Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 22 април 2021

Осъзнатият сън – същност, видове и техники

5 лесни стъпки, чрез които може да постигнете „lucid dream”


Осъзнатият сън – същност, видове и техники
Осъзнат сън, както става ясно и от самото му име, е сън, в който човек е наясно, че сънува. Сънуващият може да поеме частичен или пълен контрол над персонажите, преживяванията и обстоятелствата в него. Този вид сънища са обект на изследване още от древността, та чак до днес. Много изтъкнати учени се опитват да разгадаят мистерията, която витае около този феномен. В резултат на това търсене се появяват множество научни и езотерични теории. Достига се дори до извода, че осъзнатият сън може да се използва като терапия за различни кошмари, неврози, тревожности и други болестни състояния, които преживяваме в будно или заспало състояние.

Съществуват два вида осъзнати сънища. Първият е когато по време на самия сън се „пробудим“ и започнем да осъзнаваме, че сънуваме. Вторият – когато се събудим и веднага след него отново потънем в сън, в който добре осъзнаваме, че сънуваме.



Терминът „осъзнат сън“ (на англ. „lucid dream”)
е измислен от холандския психиатър и писател Фредерик ван Ейдън и е споменат за първи път в материала му „Изследване на сънищата“, публикуван през 1913 г. Преди да ги опише, ван Ейдън изследва и записва своите сънища между 1898 г. и 1912 г. 352 от тях той определя като осъзнати. Много преди холандският психиатър да ги опише, осъзнатите сънища са вълнували и са били част от ежедневната практика както на древните индийски хиндуисти, така и на будистките монаси в Тибет. В първия случай говорим за йога-нидра, във втория за така наречената йога на съня.

Ранни препратки към явлението „осъзнат сън“
се срещат и в древногръцките писания. Още Аристотел казва: „Често, когато човек спи, има нещо в съзнанието, което заявява, че това, което тогава се представя, е само сън“. През 17-и век философът и лекар Томас Браун описва способността си да сънува осъзнато в книгата „Religio Medici“. Два века по-късно на бял свят се появява друго издание - „Сънищата и начините за тяхното насочване; практически наблюдения“, на френския синолог Мари-Жан-Леон. В нея авторът описва собствените си преживявания на осъзнато сънуване и изказва хипотеза, че е възможно всеки да се научи да сънува осъзнато.  



През 1968 г. Селия Грийн анализира основните характеристики
на осъзнатия сън като се опира освен на вече съществуващата литература по въпроса, така и на лични експерименти и наблюдения. Тя заключава, че осъзнатите сънища са категория на преживяване, доста различна от обикновените сънища и каза, че те са свързани с етапа на сън на бързи движения на очите, известен като REM сън.

Някои алтернативни теории твърдят, че осъзнатият сън е нещо като микро пробуждане, по време на което човек излиза от сферата на съня. Според данни от проучване, направено през 2016 г., над 50% от всички хора са преживявали осъзнат сън поне веднъж в живота си. Много често обаче тези, както и обикновените сънища, биват забравяни веднага след като се събудим. Затова учените съветват винаги да имаме тефтер и химикалка под ръка, за да можем да записваме сънищата си, преди да са се изпарили.

По-ранни изследвания сочат, че е по-вероятно юношите да имат осъзнати сънища, отколкото възрастните хора. Изследване от 2015 г. пък твърди, че хората практикуващи редовно медитация, са по-склонни да сънуват осъзнато.



Има известна прилика между осъзнатия сън и ОИТ (опитността извън тялото)
, но двете неща не бива да се бъркат. При първото човек осъзнава, че сънува и е в състояние да направлява случващото се в съня си. При второто – духът на човека се отделя от тялото и в зависимост от конкретния случай преминава в различно измерение. Не бива също така да се бърка и с астралната проекция, за която преди време ви разказахме.

Изкуството също е дълбоко повлияно от идеята за осъзнатите сънища. Много кино ленти лежат на основата на тези убеждения. Сред тях можем да споменем: Dreamscape (1984), Waking Life (2001), Vanilla Sky (2001), Paprika (2006), Inception (2010), Lucid Dream (2017) и 118 (2019).

Въпреки положителните аспекти, които преживяваме, когато имаме осъзнат сън, специалистите посочват, че може да се установят и някои негативни последици. След подобен сън може да възникне чувство на стрес, притеснение или объркване. Понякога при осъзнатото сънуване може да възникне и сънна парализа (по време на пробуждането) и докато се излезе от нея, човекът да изпита шок.



Предлагаме ви 5 лесни стъпки, чрез които да си осигурите осъзнато сънуване.
  1. Осъзнаване на реалността. Опитайте се по няколко пъти на ден да се спирате за момент и да осъзнавате реалността около вас такава, каквато е. Тренирайки това наяве, то ще се пренасочи и към моментите, когато сънувате.
  2. Върнете се в леглото. Когато се пробудите, погледнете часовника или изпийте чаша вода, след което се върнете в леглото и се опитайте да заспите отново. Това ще провокира появата на REM сън, по време на който може да се осъществи вашия осъзнат сън.
  3. Настройте се да имате „жив“ (осъзнат) сън, когато си лягате. Задайте на ума си очакването, че ще имате именно такъв сън. Както и очакването, че ще помните съня, когато се събудите. Може докато се унасяте да си припомните предишен осъзнат сън, ако сте имали такъв.
  4. Записвайте сънищата си. Както споменахме и по-горе тази техника е изключително важна, за да можем да си спомняме и анализираме нашите сънища.
  5. Опитайте се да държите ума си буден, докато тялото заспива. Така ще останете по-дълго в съзнание, ще активизирате центровете в мозъка, които отговарят за оставането в съзнание, и ще имате шанс да го пренесете и в съня.

Още по темата:

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин