Подкрепете ни!
Светът в тебДжеф Фостър / 26 май 2022

Сега е всичко, което имате - спокойствието в разгара на бурята

10 прости, но променящи живота принципа на духовно пробуждане от Джеф Фостър

Сизиф, худ. Тициан
Сизиф, худ. Тициан
„Наистина не постигнах абсолютно нищо от пълното, ненадминато просветление!”
                                                                                                                                                 Буда
 
Духовното пробуждане не е специално чувство, състояние или преживяване. Това не е цел или дестинация - да се достигне нещо в бъдеще. Както се опитваше да ни каже Буда (въпреки че малцина всъщност слушаха и чуха), това не е някакво свръхчовешко постижение. Не е нужно да пътувате до Индия, за да го откриете. Това не е специално състояние на съвършенство, запазено за късметлиите или малцината привилегировани. Това не е VIP клуб. Това не е преживяване извън тялото и не означава да живееш в пещера, изключване на всичките ни красиви сетива, откъсване от реалностите на този модерен свят. Тя не може да ви бъде предадена от фантастичен брадат (или небрадат) гуру, нито може да бъде отнета или изгубена. Не е нужно да ставате нечий ученик или последовател или да раздадете цялото си имущество. Не е нужно да се присъединявате към култ. Не е нужно да следвате никого.

По-скоро е постоянна и древна покана – през всеки момент от живота ви – да се доверите и да се прегърнете точно такива, каквито сте, в цялото си великолепно несъвършенство. Става дума за това да сте напълно присъстващи и будни за всеки ценен момент, да излезете от епичния филм на миналото и бъдещето („Моята История“) и да се появите за този живот, знаейки, че дори чувствата ви на неприемане са приети тук. Става дума за радикално отваряне към този необикновен дар на съществуването, прегръщане както на болката, така и на радостта от него, блаженството и скръбта, екстаза и съкрушението, сигурността и съмнението. Знаейки, че никога не сте отделени от Цялото, никога не сте счупени, никога не сте наистина загубени.

Ето няколко прости принципа и насоки:

1. Няма дестинация, има само сега

Имаме само ТОВА в момента - настоящата сцена от филма на живота ни. Излезте от епичната история за времето и пространството, миналото и бъдещето, съжалението и очакването на различни състояния и преживявания, дори търсенето на духовно просветление. Настоящият момент е вашият истински дом, преди времето и пространството. Това е всичко, което имате - спокойствието в разгара на бурята.

2. Мисленето и съпротивата на реалността създават страдание

Болката не е истинският проблем. Истинският проблем е нашето мислене за болката, нашата съпротива срещу него, нашия опит да избягаме от него и да стигнем до (въображаемо) бъдеще. Истинският проблем започва, когато започнем да мислим за болката си, тъгата, страховете си, гнева си - размишлявайки над нашите неудобства, превъртайки назад и напред филма на живота си! Ние предъвкваме вчерашните и утрешните скърби, вместо директно да изследваме и изживяваме днешните преживявания.

3. Мислите не са истина, нито реалност

Погледнете на мислите и усещанията си като на неутрални и безлични събития в осъзнаването. Точно като звуците, които чуваме, мислите и физическите усещания възникват и изчезват спонтанно, като вълни в океана на вътрешния ни свят. Те не могат да бъдат контролирани, изтривани или избягвани. Култивирайте същото нежно отношение към мислите и усещанията, което вече имате към звуците. Посрещнете всички мисли и усещания с доброта и любопитство. Посрещнете ги като ваши скъпи гости.

4. Не се превръщайте в контейнер за мисли

Бъдете това, което сте – неизменната прегръдка на мисълта, необятността, в която мислите могат да идват и да си отиват, както пожелаят. Бъдете мястото за тях, дори ако са много активни в момента! Но не забравяйте, че ако се концентрирате върху тях за дълъг период и те не ви дават покой - вие сте паднали в капана им. 

5. Дишайте в болката и дискомфорта

Вдишайте при неприятни усещания. Почитайте ги, вместо да се затваряте пред тях и да изпитвате ужас. Напълнете неудобната зона в тялото си с кислород, топлина и достойнство. Не се опитвайте да „излекувате“ усещанията или дори да ги „омекотите“. Те искат да бъдат посрещнати, почетени, включени в настоящата сцена. Знайте, че истинската радост не е отсъствието или противоположността на тъгата или болката, а желанието да прегърнете всичко това.

