Подкрепете ни!
Светът в тебПетрина Симеонова – Георгиева / 06 април 2021

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?

Светът ни предлага изобилие от приятни моменти. Достатъчно е само да ги забележим.

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?
Психолозите определят щастието като сложно състояние, съвкупност от различни фактори като качеството ни на живот, взаимоотношенията ни с другите, чувството за удовлетвореност от работата ни. Възгледите и ценностите се променят през вековете, а с тях се мени и образът на щастието. Това, което остава непроменено, е, че за постигането му винаги е нужно време. Радостта, от друга страна, се случва мигновено, тя е „силно моментно изживяване на положителни чувства” и се намира в малките неща, които срещаме в ежедневието си докато преследваме големите цели.

За да изпитаме това приятно чувство, в човешкия мозък протичат биохимични процеси, при които той отделя така наречените „хормони на щастието“: допамин, ендорфин, окситоцин и серотонин. Например, ако сме постигнали някаква цел или сме довели до край даден процес, мозъкът отделя допамин, а ние изпитваме усещане за награда и удовлетвореност. Ендорфинът е естествено болкоуспокояващо, но също така се отделя когато сме еуфорични, смеем се на глас или се натоварваме физически. Когато сме заобиколени от хора, които обичаме, докосваме или прегръщаме най-близките си, мозъкът ни отделя окситоцин и ние чувстваме радост. Но в главната ролята на регулатор на настроението е серотонинът, който отговаря също за съня и апетита ни.Всеки един от тези хормони се активира
когато сме провокирани от конкретна ситуация, физическо усещане или визуален стимул. Но как точно светът около нас влияе върху тези сложни процеси в тялото? Същия въпрос си задава Ингрид Фетел Лий, автор на книгата „Радостен: Изненадващата сила на обикновените неща да създават необикновено щастие“. В своето дългогодишно изследване на темата за радостта, тя обяснява каква е връзката между това абстрактно усещане и обектите в материалния свят. Лий достига до извода, че има десет общовалидни сензорни и визуални модела, които ни носят радост. Нарича ги „естетика на радостта“.
 1. Образи на изобилието. Представете си екзотични пазари за подправки, магазини за бонбони, подредени по щандовете плодове и зеленчуци, точици, райета, палитри в цветовете на дъгата. Подсъзнанието ни асоциира всичко това с изобилие, с наличие на ресурси, които от своя страна гарантират оцеляването ни и подсигуряват живота.
 2. Хармония, баланс и симетрия. Подредените и организирани пространства успокояват ума и създават усещане за сигурен свят, в който можем да забележим предизвикателствата или новите възможности. В нас се заражда увереността, че дори нещо неочаквано да се случи, ще успеем да се справим с него.
 3. Светлина и ярки цветове. „Цветът в същината си е знак за живот и енергия“ казва Ингрид Фетел Лий и добавя, че „на хората е вродено да бъдат привлечени от светлината, яркостта и блясъка“. Освен че цветовете носят различна вибрация и настроение, те са натоварени със специфични културни и символни значения. Затова сме свикнали да изразяваме тъжни емоционални състояния с тъмни тонове, а радостта, жизнеността и възторга с ярки.
 4. Усещане за свобода. Удоволствието от това да си сред природата, на необятни места и да нямаш никакви физически ограничения. Приповдигнатото чувство, когато чуеш последния училищен звънец и ваканцията започне.
 5. Естетика на кръглите форми. Подсъзнателно реагираме на ъгловите и остри форми като на заплаха, нещо което може да ни навреди физически, за разлика от кръглите и заоблени образи, които свързваме с безопасността. Обръчи, балони, топки, мехурчета, подскачащи топчета, въртележки, всички те събуждат у нас радостта от играта.
 6. Изненада и хрумване. Припомнете си какво изпитвате когато неочаквано срещнете добър приятел или прилива на енергия, който ви залива щом ви хрумне вдъхновяваща идея. Изненадата привлича вниманието ни, тя е неочаквана, понякога нелепа ситуация. Тя е контрастът между обичайната среда и събитията, които внезапно я променят в положителна посока.
 7. Усещане за извисяване. Радостта от това, което ни кара да вдигнем поглед нагоре или да се издигнем в небето. Обекти, които летят или се носят по въздуха като птици, хвърчила, валящ сняг, пера, летящи балони.  
 8. Естетика на магията. Когато не можем да разгадаем как нещо е направено, а това събужда любопитството ни и дори ни води към нови открития. Мистериозни движения като блещукащи светлини и вихрушки, гатанки, светулки, преливащите цветове на сапунените балончета, визуални измами. Всичко това сякаш ни поставя между два свята и създава усещане не само за радост, но и за съществуване на чудеса.
 9. Обновление и съживяване. Образи, които показват промяна, растеж и разгръщане на потенциал като разцъфващо цвете и спираловидните движения, които прави стъблото докато покълва. Те отразяват динамиката, която се надяваме да постигнем в собствения си живот и прогреса, който искаме да видим около нас.
 10. Естетика на празнуването. Радостта е изключително заразно чувство, което увеличава силата си когато е съпреживяно. Всяка картина, която асоциираме със споделеност, близост и обмен на положителни емоции, е част от естетиката на празнуване като фойерверките, гирляндите, брокатът и конфетите.


