Подкрепете ни!




Светът в теб1 септември 2023

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия


Илюстрация: Wikimedia Commons
Илюстрация: Wikimedia Commons
Системата на келтската дървесна астрология се различава доста от зодиакалните знаци, за които обикновено четете с огромно любопитство. Този тип поверия са създадена от друиди, членове на високопоставената привилегирована класа в древните келтски култури. Говори се, че келтската дървесна астрология е базирана на естествената връзка, която друидите са имали със земните цикли и свещеното знание, което те вярват, че се съхранява от дърветата.

В културата на друидите се е смятало, че дърветата крият духове и в тях са натрупани знания и мъдрост. Дърветата символизират живота, смъртта и обновяването. Те вярвали, че качествата на децата, родени в определени времеви отрязъци, по някакъв начин приличат на характеристиките на някои дървесни видове.
В келтската астрология календарната година е разделена на 13 части (или месеца). 

Бреза: „Преодоляващият“
24 декември – 20 януари
Тъй като това е време на зимен мрак с малко слънчева светлина, друидите смятат, че бебетата Брези винаги се протягат напред в търсене на светлина. Родените в този период са силно мотивирани, мотивиращи и амбициозни. Представителите на Брезовите знаци са твърди, издръжливи, властващи, естествени лидери, очарователни и харесват да са център на внимание.

Офика: „Мислителят“
21 януари – 17 февруари
Родените в този период са известни със своите философски, визионерски умове, с креативност, оригиналност, лека високомерност, отчужденост и вътрешна страст и мотивация. Тези хора са по-затворени. Предпочитат да слушат вместо да говорят. Имат красива външност. Те може да не харесват ограниченията и конформизма, тъй като са нестандартни мислители. Имат дарбата да концентрират енергии и така да управляват дори най-заплетени ситуации.

Ясен: „Магьосникът“
18 февруари – 17 март
Ясенът е свободомислещ, омагьосващ, богат на въображение, интуитивен, артистичен и „вижда света в цвят“. Те могат да бъдат донякъде мрачни, но са много вдъхновени от природата и се наслаждават на изкуството, писането, науката и духовността. Някои може да ги смята за интроверти, но в действителност те просто обичат света, който са създали за себе си. Умеят да балансират своите артистични и интелектуални страни, те са едновременно идеалисти и реалисти.

Елша: „Първопроходецът“
18 март – 14 април
Според друидите Елшите могат лесно да намерят истинските си пътища и не се страхуват да ги следват. Те пламват и тръгват напред със страст, често печелят последователи и поддръжници. Те са очарователни и лесни за общуване, хора, които привидно могат да се разбират с всеки. Елшите често са съсредоточени, уверени в себе си и не са повърхностни. Елшите не обичат да губят време. Смели са, конкурентноспособни, добри родители и предприемачи.

Върба: „Наблюдателят“
15 април – 12 май
Според келтската астрология Върбите са силно свързани с луната и са креативни, интуитивни, интелигентни, реалистични и търпеливи. Емоционално зрели са и интуитивни – осъзнават житейските цикли и сезони, знаят как да се ориентират във всяка ситуация. Те обичат да трупат знания и спомени. Най-големият им враг са си те самите, тъй като страховете им могат да ги спрат. Ценят семейството и могат да станат почитани учители.

Глог: „Илюзионистът“ 
13 май – 9 юни
Глоговете са доста скрити личности. Това, което е отвън, не е съвсем същото като това, което е отвътре. Те са страстни, креативни, любопитни, отлични слушатели, проницателни, забавни. Визионери, без проблем виждат „голямата картина“, но това не винаги е на показ за околните. Те са добри пред публика – привличат вниманието и са надарени с артистични способности.

Дъб: „Стабилизаторът“
10 юни – 7 юли
Твърди се, че родените в този времеви отрязък са силни, грижовни, щедри, услужливи, уверени и оптимистични. Девизът им е „Всичко ще се нареди“. Дъбовете обичат да учат история, както и да се ровят в родовото потекло, тъй като изпитват голямо уважение към предците си. И за тях да са учители е подходяща професия. Дъбовете обичат всичко да е подредено и се наслаждават на чувството за контрол, особено когато става въпрос за собствения им живот. Харесват големи семейства и фамилии, и с радост участват в живота на своите общности.

Джел (Самодивски чемшир): „Владетелят“
8 юли – 4 август
Това са благородни хора, лидери. Властването им се отдава. Харесват предизвикателствата. Могат да се справят с всякакви препятствия и да изпълнят всякакви задачи, тъй като са посветени на постигането на целите си. Обичат да се състезават, амбициозни и уверени са. Щедри, мили и лесно привързващи се. Нещата в живота им се случват лесно. Могат да изберат академична кариера, ерудирани са. Те са перфекционисти и нямат проблем да поемат поддържаща роля в някоя житейска ситуация, не желаят лидерската позиция на всяка цена.

