Подкрепете ни!
Речта е пряко свързана със здравето и финансовото благополучие

Кармата се определя от думите ни

Илюстрация: Unsplash
Илюстрация: Unsplash
Умението да се говори и слуша се изучава много сериозно във всички бизнесучилища. Дори в престъпния свят, за да се издигнеш в гангстерската йерархия, трябва да можеш да контролираш езика си. Още Буда е казал, че човек може да бъде убит с една дума. Три минути гневни реплики могат да разрушат едно десетгодишно приятелство. Думите силно влияят върху кармата. Човек може дълги години да се занимава с духовно израстване и благотворителна дейност, но ако избухне срещу съратник дори за кратко време - може да разруши всичко, градено до момента и да деградира в по-ниски форми на живот. 

Ведическата астрология казва, че сенчестата планета Кету е отговорна за престъпленията. Кету е планета, която управлява бързите реакции, произтичащи от импулсивността. Кету също така дава и освобождение. Но в негативен аспект тя наказва за обиди и неуважителна реч, бързо лишавайки човек от всичко, което е постигнал в духовен и материален план.

Във ведическата цивилизация всеки човек усвоявал умението да следи речта си много внимателно. Докато човек не проговори, е трудно да го характеризираме. Глупакът може да бъде разпознат по говора си. Както и мъдрецът. Речта има много силна енергия. Експертите по фина визия казват, че хората, които произнасят нецензурни думи, говорят грубо и обидно, веднага получават черно петно ​​на определено място по финото тяло, което след година-две може да се превърне в тумор.

Езикът ни е даден за четене на молитви, произнасяне на мантри и обсъждане на теми, които ни доближават до Божественото. В реда на нещата са и битовите разговори, практическите въпроси и милите думи, разменени с близки хора. Но, най-важното, което трябва да се знае при всички разговори: не прекалявайте. Аюрведа казва, че речта е проява на прана. Прана е жизнената сила, универсалната енергия. Колкото повече прана, толкова по-здрав, успешен, харизматичен и хармоничен е човек. Така че, на първо място, прана се консумира, когато човек говори. Особено когато някой критикува, осъжда, злослови, псува. Според статистиката 90% от всички кавги се дължат на това, че говорим лошо за някого.

Най-успешни са тези хора, които говорят приятно и умеят да контролират речта си. Бхагавад-гита казва, че строгостта на речта е способността да се говори истината с приятни думи. Хората, които говорят грубо, заемат последните места във всички йерархии. Това важи и за отделните държави. Страните с висока култура на речта са по-успешни и могъщи - както икономически, така и политически. Въпреки че навсякъде е започнал процес на културна дегенерация, която включва и деградация на културата на речта. А това се отразява както на икономиката, така и на духовния живот като цяло. На изток човек, който просто не може да контролира речта си, се смята за много примитивен, въпреки че на запад, персона с подобни характеристики, може да е професор.

Ако критикуваме някого, ние поемаме негативната карма и лошите качества от характера на този човек. Така действа законът на кармата. А също така придобиваме и положителните качествата на човека, когото хвалим. Ето защо, Ведите призовават винаги да се говори за Бог и светиите и думите ни да са за тяхна възхвала. Това е най-лесният начин за придобиване на божествени качества и доближаване до висшите материи. Тоест, ако искате да придобиете някакви качества, просто трябва да прочетете за някой светец, който ги притежава или да обсъдите делата и образа му с някого. Отдавна е забелязано, че придобиваме качествата на човека, за когото мислим и следователно говорим. Много психолози съветват да мислим и да говорим за успешни, светли и хармонични хора. Но колкото повече егоизъм и завист носим в себе си, толкова по-трудно ни е да говорим хубави неща за някого.

Трябва да се научим да не критикуваме никого. Имах един пациент, който според хороскопа трябваше да има тежко заболяване в една определена година, но при него всичко беше наред. Попитах го какво е започнал да прави, как живее. Каза ми, че си обещал, че няма да критикува никого. Забелязал, че животът му се е подобрил, духовната му практика е достигнала ново ниво.

Как речта работи с нашата карма? Махабхарата казва, че ако сте планирали нещо, възнамерявате да предприемете определени действия - не споделяйте с никого решенията си преди да сте ги изпълнили. След като го кажете, шансът да стигнете до победен край е 80% по-малък, особено ако сте го споделили с ревнив, гневлив или алчен човек. Защо хората, които говорят малко и изглеждат съзерцателно потънали в себе си постигат повече? Те не губят енергията си чрез празни приказки.

Друго просто правило, свързано с речта е, че ако сме направили нещо добро на някого и се похвалим пред другите, то в този момент губим положителната карма и всичките си плодове на благочестие, които сме спечелили с този акт. Самохвалците постигат малко. Затова никога не трябва да се хвалим с постиженията си. „...лявата ти ръка да не знае какво прави дясната ти“ (Евангелие от Матей, 6:3).

Източник

Още по темата:

Пътят към абсолютна свобода Светът в теб

Пътят към абсолютна свобода

Тя се случва, когато се освободите от материализма и своето его

Всяка наша дума, жест и постъпка разкриват цялостната ни същност Светът в теб

Всяка наша дума, жест и постъпка разкриват цялостната ни същност

Общуваме със самите себе си, вярвайки, че общуваме с другия. А той е само инструмент, с който в повечето случаи си служим твърде неумело...

Живеете ли в съответствие със сезоните? Светът в теб

Живеете ли в съответствие със сезоните?

Те ни напътстват и учат как да съществуваме с благодат и лекота

Живейте така, сякаш живеете в деветия си живот Светът в теб

Живейте така, сякаш живеете в деветия си живот

Уроците, които ви преподава вашата котка

Какво се случва, когато жените раждат дете „за себе си“ Светът в теб

Какво се случва, когато жените раждат дете „за себе си“

Прекомерната майчина любов унищожава здраве и съдби, казва Анатолий Некрасов

Как да преминем през тъмната нощ на душата Светът в теб

Как да преминем през тъмната нощ на душата

Духовността не е само „любов и светлина“. Има реална работа, която трябва да свършите.

Пристрастена към лайкове Светът в теб

Пристрастена към лайкове

Харесвах техния чудесно филтриран живот и след това се връщах в моята нефилтрирана реалност...

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (втора част) Светът в теб

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (втора част)

У. Булман: Физическият свят е само временна тренировъчна площадка, всички ние ще еволюираме отвъд необходимостта от това

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (първа част) Светът в теб

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (първа част)

У. Булман: Упражнявах своето съзнание за ОИТ (опит извън тялото) чрез редовна дихателна практика

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Стивън Фрай: Спри да се самосъжаляваш и ще бъдеш щастлив Светът в теб

Стивън Фрай: Спри да се самосъжаляваш и ще бъдеш щастлив

Любовта няма цел - това я прави толкова величествена

Петте неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

Петте неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Апостол Павел: Блажен е, който не осъжда себе си за това, що одобрява Светът в теб

Апостол Павел: Блажен е, който не осъжда себе си за това, що одобрява

Не мислете за себе си високо, а носете се смирено. Недейте се има за мъдри.

Синдром на отложения живот: начин да оправдаете страховете и мързела си Светът в теб

Синдром на отложения живот: начин да оправдаете страховете и мързела си

Отлагаме младостта за старостта, забравяйки, че животът е тук и сега