Подкрепете ни!
Списание 8, брой 02/2021 г.

Храната, която ни спасява

Заради месото в чинията убиваме животните, здравето си и планетата


Растително хранене

Йоана Стефанова
... Не можем да продължаваме така. Не можем да тъпчем телата си с отрова и да очакваме те вярно да ни служат, да ни предпазват от болести и да издържат на всякакви изпитания. Не можем като едни необуздани, страховити диваци да унищожаваме земята, която е извор на нашия живот, и да очакваме тя да не си отмъсти с най-страшните си бедствия. Не можем да избиваме милиони невинни и безпомощни животни без капка угризение и да се наричаме хуманни, интелигентни човеци. Поели сме по път, който води към бездънна яма. А решението на всичко е на една ръка разстояние. Растителното хранене е отговорът на всичките проблеми – осъзнат начин на живот, който освен че е балсам за нашето здраве, щади природата и спестява мъките на милиони животни по целия свят. Нима от нас се иска толкова много?
  • Храната, която ни спасява. Животинските продукти са сред основните фактори, които водят до ракови образувания, диабет и автоимунни заболявания. Можем да си помогнем сами, избирайки растителна диета.
  • Грешки при растително хранене. Да се храниш растително, не означава да ядеш само салата. Разнообразното меню е задължително, ако не искаме да си навредим.
  • Отглеждането на животни обрича Земята. Месопроизводството е основен и най-голям причинител на глобалното затопляне. На него се дължи и недостигът на питейна вода.
  • За животните с „любов”. Какво се случва зад вратите на фермите, където животните прекарват дните си стресирани, лишени от свобода и в мръсотия.
  • Резултатите ще ви удивят! Искаме да сме здрави, да спрем глобалното затопляне и ненужното експлоатиране на животни? Можем просто да преминем на растително хранене, казва Веселин Станков, лектор консултант в медицински център.Сипят ли зарази върху главите ни?

Самолети ръсят химия, за да управляват климата. Разболява ни въглената киселина, която се образува от натрупания въглероден диоксид  

Д-р инж. Гинка Стоева
В края на отминалата година много българи искрено се разтревожиха от масовото разчертаване на небето със следи от самолети. „Какво се случва?! Дали не ни пръскат с новия щам на коронавируса?“ В социалните мрежи се появиха снимки и видеа с т. нар. кемтрейлс (от английски  език – chemtrails – химически следи). Случката събуди вълната от подозрения около онези нехарактерни, по-дълготрайни дири в небето, пораждащи множество плашещи предположения. Нима е възможно коронавирусът - източник на заразата, причинила световната пандемия и икономическата криза, да ни се сервира от небето?Моника Балаян: Кажете „стоп” на страха!

Страхът от епидемия създава епидемия от страх. Той ни разболява повече от вируса и е силно оръжие за контрол, но няма да се предадем, казва психоложката Моника Балаян

Йоана Стефанова
Прекарахме почти година в страх от всичко и всеки – да излезем навън, да се прегърнем, да вдигнем поглед от земята… Стига вече! Дойде време отново да се усмихнем широко и да се отърсим от черната сянка, надвиснала над нас.  Обичаната от нас и нашите читатели психоложка и смехотерапевт Моника Балаян идва на помощ със своята позитивна нагласа и искрен оптимизъм. Тя споделя с нас защо страхът е пагубен и какво можем да направим, за да си помогнем сами на себе си.Стъпката на черната котка

Защо ислямът, изповядван от повече от 1,5 млрд. жители на света, се чувства унизен и поруган от съвременното общество и защо се убиват невинни?

Иван Драгоев, доктор по философия
Ница е град, странна смесица от рационалния картезиански Лион, от Либертарианския дух на Париж и от космополитизма на Марсилия, в която се преплитат източното, средиземноморското и френското. В този слънчев град могат да се срещнат богаташки квартали, стари булеварди със сгради в стил Осман, криви улички и предградия, в които живеят по-скромните граждани, както и пъстра емигрантска диаспора. Слънцето, средиземноморският бриз и почти тропичната растителност, пъплеща към улиците от добре поддържаните дворове и обществени градини, служат за спойка на тази многотонална амалгама.  На 29 октомври 2020 г. Ница стана място за терористичен акт. Като че ли не бяха достатъчни 86-те жертви, паднали под камиона, каран от поредния „ислямист“, самоубил се с вика „Аллах акбар“ по време на националния празник 14 юли 2016 г. Незаконният имигрант, на 21 години, от тунизийски произход, Брахим А.,  изчаква отварянето на катедралата Notre-Dame-de-l’Assomption и убива две молещи се жени и дякона на църквата. Въпросът е защо?Гений на четката, поклонник на духа

Мария Бончева
На 1 февруари 1882 г., преди 139 години, в граничното село Фролош, Дупнишко, в бедно семейство на потомствени свещеници се ражда Владимир Димитров Поппетров, познат за света като Майстора, а за хората от кюстендилското село Шишковци, където прекарва 26 от най-силните си творчески години – като Владе Рисувачо. Получил световно признание за своя художествен гений още приживе, той остава еталон за скромност, морал и човечност до края на земния си път. Изпреварил времето си в своя светоглед, той е още надарен музикант и певец, вегетарианец, страстен поклонник на природата, толстоист, пацифист, изследовател на българския бит и народопсихология, пътешественик. Със своята двуметрова възслаба осанка, дълга брада и семпло облекло неслучайно е останал в паметта на шишковчани като „весел (...) добър човек“. „Сякаш Господ се беше вселил в него. На нашата грешна земя втори такъв не се ражда“ – описва го Надежда Коркинска, един от моделите му.Кой предаде Апостола?

