Подкрепете ни!
Светът в теб5 септември 2023

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Худ. Сандро Ботичели
Худ. Сандро Ботичели


Дълбоките, но простички учения на Екхарт Толе са помогнали на много хора по целия свят да намерят вътрешен мир и по-голямо удовлетворение в живота си. В основата на учението му лежи трансформацията на съзнанието, духовното пробуждане, което той вижда като следващата стъпка в човешката еволюция. Насладете се на този откъс от неговия бестселър  The Power of Now  ("Силата на настоящето").

Опитайте се да хванете оплакването – независимо дали е в речта ви, или само в мислите ви – оплакването от ситуация, в която се намирате, от това какво правят или казват другите хора, от вашето обкръжение, от вашия живот, дори от времето. Да се оплакваш винаги означава неприемане на това, което е. То неизменно носи несъзнателен отрицателен заряд. Когато се оплаквате - вие се превръщате в жертва. Когато говорите, вие сте във вашата собствена власт. 
Така че променете ситуацията (като предприемете действие или като говорите, ако е необходимо или възможно), напуснете ситуацията или я приемете. Всичко друго е лудост.
Обикновено безсъзнателното винаги е свързано по някакъв начин с отричането на "сега". Сега, разбира се, също предполага тук. Съпротивлявате ли се на своето тук и сега? Някои хора винаги предпочитат да са някъде другаде. Тяхното "тук" никога не е достатъчно добро. Чрез самонаблюдение разберете дали в живота ви е така. Където и да сте, бъдете там изцяло. Ако смятате, че вашето тук и сега е непоносимо и ви прави нещастни, имате три възможности: да излезете от ситуацията, да я промените или да я приемете напълно. 
Ако искате да поемете отговорност за живота си, трябва да изберете една от тези три възможности. След това приемете последствията. Без извинения. Без негативизъм. Без психическо замърсяване. Поддържайте вътрешното си пространство чисто.
Ако предприемете някакво действие (напускане или промяна на ситуацията, в която сте)  - първо отхвърлете негативизма, ако изобщо е възможно. Действието, произтичащо от прозрението за това, което трябва да се направи, е по-ефективно от действието, произтичащо от негативизма. Всяко действие често е по-добро от бездействието, особено ако сте заседнали в нещастна ситуация за дълго време. Ако действието е погрешно – поне научавате нещо и това вече не е грешка.  Ако останете заседнали в нищонеправенето, не научавате нищо.

Страхът ви пречи ли да предприемете действия? Признайте страха, наблюдавайте го, насочете вниманието си към него, бъдете напълно присъстващи в него. По този начин прекъсвате връзката между страха и вашето мислене. Не позволявайте на страха да се надигне в ума ви. Използвайте силата на сегашния момент. Страхът не може да надделее.
Ако наистина няма нищо, което можете да направите, за да промените това, че сте тук и сега, и не можете да излезете от ситуацията, тогава приемете своето тук и сега напълно, като отхвърлите всяка вътрешна съпротива. 
Фалшивото, нещастно аз, което обича да се чувства злочесто, негодуващо или самосъжаляващо се, не може да оцелее при тези обстоятелства. Това се нарича предаване. Предаването не е слабост. В него има голяма сила. Само предалия се човек има духовна сила. Чрез предаването вие ще бъдете вътрешно освободени от ситуацията. След това може да откриете, че тя се променя без никакви усилия от ваша страна. Вие сте свободни.

Или има нещо, което „трябва“ да направите, но не го правите? Станете и го направете сега. Като алтернатива - напълно приемете бездействието, мързела или пасивността си в този момент, ако това е вашият избор. Влезте в него напълно. Наслаждавайте се. Бъдете толкова мързеливи или неактивни, колкото можете. Ако влезете в него напълно и съзнателно, скоро ще излезете от него. Или може би няма да го направите. Така или иначе, няма вътрешен конфликт, няма съпротива, няма негативизъм.
Стресирани ли сте? Толкова ли сте заети да стигнете до бъдещето, че настоящето е сведено до средство за достигане до там? Стресът се причинява от това, че сте "тук", но искате да сте "там". Вие сте в настоящето, но искате да сте в бъдещето. Това е раздвоение, което ви разкъсва отвътре. Да твориш и живееш с такова вътрешно раздвоение е лудост. Фактът, че всички останали го правят, не го прави по-малко налудничаво. 
Ако трябва, можете да се движите бързо, да работите бързо или дори да бягате, без да се проектирате в бъдещето и без да се съпротивлявате на настоящето. Докато се движите, работите, бягате – правете го напълно отдадено. Насладете се на потока от високата енергия на този момент. Сега вече не сте стресирани, вече не се разкъсвате на две. Просто се движите, тичате, работите — и се наслаждавате.

Или можете да зарежете всичко и да седнете на пейка в парка. Но когато го направите, наблюдавайте ума си. Той нашепва: "Ти трябва да работиш. Губиш време!" Наблюдавайте ума. Усмихнете се.

Миналото заема ли голяма част от вниманието ви? Често ли говорите и мислите за това - положително или отрицателно? Страхотните неща, които сте постигнали, вашите приключения или преживявания, или историята на вашата жертва и ужасните неща, които са ви направили, или може би това, което сте направили на някой друг? Вашите мисловни процеси създават ли вина, гордост, негодувание, гняв, съжаление или самосъжаление? Тогава вие не само подсилвате фалшивото самочувствие, но и помагате да ускорите процеса на стареене на тялото си, като спомагате на миналото да затлачи психиката ви. Уверете се сами в това, като наблюдавате хората около вас, които са се вкопчили в миналото.

Eckhart Tolle, The Power of Now ©1999, New World Library

Още по темата:

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот Светът в теб

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог

За силата на тихите хора Светът в теб

За силата на тихите хора

Сюзън Кейн: Всеки от нас има роля в подредбата на мирозданието: и симпатичните, и безчувствените, и рационалните и лесно уязвимите

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби Светът в теб

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби

Св. Йоан Златоуст за любовта, благочестивостта и търпението

Заблудата „няма скандали – няма тръпка” Светът в теб

Заблудата „няма скандали – няма тръпка"

Смятаме надеждните партньори за скучни. Не признаваме, че обичаме болката и я търсим. И я намираме.

Ваклуш: Създава се homo perduto! Светът в теб

Ваклуш: Създава се homo perduto!

Загубеният човек! А когато загубите човека, как искате да изведете Бог, питаше още преди десетилетия духовният учител

Молитви по време на природни бедствия Светът в теб

Молитви по време на природни бедствия

Думи на съпричастност, които са изричали хората след трагични бедствия в Япония, Хаити и САЩ

Сал Ракели: Земята се пречиства Светът в теб

Сал Ракели: Земята се пречиства

През октомври известният писател езотерик ще проведе на живо два курса – „Мистерията на времето“ и „Интеграция на душата“

Телците са глог, а девите – лешник Светът в теб

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда Светът в теб

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда

Виетнамски монах пренаписва будизма в полза на страдащите

Чувствата не винаги са надежден водач Светът в теб

Чувствата не винаги са надежден водач

„Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“ може да доведе до пасивност и влизането в ролята на жертва

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?