Подкрепете ни!
Светът в теб04 октомври 2022

Как сами да разгадаете автентичното значение на сънищата си

Свободното асоцииране е лесно. Всичко, от което наистина се нуждаете, е химикалка и хартия.

Сън, худ. Салвадор Дали
Сън, худ. Салвадор Дали
По най-причудливи, странни и понякога ужасяващи начини нашите сънища ни представят символи, метафори и алегории, които са изпълнени с личен смисъл и значение. Нашите сънища могат да ни научат на много тайни за нас самите. Те са безценни инструменти за себепознание. Уви, съвсем не толкова ясно е изкуството тълкуване на сънища" - тази материя е силно замъглена, осребрена и усложнена до ненужни степени.

Имали ли сте някога сън, чието значение сте били любопитни да разберете? Какво сте правили в такъв момент? Ровили сте в нета за консултация с някакъв вид „тълковен речник на сънищата от Азия“? Посещавали сте врачка? Чели сте Фройд? Търсили сте други консултанти по сънища"? Повечето хора смятат, че това е начинът да се разбере значението на сънищата. Но не е. 

Купувала съм си съновници и съм се консултирала с всякакви хора в миналото, опитвайки се отчаяно да разбера какво ми нашепва подсъзнанието през нощта. Усещах, че сънищата имат голямо значение за развитието ми. Но в крайна сметка разбрах, че целият объркващ процес е напълно ненужен.
Тълкуването на значението на вашите сънища не е задължително да бъде нещо загадъчно или сложно. И никога не е било. 


Лъжа е, че отговорите са извън нас

От раждането си сме приучени да слушаме всички, освен себе си. Бяхме силно индоктринирани да вярваме, че всеки верен и достоен отговор" идва извън нас – от авторитетни фигури, от религията, от образователните институции и от членовете на семейството. Научени сме не само да омаловажаваме нашите мисли, преценки и интуиция, но и напълно да ги игнорираме и отхвърляме.

Ето защо не е чудно, че когато трябва да разберем значението на нашите сънища, ние незабавно претърсваме външния свят за отговори, убедени, че нашите отговори не са верни, надеждни, удовлетворяващи или достатъчно полезни. Странно, но това изглежда е норма. Тази нагласа - че отговорите са извън нас - ни пречи да се учим от съкровищницата на сънищата.

Въпреки че има някои широко приети тълкувания за различните обекти, хора и събития в нашите сънища (които не трябва да бъдат напълно дискредитирани), сънищата ни са изключително лични по природа, което означава, че само ние наистина можем да разберем техните истински значения и послания.

Вашият жизнен контекст, вашите преживявания, вашите чувства, вярвания, вашите ценности, вашите страхове, желания, мечти, вашите перспективи са уникално различни от другите. Вашите сънища са фино настроени към вас. И следователно вашите отговори също ще бъдат фино настроени към вас.


Разкрийте скрития смисъл на сънищата си с една проста техника

Личното тълкуване на сънищата ми беше един от най-мощните инструменти за самовникване в живота ми. Без значение колко приятни, смущаващи или ужасяващи са били те, винаги съм успявал да си извлека поуки от тях.

Една техника, която използвам и която никога не ме оставя без отговори, смътно объркана или под маската на скептицизма и недоверието, се нарича
свободна асоциация". Това е основно процес на изплюване" на възможно най-много мисли или чувства върху лист хартия и създаване на връзки между тях.

Дорийн Валиенте красноречиво дефинира свободната асоциация:
Това е метод за тълкуване на сънища, който често се препоръчва от психолози. Свободна асоциация означава, че мислите върху символиката на съня и записвате всичко, което умът ви спонтанно свързва с него, колкото и неуместно да изглежда подобна асоциация в началото."
Първоначално създадена от Фройд в края на 1800 г., методиката на свободните асоциации често се използва в психоанализата за разкриване на скрити мисли и чувства, които са били потиснати. Тези мисли и чувства често се появяват като истории, места, преживявания, обекти и чувства в сънищата.
Свободното асоцииране е също толкова лесно и просто, колкото и приготвянето на чаша чай. Всичко, от което наистина се нуждаете, е химикалка и хартия. Опитайте - ето няколко съвета:

1. Уверете се, че сте настроени неосъждащо, а сте преизпълнени с любознателност.
Свободната асоциация означава да оставите мислите и думите да идват при вас, напълно нефилтрирани. Това може да означава, че може да запишете привидно неуместни, неудобни, странни, шокиращи или дори луди" неща. Не съдете себе си. Ако се поддадете на това изкушение - ще задържите потенциално важна и разкриваща информация. Колкото по-отворени сте, толкова повече ще разбирате значението на съновиденията си.

2. Запишете абсолютно всичко, което ви хрумне.
Слезте надълбоко, в мазето на подсъзнанието си, изровете от там всичко, което мислите или чувствате във връзка със съня си. Това е нещо като психическа диария. Например, ако сте имали сън как сте преследвани до ръба на скала, може да свържете свободно думи като страх от провал, заплаха, криене от нещо, взискателни родители, отговорности, стресиран, изгубен, уплашен, писна ми, мразя ги, искам да ги убия..." и т.н.