Нови материали от Османския архив хвърлят светлина върху залавянето на Левски. Вместо отговори обаче поставят нови въпроси. Каква е ролята на Димитър Общи? Откъде властите имат писмата на Любен Каравелов до Дякона?  

Найден Колчев
През 2018 г. изследователят Виктор Комбов, уредник на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, открива в Османския архив в Истанбул неизвестни досега архивни материали, свързани със залавянето на участниците в арабаконашкия обир и комитетските дейци и на съдебните действия срещу тях. В документите се съдържа снимката, с която турската полиция е издирвала Апостола, както и притеснителна информация за това, че властите са имали достъп до кореспонденция между Любен Каравелов и Васил Левски. В противовес на учебникарската история разбираме, че Дякона и неговите съмишленици са следени отблизо още преди Димитър Общи да извърши арабаконашкия обир.
Тези документи са преведени на български от доц. Стефан Андреев, проф. Орлин Събев и проф. Иван Добрев и публикувани миналата година в книгата „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в арабаконашкия обир“. Свързахме се с преподавателя по история в СУ и експерт по Българско възраждане проф. д-р Пламен Митев, за да научим повече за тези документи.Безстрашен

Въпреки че е на инвалидна количка, Фитим обикаля по пещери, участва в маратони и широко се усмихва на живота

Йоана Стефанова
Има хора, чиято душа така силно копнее за свобода, че няма нещо на тази земя, което да спре нейния порив. Дори и да е затворена между четири стени, дори и да е прикована в тяло, което я възпира да лети, дори и привидно да изглежда в безизходица, душата все пак намира своя начин да разпери криле. И когато срещнем човек, в когото бушува такава неудържима сила и желание за живот, то ние можем само да притаим дъх и да попиваме знание. Това изпитвам всеки път, когато се срещна с Фитим Пирота и той ме посрещне със сърцатата си усмивка. Той показва как инвалидната количка въобще не води до скучен живот. Въпросът е каква нагласа има човек.Идиоти ли сме?

(Или чаркове на системата)

Докато не осъзнаем, че сме само пионки в чужда игра, ще останем подвластни на кукловодите

Владимир Минев
Раждаме се на тази планета и автоматично заемаме своето място в дадено семейство, култура, религия, общество и следваме дадена държавна политика/програма. Ставаме част от система, изградена, преди да сме били живи. Не я поставяме под съмнение и автоматично започваме да я следваме. Представете си, че сте дете. Опознавате и прилагате правилата, наложени от семейството, в което сте попаднали. Ако сте индиец, се къпете в река, редом с мръсотии и фекалии, ако сте евреин, в събота не натискате копчета, защото спазвате Шабат, ако сте мюсюлманин...Палецът на свободата

Те обиколиха половината свят на автостоп. Навсякъде намериха топлина и любов. За да ги споделят с нас, заснеха миговете красота и написаха книга.

Маги и Цветин от Вълшебния керван обикалят света - по суша и вода, с най-различни превозни средства, но винаги на автостоп. Ползват само карта и компас, а техен верен спътник е фотоапаратът. Домът им се мести из планини, пустини, джунгли и морета, средновековни  градове, плажове, скали и степи. Всеки ден се озовават на непредвидено място - в своята палатка или под доброжелателния покрив на мили местни хора.Годината на белия метален вол

2021 г. ще е като игла: от нас зависи дали ще ни бодат, или с нея ще зашием раните си

Галя ГерасимоваГолямата сила на малките телескопи

Националната обсерватория „Рожен” ще има ново око към Вселената –  1,5-метров напълно роботизиран телескоп за специални задачи

Д-р Валентин Иванов
През август 1990 година екип, воден от българския астроном Тома Томов, публикува в най-престижното научно списание Nature резултатите от 20-годишно изследване на загадъчен обект, известен като MWC 560. Те предлагат модел, според който MWC 560 е двойна звезда с „екстри“. Публикацията е едно от най-високите постижения на българската Национална астрономическа обсерватория „Рожен“. Как се развива обсерваторията днес?


Избрано

  • Бургери за здрави българи
  • БГ сок от арония на 4 континента
  • Растителни пробиотици за здраво гърло
  • Природна грижа за кожата
  • Пробиотици за дома

Четете още в броя разказа „На малкия остров" на Валентин Грандев, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни календар.

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима
Бургери за здрави българи

Бургери за здрави българи

„България е най-подходящото място в света да бъдеш вегетарианец", убеден е Димо Тенев, основател на Каya Foods