6. Приемането не е нещо, което правите, то е това, което сте

Приемането не означава, че една неприятна мисъл или чувство ще изчезнат. Не се опитвайте технически да приемете това ли онова, този или онзи, тъй като това често е прикрита съпротива, но признайте, че ВЕЧЕ сте приели. Отнасяйте се с него, сякаш винаги ще бъде тук! 

7. Няма „винаги“, няма „никога“

В действителност няма „винаги“ и „никога“. Това са лъжовни думи и те могат да създадат усещане за безнадеждност и безсилие. Те подхранват историята за търсенето и липсата. Няма „останалата част от живота ми“, няма „от години“, няма „по цял ден“. Има само Сега, вашето единствено място на сила. 

8. Можете да стигнете само ако сте тук

Често ние се фокусираме толкова сляпо върху целта или дестинацията, че забравяме пътуването, прекъсваме връзката с всяка ценна стъпка. Създава се усещането, че „все още не сме там“. Стресът е постоянен. Престанете да мислите за предстоящите 10 000 стъпки, които все още не сте извървели, за 10 000 неща, които ви липсват в момента. И си спомнете настоящата стъпка, тази древна жива земя, вашето собствено интимно присъствие. Често не знаем накъде сме се запътили и това е напълно нормално. Сприятелявайте се с всяка несигурност, съмнение, трепет, които чувствате. Научете се да обичате това свещено място без отговори. То е живо, креативно и пълно с потенциал.

9. Прегърнете своите препъвания, грешките също са перфектни

Ако осъзнаете, че сте изгубени в една история, че сте изключени, че сте забравили момента, празнувайте!  Току-що се събудихте от сън. Дълбоката емоционална интелигентност е жива във вас - силата за осъзнаване и свързване. Излязохте от клопката на милиони години обусловеност. Не се наказвайте, че сте забравили, а празнувайте способността си да помните! Моментът няма нищо против, че сте го забравили! Забравянето е перфектна сцена във филма. Позволете си да забравите, понякога! Бъдете смирени от пътуването, вместо да се опитвате да бъдете „перфектни“. Съмнението и разочарованието ще бъдат постоянните ви приятели по този безпътен път. Не можете да сбъркате, когато липсва образ за „правилно“.

10. Спрете да се сравнявате с другите. Това е твоят живот. 

Ти си уникален, твоето пътуване е различно от тези на всички останали. Когато започнете да се сравнявате с други, вие обезценявате собствените си уникални, незаменими дарби, таланти и истини и се изключвате от уникалното си настоящо преживяване. Изцелението е възможно, когато кажете ДА на мястото, където сте сега, дори да не е там, където сте мечтали, че ще бъдете. Доверете се на живота.

Източник
 

Още по темата:

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (втора част) Светът в теб

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (втора част)

У. Булман: Физическият свят е само временна тренировъчна площадка, всички ние ще еволюираме отвъд необходимостта от това

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (първа част) Светът в теб

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (първа част)

У. Булман: Упражнявах своето съзнание за ОИТ (опит извън тялото) чрез редовна дихателна практика

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Стивън Фрай: Спри да се самосъжаляваш и ще бъдеш щастлив Светът в теб

Стивън Фрай: Спри да се самосъжаляваш и ще бъдеш щастлив

Любовта няма цел - това я прави толкова величествена

Петте неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

Петте неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Апостол Павел: Блажен е, който не осъжда себе си за това, що одобрява Светът в теб

Апостол Павел: Блажен е, който не осъжда себе си за това, що одобрява

Не мислете за себе си високо, а носете се смирено. Недейте се има за мъдри.

Синдром на отложения живот: начин да оправдаете страховете и мързела си Светът в теб

Синдром на отложения живот: начин да оправдаете страховете и мързела си

Отлагаме младостта за старостта, забравяйки, че животът е тук и сега

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото

Киану Рийвс: „Човекът, който не ми позволяваше да бъда щастлив, бях АЗ“ Светът в теб

Киану Рийвс: „Човекът, който не ми позволяваше да бъда щастлив, бях АЗ“

Ако си бил брутално разочарован, но имаш смелостта да останеш мил с другите хора, значи си костелив орех със сърце на ангел

Живей достойно и ще твориш добро, без да подозираш Светът в теб

Живей достойно и ще твориш добро, без да подозираш

Ървин Ялом: Самотата не зависи от присъствието или отсъствието на хора наоколо.

Човечеството не е в състояние да прави разлика между добро и зло Светът в теб

Човечеството не е в състояние да прави разлика между добро и зло

Д.Р.Хокинс: Човешкият ум неуморно се изчерпва, опитвайки се да обясни необяснимото