Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2023 г.

Искам на български!

Родният език чезне, все още не е късно да го спасим, а заедно с него и нашето самосъзнание и достойнство

ИСКАМ НА БЪЛГАРСКИ

Посветихме броя на българския език, за да възродим прекрасните думи в ежедневния говор и да припомним колко богата и омайна е нашата си реч, където във всяко слово е скрита сила, памет, трепет и сладост, които могат да отекнат единствено в българската душа. И тъй като 40 страници не стигнаха да изразим почитта, обичта и загрижеността си към езика ни, ще се стараем да поддържаме огъня му и в броевете занапред. Разчитаме на вашата подкрепа и се надяваме да ви вдъхновим чрез живия си говор да бъдете горди носители и пазители на това безценно и всенародно съкровище... И нека във всеки лумне пламъкът на вещината, течаща в българската кръв!
  • ИЗБИРАМ РОДНИЯ СИ ЕЗИК! Българският език чезне, все още не е късно да го спасим, а заедно с него и българското самосъзнание и достойнство
  • ДА СПАСИМ ДУМИТЕ. Езикът е силата, която може да преобразява света, вярва езиковедът доц. Владислав Миланов
  • ЕЗИК СВЕЩЕН НА МОИТЕ ДЕДИ. Откога, за кого и защо е свещен българският език. Три и половина века зов към съвестта.
  • ПОТВЪРДЕНО: СТРАДAМЕ ОТ ЧУЖДИЦИТЕ. Измерване с аура камера онагледи какво се случва в нас, когато чуваме замърсен родния си език.
  • ВИКТОРИЯ БЕШЛИЙСКА: ДУМИТЕ, НАШЕТО СПАСЕНИЕ. Да говориш на български, означава да изразиш душата си, вярва авторът на „Глина“ и „Сърце“.
  • ДЪНОВ ИЗБИРА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ЕЗИКА. Учителя казва, че той е най-подходящ като вибрация на словото, което той предава.
  • ВДЪХНОВЕНИЕ. За да има смисъл съществуването ни, за да изпълним своето дело, трябва да четем знаците на нашия дух – кирилските букви!АСТРОЛОГИЯТА: СЪЮЗ МЕЖДУ СЪДБАТА И СВОБОДНАТА ВОЛЯ

Гал Сасон идва в България, за да проведе семинар, посветен на Учителя Петър Дънов
ВЪЛНИТЕ НА ЖЕНСТВЕНОСТТА

Терапевтката Марина Бошева разкрива тайната на женското здраве и благополучие на всички нива
ЕЛЕАЗАР ХАРАШ: СТАНИ ЧОВЕК НА БОГА!

Когато Твореца те ръководи, той ще те прекара и през живота, и през смъртта, и през отровите, споделя духовният учител (продължение от миналия брой)
НА ПОПРЕЛКА В БРЕЗНИЦА

В пиринското село ни приеха като свои и отвориха сърцата си за нас, за да станем част от техния неповторим свят

Проект „Бащино огнище“ се изпълнява от Списание 8, в сътрудничество с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, и се финансира по програма „Култура“ на Столична община за 2023 г. Медийни партньори са телевизия „ТВ1“ и платформата Village Life.БЪЛГАРИЯ Е СВЕЩЕНОТО СЪРЦЕ НА ЗЕМЯТА

Българският народ е роден за учител! Неговата задача е да покаже на другите как се живее, казва Марин Неделчев, който събира стотици българи в Априлци да играят паневритмия на Петдесетница.
ПЛАНЕТРЕС

От насъбраните дотук данни става ясно, че основният „заподозрян“ за периодичните земетресения е твърдо тяло в центъра на Земята
ДУБАЙ – ФУТУРИСТИЧЕН РАЙ В ПУСТИНЯТА

Столицата на емирството е най- най- най- по десетки показатели в света. И причината не е петролът, който заема едва 6% от БВП, а... мъдро държавническо управление!
SHIMANI ОБЛИЧА КОЖАТА В СИЯНИЕ И ЗДРАВЕ

Акне коректорът „Пъпкотрепач“ намалява пъпките в ранен стадий само за 24 часа, без да изсушава кожата
ПАВЕЛ КОЙЧЕВ: ЕДИН Е ТВОРЕЦЪТ, НИЕ ПРОСТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ

Изкуството е нещо абсолютно безсмислено, то има единствено собствения си смисъл

Той рядко дава интервюта. Не обича да бъде в полезрението на хората. Павел Койчев е един от малкото автори, оставили изкуството си да говори само. Но без думи, само чрез форми - скулптури, разпръснати на много места по света и у нас. Който веднъж е виждал фигура от Павел Койчев, тя остава завинаги в душевната му памет. Толкова ярък е почеркът му. А зад творбата винаги стои скромност и смирение.РАЗТОПЕНИТЕ КАМЪНИ НА КУСКО

Често обвиняваме „пришълците“, че са построили величествените храмове и съоръжения в Централна и Южна Америка. Дали обаче тайната не е в древни познания, които сме загубили?
ПЪРВИЯТ ЛУЛАР

Георги Тодоров–Гец няма учител, краде занаята в Чехия и го развива у нас до съвършенство
MEET BULGARIA, 1931

Само ако знаем и помним своето минало, можем да имаме бъдещето, за което мечтаем. Публикуваме откъс от книгата „Meet Bulgaria“ на Рубен Маркъм, живял в България от 1912 до 1933 г.


Още в броя: Направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни и астрологически календари.
На попрелка в Брезница

На попрелка в Брезница

В пиринското село ни приеха като свои и отвориха сърцата си за нас, за да станем част от техния неповторим свят
Вълните на женствеността

Вълните на женствеността

Терапевтката Марина Бошева разкрива тайната на женското здраве и благополучие на всички нива
Shimani облича кожата в сияние и здраве

Shimani облича кожата в сияние и здраве

Акне коректорът „Пъпкотрепач“ намалява пъпките в ранен стадий само за 24 часа, без да изсушава кожата