Един от най-важните изводи, който Ингрид Фетел Лий прави в своето проучване, е:
„Всеки момент на радост е малък, но с течение на времето сборът на тези моменти може да окаже мощно влияние върху нас, създавайки по-щастлив и здравословен живот. Радостта не е някаква екстра. Тя е директно свързана с основния ни инстинкт за оцеляване.“
След като тя подобрява качеството ни на живот, какво можем да направим, за да я задържим в ежедневието си?

Ето няколко идеи, за които не е нужно да отделяме много ресурси и време.
 • Създаване на пано на радостта с цветни картини, рисунки или колажи, на които има образи на изобилие, яркост, хармония, обли предмети. На работното си място можем да добавим снимки на любимите хора, а също така и живи цветя. Осветяването на тъмните кътчета в дома, както и подреждането на книгите и дрехите ни по цветове, ще внесе още ведрина.
 • Закачливите и понякога детински идеи създават моменти на изненада и смях. Много хора днес работят от вкъщи и това им позволява да внесат игривост във външния си вид, да облекат ярки дрехи, да лакират ноктите си в различни цветове или да обуят шарени чорапи.
 • С пролетта и затоплянето на времето, разходките навън са един от най-добрите начини да почувстваме радостта. Освен че раздвижваме тялото си и събираме така необходимия ни витамин D, разходка сред природата ни дава усещане за свобода и широта, които няма как да изпитаме в града. Но ако разполагаме с малко време, може да се разходим до близкия пазар за плодове и зеленчуци, където цветовете и изобилието ще повдигнат настроението ни.
 • Нека прегърнем близките си хора. През изминалата година съзнателно ограничихме контактите си и дори избягваме безобидни жестове като ръкостискането. И все пак да  прегърнем близък човек, с когото така или иначе споделяме общ покрив, си остава един от най-силните източници на радост.  
 • Да повдигнем поглед към небето. Там винаги може да забележим нещо, което да ни донесе усещане за извисяване, било то прелитаща птица, пеперуда, облак със странна форма, звездите или луната.

Още по темата:

Разказ за спрелия часовник Светът в теб

Разказ за спрелия часовник

Онези, които упорито искат да живеят вечно, ще бъдат осъдени да останат в света на сивия ход на ежедневието

Как да активираме осмата чакра? Светът в теб

Как да активираме осмата чакра?

Тя е портал към космическите енергии и дом на висшия „Аз” на човека

Какво казват най-лошите ви мисли за вас Светът в теб

Какво казват най-лошите ви мисли за вас

Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали” Светът в теб

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали”

Провалът е само добра възможност да започнеш всичко по по-разумен начин

Цялата любов в една снимка Светът в теб

Цялата любов в една снимка

Непознати удържат в продължение на час мъж да не скочи в Темза

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си Светът в теб

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си

Морган Скот Пек: Да обичаме себе си и да съзнаваме несъвършенството си е възможно дори едновременно

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената... Светът в теб

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената...

Евгения Волк не се смята за личност, нито за пробудена, нито за духовно израснала

Да бъдем благодарни за уроците на Живота Светът в теб

Да бъдем благодарни за уроците на Живота

Трудностите и разделите с близки хора също трябва да бъдат обвити във воала на мъдростта

Поклон, майки на България, разпръснати из света! Светът в теб

Поклон, майки на България, разпръснати из света!

Никой не се сеща за Наталия. И за хилядите Наталии в Италия, Гърция, Франция...За слугините на Европа...

Направи си услуга... Прости! Светът в теб

Направи си услуга... Прости!

Смисълът е не толкова да я получим, колкото да помолим да ни се прости

Все някога омразата трябва да спре Светът в теб

Все някога омразата трябва да спре

Историята на една прошка, поискана и дадена 30 години след мъчителната битка на двама мъже със съвестта и гнева

Gender model Светът в теб

Gender model

Вече не можем да си представим Бог като мъжка фигура. Вярно ли е, че всички сме еднакви?

За страха, свободата и още нещо Светът в теб

За страха, свободата и още нещо

Основният въпрос е: „Може ли човек да е свободен, ако живее в страх?"