Подкрепете ни!
Светът в теб05 септември 2022

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Худ. Сандро Ботичели
Худ. Сандро Ботичели
Дълбоките, но простички учения на Екхарт Толе са помогнали на много хора по целия свят да намерят вътрешен мир и по-голямо удовлетворение в живота си. В основата на учението му лежи трансформацията на съзнанието, духовното пробуждане, което той вижда като следващата стъпка в човешката еволюция. Насладете се на този откъс от неговия бестселър  The Power of Now  ("Силата на настоящето").

Опитайте се да хванете оплакването – независимо дали е в речта ви, или само в мислите ви – оплакването от ситуация, в която се намирате, от това какво правят или казват другите хора, от вашето обкръжение, от вашия живот, дори от времето. Да се оплакваш винаги означава неприемане на това, което е. То неизменно носи несъзнателен отрицателен заряд. Когато се оплаквате - вие се превръщате в жертва. Когато говорите, вие сте във вашата собствена власт. 
Така че променете ситуацията (като предприемете действие или като говорите, ако е необходимо или възможно), напуснете ситуацията или я приемете. Всичко друго е лудост.
Обикновено безсъзнателното винаги е свързано по някакъв начин с отричането на "сега". Сега, разбира се, също предполага тук. Съпротивлявате ли се на своето тук и сега? Някои хора винаги предпочитат да са някъде другаде. Тяхното "тук" никога не е достатъчно добро. Чрез самонаблюдение разберете дали в живота ви е така. Където и да сте, бъдете там изцяло. Ако смятате, че вашето тук и сега е непоносимо и ви прави нещастни, имате три възможности: да излезете от ситуацията, да я промените или да я приемете напълно. 
Ако искате да поемете отговорност за живота си, трябва да изберете една от тези три възможности. След това приемете последствията. Без извинения. Без негативизъм. Без психическо замърсяване. Поддържайте вътрешното си пространство чисто.
Ако предприемете някакво действие (напускане или промяна на ситуацията, в която сте)  - първо отхвърлете негативизма, ако изобщо е възможно. Действието, произтичащо от прозрението за това, което трябва да се направи, е по-ефективно от действието, произтичащо от негативизма. Всяко действие често е по-добро от бездействието, особено ако сте заседнали в нещастна ситуация за дълго време. Ако действието е погрешно – поне научавате нещо и това вече не е грешка.  Ако останете заседнали в нищонеправенето, не научавате нищо.

Страхът ви пречи ли да предприемете действия? Признайте страха, наблюдавайте го, насочете вниманието си към него, бъдете напълно присъстващи в него. По този начин прекъсвате връзката между страха и вашето мислене. Не позволявайте на страха да се надигне в ума ви. Използвайте силата на сегашния момент. Страхът не може да надделее.
Ако наистина няма нищо, което можете да направите, за да промените това, че сте тук и сега, и не можете да излезете от ситуацията, тогава приемете своето тук и сега напълно, като отхвърлите всяка вътрешна съпротива. 
Фалшивото, нещастно аз, което обича да се чувства злочесто, негодуващо или самосъжаляващо се, не може да оцелее при тези обстоятелства. Това се нарича предаване. Предаването не е слабост. В него има голяма сила. Само предалия се човек има духовна сила. Чрез предаването вие ще бъдете вътрешно освободени от ситуацията. След това може да откриете, че тя се променя без никакви усилия от ваша страна. Вие сте свободни.

Или има нещо, което „трябва“ да направите, но не го правите? Станете и го направете сега. Като алтернатива - напълно приемете бездействието, мързела или пасивността си в този момент, ако това е вашият избор. Влезте в него напълно. Наслаждавайте се. Бъдете толкова мързеливи или неактивни, колкото можете. Ако влезете в него напълно и съзнателно, скоро ще излезете от него. Или може би няма да го направите. Така или иначе, няма вътрешен конфликт, няма съпротива, няма негативизъм.
Стресирани ли сте? Толкова ли сте заети да стигнете до бъдещето, че настоящето е сведено до средство за достигане до там? Стресът се причинява от това, че сте "тук", но искате да сте "там". Вие сте в настоящето, но искате да сте в бъдещето. Това е раздвоение, което ви разкъсва отвътре. Да твориш и живееш с такова вътрешно раздвоение е лудост. Фактът, че всички останали го правят, не го прави по-малко налудничаво. 
Ако трябва, можете да се движите бързо, да работите бързо или дори да бягате, без да се проектирате в бъдещето и без да се съпротивлявате на настоящето. Докато се движите, работите, бягате – правете го напълно отдадено. Насладете се на потока от високата енергия на този момент. Сега вече не сте стресирани, вече не се разкъсвате на две. Просто се движите, тичате, работите — и се наслаждавате.

