линия Тайланд- Бирма на север от Малайския полуостров - трасе, платено с цената на хиляди човешки животи и непосилен робски труд. Ломакс е измъчван зверски от Кемпетай (военна тайна полиция), защото е хванат да събира и сглобява радиоприемник от резервни части. Целта му е да слуша с другарите си истинските новини за развитието на хода на войната. Но японците решават, че той е шпионин и ще използва радиото като таен предавател за връзка с британското военно разузнаване. 

Малтретирането е нечовешко - включва побои, физически издевателства, лишаване от храна, всевъзможни мъчения, заключване в дупка, изкопана в земята, живот в клетка от бамбук… 

Ломакс и неговите оцелели другари окончателно са спасени от британската армия. Около 30 години по-късно Ломакс все още преживява психологическата травма на своите военни кошмари в лагера и на жп трасето. Макар да има подкрепата и любовта на съпругата си Патрисия, демоните на гнева и спомените, желанието за мъст и възмездие го разяждат отвътре десетилетия наред. 

Най-добрият му приятел и колега, също бивш военнопленник, Финлай му носи доказателства, че един от техните мъчители, японският секретен полицай Такаши Нагасе, сега работи като ескурзовод и развежда туристи из самия лагер, където той и хората му някога са измъчвали британските военнопленници. Насилниците са успели да се измъкнат от съдебно преследване за своите военни престъпления. Преди Ломакс да обработи в съзнанието си тази информация и да предприеме каквито и да било действия, Финлай, неспособен да се справи със спомените си от преживяванията си, се самоубива.

Ломакс пътува сам до Тайланд и се връща на мястото на изтезанията си, за да се изправи срещу Нагасе „в опит да пусне цял един живот на огорчение и омраза“. Когато най-накрая се сблъсква с бившия си мъчител, Ломакс първо го разпитва по същия начин както Нагасе и хората му са го разпитвали десетилетия преди това.

Ломакс е готов да отмъщава. Ако трябва и да убива. Дава воля на гнева си без да знае до къде ще го доведе това. Решението му е на първо време поне да потроши ръката на Нагасе, използвайки инструменти за мъчение, проектирани от японците за тази цел и сега изложени в музея на лагера като военни експонати. 

От чувство на вина, което го е мъчило над 30 години, Нагасе не се съпротивлява, но Ломакс пренасочва удара в последния момент. Ломакс заплашва да пререже гърлото на Нагасе и накрая го набутва в бамбукова клетка, същата в която Ломакс и много други военнопленници за наказание са били натъпкани като животни по време на войната. 

Нагасе е осъзнал причината за своето нечовешко отношение към британците на времето. Японците (включително и той) са били буквално с „промити мозъци“, нахъсани и убедени, че войната ще бъде победоносна за тях. Нагасе признава пред Ломакс, че никога не е знаел за безчинствата и броя на жертвите, унищожени от имперската японска армия. Разкайва се и иска прошка от британеца. 
Ломакс освобождава Нагасе, хвърля ножа си в близката река и накрая в мир със себе си се завръща във Великобритания.

След неопределен период от време Ломакс се връща заедно с Патриция в Тайланд. Той се среща отново с Нагасе и в емоционална сцена, след като си разменят и приемат извиненията си и си дават прошка, двамата сключват мир. 

Нагасе и Ерик остават приятели до смъртта си. Първият умира през 2011 г., вторият – през 2012 г.
През 2013-а година излиза филмът The Railway Man на режисьора Джонатан Теплицки. Картината е адаптация по едноименната автобиографична книга на Ерик Ломакс, издадена през 1995-а. Слоганът на филма е „Отмъщението никога не е права линия“. Участват звезди като Колин Фърт, Никол Кидман, Джеръми Ървайн и Стелан Скарсгард. Премиерата е на Международния филмов фестивал в Торонто на 6 септември 2013-а. За съжаление и двамата герои в тази история вече са покойници по това нреме, но в залата е жената на Ломакс – Пати Ломак. След края на прожекцията залата става на крака и я аплодира.


Уважаеми г-н Ломакс, аз бях от имперската японска армия. Отнасяхме се с вас и вашите сънародници много, много зле. Мина много време от края на войната, това за мен е време на страдание. Камата на нашата среща се заби дълбоко в сърцето ми. Не съм ви забравил. Спомням си лицето ви, ръцете, очите ви."
Уважаеми г-н Нагасе, войната свърши преди много години. Страдах много. Но знам, че и вие сте страдали също. И сте имали куража и смелостта да работите за постигане на помирение. Съжалявам. Макар че не мога да забравя това, което се е случи в Канчанабури, уверявам ви в искреността на пълната ми прошка. Все някога омразата трябва да спре..."

Още по темата:

2021 Lions Gate: Осъзнатите Човеци влизат в Новата Земя Светът в теб

2021 Lions Gate: Осъзнатите Човеци влизат в Новата Земя

Душите ни стават ангелски, ще сме центрирани в сърцето, не в ума. Активните ни чакри ще са 13.

10 опасни мита за хармоничния брак Светът в теб

10 опасни мита за хармоничния брак

Повечето дългосрочни връзки преминават през възходи и падения

Как да се погрижим за душата си Светът в теб

Как да се погрижим за душата си

Отделете я от физическото тяло и започнете да я захранвате с положителни мисли

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част II) Светът в теб

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част II)

(за Любовта, душата, болестите и смирението)

Мразех тази жена... Светът в теб

Мразех тази жена...

Тя носи в себе си умни слова, жилка упорство и няколко тайни. Има белези, защото има история.

10 важни урока, които Животът ни дава Светът в теб

10 важни урока, които Животът ни дава

Създайте своя собствена реалност и помнете, че настоящият момент е всичко, което имате

3 ефективни начина да се развеселите Светът в теб

3 ефективни начина да се развеселите

Странни стратегии за повишаване на настроението ви, когато сте тъжни

Епикур и ръководството на атеиста за щастие Светът в теб

Епикур и ръководството на атеиста за щастие

Търсете удоволствие и избягвайте болката. Защо непрекъснато усложняваме всичко?

13-те житейски правила на Оливия Джаулс Светът в теб

13-те житейски правила на Оливия Джаулс

Нищо не е нито толкова лошо, нито толкова добро, колкото изглежда

Тялото на дъгата – феноменът в края на земния път на будистите Светът в теб

Тялото на дъгата – феноменът в края на земния път на будистите

То е високо ниво на реализация на духа и практическо свързване с Абсолюта. Посветените казват, че всеки може да го осъществи.

Шри Чинмой: Медитацията е езикът на Бог Светът в теб

Шри Чинмой: Медитацията е езикът на Бог

Това е състоянието, при което реализираме нашето най-древно и най-висше начало

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски