Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 29 март 2021

Да бъдем благодарни за уроците на Живота

Трудностите и разделите с близки хора също трябва да бъдат обвити във воала на мъдростта

изображения: iStock
изображения: iStock
„Животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани.“ Хелън Келър

Животът постоянно ни поставя в тежки ситуации, които водят след себе си съответните уроци, които душата ни трябва да научи. Много учени и окултисти казват, че животът ни  на Земята е своеобразно училище, през което всеки от нас преминава.

Но днес ще се спрем на една малко по-различна тема: Успяваме ли да бъдем благодарни за уроците, които получаваме. Според езотеричните течения ние трябва да сме благодарни всеки ден. Да вибрираме на честотата на благодарността, която е мощен катализатор за извисяването на духа ни. Хубаво е да благодарим за всичко, което имаме и което сме – храна на масата, подслонa, хубаватa работа, паричните ни постъпления и т.н. Най-трудно, но и безценно обаче, е да благодарим за предизвикателствата, които Животът ни отправя. Чрез тях нашите души трупат ценен опит и ако успеят да научат уроците след всяка кризисна ситуация, израстват.

Хубаво е да осъзнаем, че животът ни е безкрайна поредица от редуващи се весели и тъжни моменти. Моменти на безгрижие и тежки преживявания, през които преминаваме. Понякога едни и същи уроци се повтарят отново и отново, докато ги научим. Докато успеем да прозрем великата истина зад тях и да успеем да се издигнем до нивото, в което истински да благодарим за тях. Важно е да знаем, че колкото по-трудни са уроците, толкова повече израстваме и развиваме истинското си аз.Загубите и предизвикателствата в живота ни осигуряват неспирен
и дълбок растеж. Когато осъзнаем това, ние ще започнем чистосърдечно да благодарим за всяко изпитание – малко или голямо. Първата стъпка по този път е да осъзнаем трезво своята реалност и да сме готови да поемем отговорност за случващото се в нея. След това е нужно да предприемем действие и да живеем в хармония с направените избори. Така нещата ще придобият нов смисъл и ново значение за нас.

Трудностите и разделите с близки хора също трябва да бъдат обвити във воала на мъдростта и търсенето на смисъл в тях. Да си зададем въпросите защо дадено нещо ни се случва и каква е поуката от него. На какво ново трябва да се научим, преминавайки през дадена тежка ситуация. Да приемем, че разделите не са краят на света и както се казва: всяка раздяла отваря пред нас вратата за нещо ново.

Хубаво е благодарността за уроците, които ни дава Животът, е да се превърне в постоянен процес, а не единични проблясъци. Благодарни сме, защото именно чрез тези уроци душата ни израства, каквато е и нейната основна мисия още с идването й на Земята. Душите слизат на нашата планета, за да научат уроците, които не са усвоили при предишните си прераждания, твърдят окултистите. Или да изкупят карма, останала от предишно идване тук.Трудните моменти настъпват бързо и неусетно.
Независимо дали говорим за тежка раздяла с интимен партньор, финансова или емоционална криза, загуба на работа и каквото още се сетите или лично сте преживели, тези моменти са объркващи и ни изпълват с негативни чувства. Може да ви се струва безумно да благодарите за случващото се. Но когато нещата се поуталожат, опитайте се да прозрете какво се крие зад настъпилата трудност и какви са уроците, които можете да извлечете от нея. Благодарете за тях и вярвайте, че ви очакват нови, по-добри моменти и етапи от живота ви.

Духовният учител Джеймс Ван Прааг казва, че отказването от егото и страха, както и правилното положително настройване на сърцето, са първите стъпки по пътя на нашето излизане от всяка настъпила криза. И допълва:
„Когато преживявате труден момент, потърсете урока. Запитайте се - на какво се опитва да ме научи този опит? Когато намерите отговора, отваряте вратата за личностно и духовно израстване.“
Той потвърждава казаното по-горе – всяка загуба в живота ни прави място за идването на нова положителна промяна. Когато преживяваме труден момент, най-лесно е да се оставим на тъгата и страха. Нашата задача, за да продължим напред, независимо пред какви обстоятелства сме изправени, е да изместим фокуса си на мислене и усещане. Да запълним отвореното пространство с благодарност и позитивно очакване. По този начин ще привлечем повече положителни неща към себе си.„Самият акт на благодарност е лечебен
– казва Прааг. - Така че намерете нещо, за което да сте благодарни всеки ден.“ Практикувайте акта на благодарност за най-простите неща, като времето навън, махането на опашката на вашето куче и т.н., достигайки и до дълбоко скритите послания и уроци, на които Животът ви учи. Джеймс Ван Прааг съветва: „Търсете положителни неща в живота си и ще ги намерите навсякъде“.

Още по темата:

Разказ за спрелия часовник Светът в теб

Разказ за спрелия часовник

Онези, които упорито искат да живеят вечно, ще бъдат осъдени да останат в света на сивия ход на ежедневието

Как да активираме осмата чакра? Светът в теб

Как да активираме осмата чакра?

Тя е портал към космическите енергии и дом на висшия „Аз” на човека

Какво казват най-лошите ви мисли за вас Светът в теб

Какво казват най-лошите ви мисли за вас

Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали” Светът в теб

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали”

Провалът е само добра възможност да започнеш всичко по по-разумен начин

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота? Светът в теб

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?

Светът ни предлага изобилие от приятни моменти. Достатъчно е само да ги забележим.

Цялата любов в една снимка Светът в теб

Цялата любов в една снимка

Непознати удържат в продължение на час мъж да не скочи в Темза

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си Светът в теб

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си

Морган Скот Пек: Да обичаме себе си и да съзнаваме несъвършенството си е възможно дори едновременно

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената... Светът в теб

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената...

Евгения Волк не се смята за личност, нито за пробудена, нито за духовно израснала

Поклон, майки на България, разпръснати из света! Светът в теб

Поклон, майки на България, разпръснати из света!

Никой не се сеща за Наталия. И за хилядите Наталии в Италия, Гърция, Франция...За слугините на Европа...

Направи си услуга... Прости! Светът в теб

Направи си услуга... Прости!

Смисълът е не толкова да я получим, колкото да помолим да ни се прости

Все някога омразата трябва да спре Светът в теб

Все някога омразата трябва да спре

Историята на една прошка, поискана и дадена 30 години след мъчителната битка на двама мъже със съвестта и гнева

Gender model Светът в теб

Gender model

Вече не можем да си представим Бог като мъжка фигура. Вярно ли е, че всички сме еднакви?

За страха, свободата и още нещо Светът в теб

За страха, свободата и още нещо

Основният въпрос е: „Може ли човек да е свободен, ако живее в страх?"