Подкрепете ни!
Светът в тебПетрина Симеонова – Георгиева / 06 април 2021

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?

Светът ни предлага изобилие от приятни моменти. Достатъчно е само да ги забележим.

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?
Психолозите определят щастието като сложно състояние, съвкупност от различни фактори като качеството ни на живот, взаимоотношенията ни с другите, чувството за удовлетвореност от работата ни. Възгледите и ценностите се променят през вековете, а с тях се мени и образът на щастието. Това, което остава непроменено, е, че за постигането му винаги е нужно време. Радостта, от друга страна, се случва мигновено, тя е „силно моментно изживяване на положителни чувства” и се намира в малките неща, които срещаме в ежедневието си докато преследваме големите цели.

За да изпитаме това приятно чувство, в човешкия мозък протичат биохимични процеси, при които той отделя така наречените „хормони на щастието“: допамин, ендорфин, окситоцин и серотонин. Например, ако сме постигнали някаква цел или сме довели до край даден процес, мозъкът отделя допамин, а ние изпитваме усещане за награда и удовлетвореност. Ендорфинът е естествено болкоуспокояващо, но също така се отделя когато сме еуфорични, смеем се на глас или се натоварваме физически. Когато сме заобиколени от хора, които обичаме, докосваме или прегръщаме най-близките си, мозъкът ни отделя окситоцин и ние чувстваме радост. Но в главната ролята на регулатор на настроението е серотонинът, който отговаря също за съня и апетита ни.Всеки един от тези хормони се активира
когато сме провокирани от конкретна ситуация, физическо усещане или визуален стимул. Но как точно светът около нас влияе върху тези сложни процеси в тялото? Същия въпрос си задава Ингрид Фетел Лий, автор на книгата „Радостен: Изненадващата сила на обикновените неща да създават необикновено щастие“. В своето дългогодишно изследване на темата за радостта, тя обяснява каква е връзката между това абстрактно усещане и обектите в материалния свят. Лий достига до извода, че има десет общовалидни сензорни и визуални модела, които ни носят радост. Нарича ги „естетика на радостта“.
 1. Образи на изобилието. Представете си екзотични пазари за подправки, магазини за бонбони, подредени по щандовете плодове и зеленчуци, точици, райета, палитри в цветовете на дъгата. Подсъзнанието ни асоциира всичко това с изобилие, с наличие на ресурси, които от своя страна гарантират оцеляването ни и подсигуряват живота.
 2. Хармония, баланс и симетрия. Подредените и организирани пространства успокояват ума и създават усещане за сигурен свят, в който можем да забележим предизвикателствата или новите възможности. В нас се заражда увереността, че дори нещо неочаквано да се случи, ще успеем да се справим с него.
 3. Светлина и ярки цветове. „Цветът в същината си е знак за живот и енергия“ казва Ингрид Фетел Лий и добавя, че „на хората е вродено да бъдат привлечени от светлината, яркостта и блясъка“. Освен че цветовете носят различна вибрация и настроение, те са натоварени със специфични културни и символни значения. Затова сме свикнали да изразяваме тъжни емоционални състояния с тъмни тонове, а радостта, жизнеността и възторга с ярки.
 4. Усещане за свобода. Удоволствието от това да си сред природата, на необятни места и да нямаш никакви физически ограничения. Приповдигнатото чувство, когато чуеш последния училищен звънец и ваканцията започне.
 5. Естетика на кръглите форми. Подсъзнателно реагираме на ъгловите и остри форми като на заплаха, нещо което може да ни навреди физически, за разлика от кръглите и заоблени образи, които свързваме с безопасността. Обръчи, балони, топки, мехурчета, подскачащи топчета, въртележки, всички те събуждат у нас радостта от играта.
 6. Изненада и хрумване. Припомнете си какво изпитвате когато неочаквано срещнете добър приятел или прилива на енергия, който ви залива щом ви хрумне вдъхновяваща идея. Изненадата привлича вниманието ни, тя е неочаквана, понякога нелепа ситуация. Тя е контрастът между обичайната среда и събитията, които внезапно я променят в положителна посока.
 7. Усещане за извисяване. Радостта от това, което ни кара да вдигнем поглед нагоре или да се издигнем в небето. Обекти, които летят или се носят по въздуха като птици, хвърчила, валящ сняг, пера, летящи балони.  
 8. Естетика на магията. Когато не можем да разгадаем как нещо е направено, а това събужда любопитството ни и дори ни води към нови открития. Мистериозни движения като блещукащи светлини и вихрушки, гатанки, светулки, преливащите цветове на сапунените балончета, визуални измами. Всичко това сякаш ни поставя между два свята и създава усещане не само за радост, но и за съществуване на чудеса.
 9. Обновление и съживяване. Образи, които показват промяна, растеж и разгръщане на потенциал като разцъфващо цвете и спираловидните движения, които прави стъблото докато покълва. Те отразяват динамиката, която се надяваме да постигнем в собствения си живот и прогреса, който искаме да видим около нас.
 10. Естетика на празнуването. Радостта е изключително заразно чувство, което увеличава силата си когато е съпреживяно. Всяка картина, която асоциираме със споделеност, близост и обмен на положителни емоции, е част от естетиката на празнуване като фойерверките, гирляндите, брокатът и конфетите.