Или можете да зарежете всичко и да седнете на пейка в парка. Но когато го направите, наблюдавайте ума си. Той нашепва: "Ти трябва да работиш. Губиш време!" Наблюдавайте ума. Усмихнете се.

Миналото заема ли голяма част от вниманието ви? Често ли говорите и мислите за това - положително или отрицателно? Страхотните неща, които сте постигнали, вашите приключения или преживявания, или историята на вашата жертва и ужасните неща, които са ви направили, или може би това, което сте направили на някой друг? Вашите мисловни процеси създават ли вина, гордост, негодувание, гняв, съжаление или самосъжаление? Тогава вие не само подсилвате фалшивото самочувствие, но и помагате да ускорите процеса на стареене на тялото си, като спомагате на миналото да затлачи психиката ви. Уверете се сами в това, като наблюдавате хората около вас, които са се вкопчили в миналото.

Eckhart Tolle, The Power of Now ©1999, New World Library

Още по темата:

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите Светът в теб

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите

Маркиз дьо Сад: Няма човешко същество, на което да не му се иска да поиграе на деспот, ако притежава твърд характер

Как да простим Светът в теб

Как да простим

С. Лазарев: „Обиждаме се на този, от когото очакваме нещо"

Петте рани на душата Светът в теб

Петте рани на душата

Откъс със съкращения от книгата „Лечението на петте рани“ на Лиз Бурбо

Общество, което не третира жените като почетна привилегия, няма да процъфти Светът в теб

Общество, което не третира жените като почетна привилегия, няма да процъфти

Садгуру: Не съм посветен на вашия комфорт. Посветен съм на това да разчупите бариерите в себе си.

10 000 души евтанизирани в Канада през 2021 г. Светът в теб

10 000 души евтанизирани в Канада през 2021 г.

На сигурна смърт отиват не само тежко болни, но и бедни, отчаяни или с грешна диагноза

Осемте стъпала към добрия характер Светът в теб

Осемте стъпала към добрия характер

Смелостта е основата на човешкото съвършенство, а когато си гъвкав в хумора, привличаш света към себе си

Родителски комплекси в сънищата Светът в теб

Родителски комплекси в сънищата

Как азът взаимодейства с бащиния и майчиния архетип докато спим

Смисълът на живота в 700 думи Светът в теб

Смисълът на живота в 700 думи

Да се ​​родиш в тази реалност означава да влезеш в прекрасна, споделена илюзия

Седемте чакри на Майката Земя Светът в теб

Седемте чакри на Майката Земя

Точките, където се пресичат Лей линиите, са идеално подравнени с астрологичните съзвездия и са дом на най-известните свещени храмове

Е. Блаватска: Най-лошата болест е завистта Светът в теб

Е. Блаватска: Най-лошата болест е завистта

Дори от отровата може да се извлече амброзия, от глупака - умни думи, от врага - добродетел, а от шлаката - злато

Мъдростта на коаните Светът в теб

Мъдростта на коаните

Буда: Гледам на преценката за правилното и грешното като на змийския танц на дракон

Осем книги, които всеки търсач на духовното трябва да прочете Светът в теб

Осем книги, които всеки търсач на духовното трябва да прочете

"Искате оръжия? Отидете в библиотека. Книгите са най-добрите оръжия на света." ~ Доктор Кой

Безусловната любов няма какво да губи и към какво да се стреми Светът в теб

Безусловната любов няма какво да губи и към какво да се стреми

Ако Бог прощава на всички, кой си ти, че да не прощаваш?

Как сами да разгадаете автентичното значение на сънищата си Светът в теб

Как сами да разгадаете автентичното значение на сънищата си

Свободното асоцииране е лесно. Всичко, от което наистина се нуждаете, е химикалка и хартия.

Св. Франциск от Асизи: Мярката на любовта е да обичаш без мярка Светът в теб

Св. Франциск от Асизи: Мярката на любовта е да обичаш без мярка

Попитайте животните и те ще ви научат на красотата на тази земя

Най-сърцатият доброволец Светът в теб

Най-сърцатият доброволец

Един разказ за доброто и всеотдайността, за емпатията и силата на човешкия дух