3. Чувствайте се свободни да направите пауза.
Разликата между свободната асоциация и свободното писане е, че свободната асоциация се прави вглъбено, докато свободното писане се извършва като акт на психическо прочистване на всички мисли, които идват в ума ви. Когато започнете да асоциирате свободно, отделете време за пауза, размисъл, самоанализ и копаене за дума или чувство – но не за твърде дълго (или не за повече от няколко секунди)! Свободната асоциация е да влезеш в нежен поток.

4. Фиксирайте и начертайте връзки.
След като приключите със свободното асоцииране на всяка дума, която ви хрумне, отделете няколко минути, за да помислите върху това, което сте написали. Какви връзки можете да намерите? Например, може да сте свързали свободно мечта за пътуване до чужда земя с думи като приключение, промяна, желание за повече, желание да направите нещо, вълнение, голям свят, изследване". Размишлявайки върху тези думи, може да се заключи, че искате да разширите своя свят и че сте готови за промяна в живота ви. Може също да сте уморени от старите си начини на живот и може да жадувате за нов мироглед.

5. Честотата на един сън е здраво свързана с неговото значение.
В идеалния случай свободната асоциация трябва да се прилага към сънища, които се появяват често, всяка вечер. Колкото по-често даден сюжет се появява в живота ви, толкова по-вероятно е той да е от голямо значение за вас. 

Въпреки че може да е по-лесно и по-удобно бързо да потърсите съновник, истинското себеоткриване е свързано с вглеждането в себе си за отговорите и осъзнаването, че често най-автентичните открития всъщност идват отвътре. Не забравяйте, че сънищата ви имат уникални и изключително лични послания, които само вие можете да разгадаете.

Източник

Още по темата:

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите Светът в теб

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите

Маркиз дьо Сад: Няма човешко същество, на което да не му се иска да поиграе на деспот, ако притежава твърд характер

Как да простим Светът в теб

Как да простим

С. Лазарев: „Обиждаме се на този, от когото очакваме нещо"

Петте рани на душата Светът в теб

Петте рани на душата

Откъс със съкращения от книгата „Лечението на петте рани“ на Лиз Бурбо

Общество, което не третира жените като почетна привилегия, няма да процъфти Светът в теб

Общество, което не третира жените като почетна привилегия, няма да процъфти

Садгуру: Не съм посветен на вашия комфорт. Посветен съм на това да разчупите бариерите в себе си.

10 000 души евтанизирани в Канада през 2021 г. Светът в теб

10 000 души евтанизирани в Канада през 2021 г.

На сигурна смърт отиват не само тежко болни, но и бедни, отчаяни или с грешна диагноза

Осемте стъпала към добрия характер Светът в теб

Осемте стъпала към добрия характер

Смелостта е основата на човешкото съвършенство, а когато си гъвкав в хумора, привличаш света към себе си

Родителски комплекси в сънищата Светът в теб

Родителски комплекси в сънищата

Как азът взаимодейства с бащиния и майчиния архетип докато спим

Смисълът на живота в 700 думи Светът в теб

Смисълът на живота в 700 думи

Да се ​​родиш в тази реалност означава да влезеш в прекрасна, споделена илюзия

Седемте чакри на Майката Земя Светът в теб

Седемте чакри на Майката Земя

Точките, където се пресичат Лей линиите, са идеално подравнени с астрологичните съзвездия и са дом на най-известните свещени храмове

Е. Блаватска: Най-лошата болест е завистта Светът в теб

Е. Блаватска: Най-лошата болест е завистта

Дори от отровата може да се извлече амброзия, от глупака - умни думи, от врага - добродетел, а от шлаката - злато

Мъдростта на коаните Светът в теб

Мъдростта на коаните

Буда: Гледам на преценката за правилното и грешното като на змийския танц на дракон

Осем книги, които всеки търсач на духовното трябва да прочете Светът в теб

Осем книги, които всеки търсач на духовното трябва да прочете

"Искате оръжия? Отидете в библиотека. Книгите са най-добрите оръжия на света." ~ Доктор Кой

Безусловната любов няма какво да губи и към какво да се стреми Светът в теб

Безусловната любов няма какво да губи и към какво да се стреми

Ако Бог прощава на всички, кой си ти, че да не прощаваш?

Св. Франциск от Асизи: Мярката на любовта е да обичаш без мярка Светът в теб

Св. Франциск от Асизи: Мярката на любовта е да обичаш без мярка

Попитайте животните и те ще ви научат на красотата на тази земя

Най-сърцатият доброволец Светът в теб

Най-сърцатият доброволец

Един разказ за доброто и всеотдайността, за емпатията и силата на човешкия дух

Да правиш повече за другите, отколкото правиш за себе си Светът в теб

Да правиш повече за другите, отколкото правиш за себе си

Разтърсващи фрази и молитви от филма „Книгата на Илай"