Един от най-важните изводи, който Ингрид Фетел Лий прави в своето проучване, е:
„Всеки момент на радост е малък, но с течение на времето сборът на тези моменти може да окаже мощно влияние върху нас, създавайки по-щастлив и здравословен живот. Радостта не е някаква екстра. Тя е директно свързана с основния ни инстинкт за оцеляване.“
След като тя подобрява качеството ни на живот, какво можем да направим, за да я задържим в ежедневието си?

Ето няколко идеи, за които не е нужно да отделяме много ресурси и време.
 • Създаване на пано на радостта с цветни картини, рисунки или колажи, на които има образи на изобилие, яркост, хармония, обли предмети. На работното си място можем да добавим снимки на любимите хора, а също така и живи цветя. Осветяването на тъмните кътчета в дома, както и подреждането на книгите и дрехите ни по цветове, ще внесе още ведрина.
 • Закачливите и понякога детински идеи създават моменти на изненада и смях. Много хора днес работят от вкъщи и това им позволява да внесат игривост във външния си вид, да облекат ярки дрехи, да лакират ноктите си в различни цветове или да обуят шарени чорапи.
 • С пролетта и затоплянето на времето, разходките навън са един от най-добрите начини да почувстваме радостта. Освен че раздвижваме тялото си и събираме така необходимия ни витамин D, разходка сред природата ни дава усещане за свобода и широта, които няма как да изпитаме в града. Но ако разполагаме с малко време, може да се разходим до близкия пазар за плодове и зеленчуци, където цветовете и изобилието ще повдигнат настроението ни.
 • Нека прегърнем близките си хора. През изминалата година съзнателно ограничихме контактите си и дори избягваме безобидни жестове като ръкостискането. И все пак да  прегърнем близък човек, с когото така или иначе споделяме общ покрив, си остава един от най-силните източници на радост.  
 • Да повдигнем поглед към небето. Там винаги може да забележим нещо, което да ни донесе усещане за извисяване, било то прелитаща птица, пеперуда, облак със странна форма, звездите или луната.

Още по темата:

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно Светът в теб

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно

Ошо за смелостта, любовта и необходимостта да бъдеш себе си

Любов vs. Страх Светът в теб

Любов vs. Страх

Най-известното стихотворение в мрежата от 11 години насам

Непреодолимата скръб за домашния любимец Светът в теб

Непреодолимата скръб за домашния любимец

Смъртта на кучето ни може да е по-тежка за нас от загубата на роднина и приятел

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание” Светът в теб

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание”

Ако не си направил нещо, което заслужава да бъде записано, то поне напиши нещо, което заслужава да бъде прочетено

Как да създадете живота, който желаете Светът в теб

Как да създадете живота, който желаете

В момента съществуват два свята. В кой ще избереш да живееш?

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел Светът в теб

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел

Трябва да намерим какво ни вълнува страстно и да си признаем на какви жертви сме готови

Свалете маските! Светът в теб

Свалете маските!

Привличаме такива хора, каквито изобразяват маските ни

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация Светът в теб

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация

Как разговорът с тялото ви може да ви помогне да се излекувате

Три начина да успокоите страдащия ум Светът в теб

Три начина да успокоите страдащия ум

Природа, благоговение, подреждане. Това са ключовете към заглушаване на вътрешния критикарски глас.

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото Светът в теб

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото

Ако страхът ви държи в плен, не се борете с него, ще загубите. Вместо това се научете да го трансформирате.