Лешник: „Знаещият“ 
5 август – 1 септември
Келтското народно творчество казва за тях че са природно интелигентни, организирани, ефективни, с богат опит. Умели в трупането и предаването на информация. Често изглеждат като „всезнаещи“. Обръщат прекалено внимание на детайлите, което дори може да ги доведе до обсесивно-компулсивни залитания. Те се радват на всичко, свързано с числа, наука, анализи и правила за поддръжка. Те са страхотни плановици и организатори.

Лоза: „Изравнителят“
2 септември – 29 септември
Лозите имат променлив нрав, тъй както и сезоните. Те са непредвидими и противоречиви личности. Понякога се твърде нерешителни. Това обаче им носи и предимства, тъй като те могат лесно да видят и двете страни на една ситуация. Не обичат да правят избори и да заемат едната или другата страна, а това ги прави независими. Склонни са към промени в настроението, но са очарователни, елегантни, с отличен вкус, предпочитат изтънчеността. 

Бръшлян: „Оцелелият“ 
30 септември – 27 октомври 
Бръшляновите знаци обикновено са състрадателни, лоялни, даващи, помагачи, духовни, меки и харизматични. Обичат да са сред хора. Друидите вярвали, че тъй като са родени по време на „залязващо слънце“, понякога животът изглежда по-труден за тях. А това може да ги накара да смятат, че съдбата им е отредила несправедливост. Въпреки това, Бръшлянът грациозно преодолява препятствията, тъй като потокът му от енергия е неизчерпаем.

Тръстика: „Инквизиторът“ 
28 октомври – 24 ноември
Келтската астрология казва, че Тръстиките са виртуозни в пазенето на тайни. Обичат да разгадават енигми, тъй като са търсачи на истината. Те винаги ще разгледат един проблем в дълбочина. Обичат интересни истории, така че лесно се увличат от клюки, интриги, скандали, легенди и конспирации. Това обаче ги прави отлични журналисти, детективи, разузнавачи и т.н. За тях хората са  мистерии, които трябва да бъдат разкрити. Тръстиките могат да бъдат малко манипулативни, но обикновено са безвредни в действията си. Те имат силно чувство за истина и чест, и могат да бъдат ревниви.

Бъз: „Търсачът“ 
25 ноември – 23 декември
Родените през този период са свободни духове и търсачи на силни усещания. Тъй като хората Бъз се раждат във време, когато светлината е „бързо мимолетна“, друидите вярвали, че те имат същия подход и към живота като предпочитат да са „в бързата лента“. Изглеждат като екстровертни, но в действителност могат да бъдат затворени, замислени и философски настроени. Хората Бъз обичат да са полезни, честни и откровени, с тенденцията да приемат, че винаги са прави поради интелектуалната си природа.

Източник

Още по темата:

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не се оплаквайте от децата си! Светът в теб

Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители Светът в теб

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители

Как да разберем имаме ли подкрепата на висшите сили в действията си

Гордост и прошка Светът в теб

Гордост и прошка

Нека им простим, защото те не знаят какво правят

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора Светът в теб

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора

Тяхната жажда за знания е несекваща, добри съветници са, имат дарбата да убеждават и да решават конфликти

Как да се освободите от навика да контролирате Светът в теб

Как да се освободите от навика да контролирате

Няма нищо по-страшно за ума от хаоса. Той „жадува" за предсказуемост, за да се чувства сигурен и защитен.

Лятно слънцестоене: Почитане на вътрешната светлина Светът в теб

Лятно слънцестоене: Почитане на вътрешната светлина

Време е да спрете и да изчакате енергията, засадена през пролетта, да достигне пълен разцвет. Ако пролетта представлява действие, лятото е търпение.

Перфекционистът, който угажда на хората Светът в теб

Перфекционистът, който угажда на хората

Парадоксът е, че само когато си позволиш да не си винаги лицеприятен, ще отвориш вратата към уважението

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз Светът в теб

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз

Ким Честни препоръчва да запечатате прозренията си с усмивка

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие! Светът в теб

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие!

Гледайте запис на семинара „Въведение в Катара и Тантриара” с водещ Александър Миланов

Хората идват в живота ни с причина Светът в теб

Хората идват в живота ни с причина

Някои сякаш са от друга планета, но те ни помагат да научим житейски уроци

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта Светът в теб

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта

Кришнамурти: Страданието не е твое, защото всички около теб страдат

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа