Подкрепете ни!
Светът в теб1 септември 2023

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия


Илюстрация: Wikimedia Commons
Илюстрация: Wikimedia Commons
Системата на келтската дървесна астрология се различава доста от зодиакалните знаци, за които обикновено четете с огромно любопитство. Този тип поверия са създадена от друиди, членове на високопоставената привилегирована класа в древните келтски култури. Говори се, че келтската дървесна астрология е базирана на естествената връзка, която друидите са имали със земните цикли и свещеното знание, което те вярват, че се съхранява от дърветата.

В културата на друидите се е смятало, че дърветата крият духове и в тях са натрупани знания и мъдрост. Дърветата символизират живота, смъртта и обновяването. Те вярвали, че качествата на децата, родени в определени времеви отрязъци, по някакъв начин приличат на характеристиките на някои дървесни видове.
В келтската астрология календарната година е разделена на 13 части (или месеца). 

Бреза: „Преодоляващият“
24 декември – 20 януари
Тъй като това е време на зимен мрак с малко слънчева светлина, друидите смятат, че бебетата Брези винаги се протягат напред в търсене на светлина. Родените в този период са силно мотивирани, мотивиращи и амбициозни. Представителите на Брезовите знаци са твърди, издръжливи, властващи, естествени лидери, очарователни и харесват да са център на внимание.

Офика: „Мислителят“
21 януари – 17 февруари
Родените в този период са известни със своите философски, визионерски умове, с креативност, оригиналност, лека високомерност, отчужденост и вътрешна страст и мотивация. Тези хора са по-затворени. Предпочитат да слушат вместо да говорят. Имат красива външност. Те може да не харесват ограниченията и конформизма, тъй като са нестандартни мислители. Имат дарбата да концентрират енергии и така да управляват дори най-заплетени ситуации.

Ясен: „Магьосникът“
18 февруари – 17 март
Ясенът е свободомислещ, омагьосващ, богат на въображение, интуитивен, артистичен и „вижда света в цвят“. Те могат да бъдат донякъде мрачни, но са много вдъхновени от природата и се наслаждават на изкуството, писането, науката и духовността. Някои може да ги смята за интроверти, но в действителност те просто обичат света, който са създали за себе си. Умеят да балансират своите артистични и интелектуални страни, те са едновременно идеалисти и реалисти.

Елша: „Първопроходецът“
18 март – 14 април
Според друидите Елшите могат лесно да намерят истинските си пътища и не се страхуват да ги следват. Те пламват и тръгват напред със страст, често печелят последователи и поддръжници. Те са очарователни и лесни за общуване, хора, които привидно могат да се разбират с всеки. Елшите често са съсредоточени, уверени в себе си и не са повърхностни. Елшите не обичат да губят време. Смели са, конкурентноспособни, добри родители и предприемачи.

Върба: „Наблюдателят“
15 април – 12 май
Според келтската астрология Върбите са силно свързани с луната и са креативни, интуитивни, интелигентни, реалистични и търпеливи. Емоционално зрели са и интуитивни – осъзнават житейските цикли и сезони, знаят как да се ориентират във всяка ситуация. Те обичат да трупат знания и спомени. Най-големият им враг са си те самите, тъй като страховете им могат да ги спрат. Ценят семейството и могат да станат почитани учители.

Глог: „Илюзионистът“ 
13 май – 9 юни
Глоговете са доста скрити личности. Това, което е отвън, не е съвсем същото като това, което е отвътре. Те са страстни, креативни, любопитни, отлични слушатели, проницателни, забавни. Визионери, без проблем виждат „голямата картина“, но това не винаги е на показ за околните. Те са добри пред публика – привличат вниманието и са надарени с артистични способности.

Дъб: „Стабилизаторът“
10 юни – 7 юли
Твърди се, че родените в този времеви отрязък са силни, грижовни, щедри, услужливи, уверени и оптимистични. Девизът им е „Всичко ще се нареди“. Дъбовете обичат да учат история, както и да се ровят в родовото потекло, тъй като изпитват голямо уважение към предците си. И за тях да са учители е подходяща професия. Дъбовете обичат всичко да е подредено и се наслаждават на чувството за контрол, особено когато става въпрос за собствения им живот. Харесват големи семейства и фамилии, и с радост участват в живота на своите общности.

Джел (Самодивски чемшир): „Владетелят“
8 юли – 4 август
Това са благородни хора, лидери. Властването им се отдава. Харесват предизвикателствата. Могат да се справят с всякакви препятствия и да изпълнят всякакви задачи, тъй като са посветени на постигането на целите си. Обичат да се състезават, амбициозни и уверени са. Щедри, мили и лесно привързващи се. Нещата в живота им се случват лесно. Могат да изберат академична кариера, ерудирани са. Те са перфекционисти и нямат проблем да поемат поддържаща роля в някоя житейска ситуация, не желаят лидерската позиция на всяка цена.

Лешник: „Знаещият“ 
5 август – 1 септември
Келтското народно творчество казва за тях че са природно интелигентни, организирани, ефективни, с богат опит. Умели в трупането и предаването на информация. Често изглеждат като „всезнаещи“. Обръщат прекалено внимание на детайлите, което дори може да ги доведе до обсесивно-компулсивни залитания. Те се радват на всичко, свързано с числа, наука, анализи и правила за поддръжка. Те са страхотни плановици и организатори.

Лоза: „Изравнителят“
2 септември – 29 септември
Лозите имат променлив нрав, тъй както и сезоните. Те са непредвидими и противоречиви личности. Понякога се твърде нерешителни. Това обаче им носи и предимства, тъй като те могат лесно да видят и двете страни на една ситуация. Не обичат да правят избори и да заемат едната или другата страна, а това ги прави независими. Склонни са към промени в настроението, но са очарователни, елегантни, с отличен вкус, предпочитат изтънчеността. 

Бръшлян: „Оцелелият“ 
30 септември – 27 октомври 
Бръшляновите знаци обикновено са състрадателни, лоялни, даващи, помагачи, духовни, меки и харизматични. Обичат да са сред хора. Друидите вярвали, че тъй като са родени по време на „залязващо слънце“, понякога животът изглежда по-труден за тях. А това може да ги накара да смятат, че съдбата им е отредила несправедливост. Въпреки това, Бръшлянът грациозно преодолява препятствията, тъй като потокът му от енергия е неизчерпаем.

Тръстика: „Инквизиторът“ 
28 октомври – 24 ноември
Келтската астрология казва, че Тръстиките са виртуозни в пазенето на тайни. Обичат да разгадават енигми, тъй като са търсачи на истината. Те винаги ще разгледат един проблем в дълбочина. Обичат интересни истории, така че лесно се увличат от клюки, интриги, скандали, легенди и конспирации. Това обаче ги прави отлични журналисти, детективи, разузнавачи и т.н. За тях хората са  мистерии, които трябва да бъдат разкрити. Тръстиките могат да бъдат малко манипулативни, но обикновено са безвредни в действията си. Те имат силно чувство за истина и чест, и могат да бъдат ревниви.

Бъз: „Търсачът“ 
25 ноември – 23 декември
Родените през този период са свободни духове и търсачи на силни усещания. Тъй като хората Бъз се раждат във време, когато светлината е „бързо мимолетна“, друидите вярвали, че те имат същия подход и към живота като предпочитат да са „в бързата лента“. Изглеждат като екстровертни, но в действителност могат да бъдат затворени, замислени и философски настроени. Хората Бъз обичат да са полезни, честни и откровени, с тенденцията да приемат, че винаги са прави поради интелектуалната си природа.

Източник

Още по темата:

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир