Подкрепете ни!
Списание 8, брой 05/2021 г.

Има ли интелигентен дизайнер?

Вселената, животът и човекът не са рожби на сляпата еволюцияДарвинизъм vs креационизъм

Венец на Божието творение или наследници на маймуните сме ние, човеците?

Мария Бончева
Истината за произхода на живота и в частност на човека е не само една от най-широко дебатираните теми в световен мащаб и до ден днешен, но е буквално въпрос на живот и смърт. Защото дадем ли последната дума на еволюционната теория – то смъртта поставя абсолютния край на човешкото битие. Приемем ли обаче идеята на Сътворението – земният край се явява само порта към вечния живот.

Но къде е истината? Венец на Божието творение, наследници на маймуните, продукт на генно инженерство на извънземна цивилизация или...? А може би по малко от всичко? Повече от 160 години след създаването на еволюционната теория на Чарлз Дарвин учените са много по-близо до разгадаване на механизмите на човешката еволюция, основно благодарение на генетичните анализи и разчитане на генома на неандерталеца. Същевременно неизвестните в пъзела на произхода на живота и Вселената като цяло никак не са намалели. Напротив, колкото повече точните науки напредват, толкова повече въпросителни изникват и хипотезата за един интелигентен творец в основата на цялото ни битие става отново допустима за все повече съвременни учени.
  • ЕВОЛЮЦИОНИСТИ: Има ли интелигентен дизайнер? Теорията на Дарвин издиша. Все повече еволюционни биолози се обединяват около извода, че животът има дизайнер, но тази теза все още е табу в строго научните кръгове.
  • ГЕНЕТИКЪТ: Създали са ни природните закони. Противопоставянето на науката и религията е напълно неправилно. Има толкова много въпроси, на които не можем да отговорим, че понякога и учените започват да вярват в чудеса, казва Милена Георгиева.
  • БОГОСЛОВЪТ: Животът не може да се самозароди! Научният метод е приложим единствено при измеримите неща. Никой не е виждал 3 метра любов или 2 килограма справедливост, но не отричаме тяхната реалност, казва Рангел Младенов.

Ще се променим ли, или Гея ще ни промени?

Иван Драгоев, доктор по философия
В следващите редове ще се опитаме да повторим подвига на барон Мюнхаузен, който успява да измъкне себе си и коня си от блатото, хващайки се за собствената си перука. За целта ще заемем, доколкото е възможно, гледната точка на природата спрямо вируса SARS-CoV-2, който успя да промени радикално човешкия начин на живот (за кратко или за дълго, остава отворен въпрос).


Лиз Бурбо: Не се бори със заразите

Йоана Стефанова
Трябва да благодарим на болестта за уроците, които ни е донесла. И да направим всичко по силите си да се справим: да почиваме, да пием много вода и да се храним с това, от което се нуждае тялото ни.

Ядеш всичко и слабееш?

Възможно ли е да се храним без угризения? Да, ако спазваме първия закон на термодинамиката

Любов Иванова, нутриционист и персонален треньор
Когато помислите за диета, представяте ли си безвкусно пиле и броколи? Сигурно и вие подобно на по-голямата част от хората се притеснявате да не напълнеете само при мисълта за любимия шоколад или десерт. Може би често, ако някога сте се проваляли с диетата си, сте си мислили „Защо просто не мога да ям от всичко и да изглеждам така, както искам?“. Всъщност можете. С гъвкав подход в храненето.

Усещане за свобода

Има едно пространство вътре в нас, което не се е раждало и няма да умре; усещане за цялост и свързаност, на грандиозно умиротворение; усещане, че всичко, което се случва, е форма на игра, казва режисьорът Веселин Димов

Росица Петракиева

Скритият ред в хаоса

Хаосът не е безпорядък – той функционира по определени правила, които ако изучим, ще спасим хиляди животи и ще отворим нова врата към познанието за същността на живота

Радослав Райков

Свят невидим и красив

Макрофотографията на Светослав Радков ни пренася отвъд видимото, за да видим капките роса и да чуем жуженето на насекомите


Извънземни на Луната

Част II

Над 583 странни лунни факти и събития са регистрирани от НАСА, без да са обяснени: прозрачни куполи над лунната повърхност, високи кули, необяснима гравитация

Продължение от бр.4/2021 г.
проф. д.т.н. инж. Жеко Ганев
В априлския брой на Списание 8 проф. Жеко Ганев сподели хипотезата, че Луната е изкуствено създадена база на извънземна цивилизация, като една от задачите й е да пази Земята. Луната е единственият спътник в Слънчевата система, който се върти около своята планета в идеален кръг, а периодът на въртене около собствената й ос съвпада с периода й на въртене около планетата. (Затова винаги виждаме само едната й страна.) Доказано е, че Луната кънти продължително - вероятно е куха, изградена от здрава арматура, и при среща с метеорит, ако мястото на удара е с диаметър 120 км, дълбочината е само 3-4 км?!
Измервания на проф. Жеко Ганев потвърждават хипотезата за свръхздрава конструкция. В първата част на статията стана още ясно, че „Аполо-11“ и „Аполо-12“ са придружавани от НЛО, че летящи чинии са заснемани многократно на Луната. Възможно е извънземни да са взривили „Аполо-13“ и да са принудили американците да прекратят лунната програма.

Как звучат мечтите

Д-р инж. Гинка Стоева
Под покрива на музея „Земята и хората “ скоро ще засвири първият орган у нас, строен от българин. Той ще увенчае 5-годишен неистов труд на музиканта Росен Драганов, който със собствени сили и средства сътворява божествения инструмент.

Храмът на народа

Построен е с парите на българите, но носи името на малко известен у нас руски княз. Премиерът Радославов не успява да го преименува на „Св. св. Кирил и Методий“ заради Синода

Румяна Николова, Николай Генов
И тази година на Великден тържествен камбанен звън възвести възкресението на Иисус Христос. Светлият християнски празник бе честван в малки и големи църкви из цялата страна, но най-тържествено бе посрещнат в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – първия по ранг християнски храм на България, символ на българската столица. Със своята архитектура и монументалност, с пищната си украса той съперничи на най-известните паметници от този вид в света.


Приятели, помагайте!

Мария Русева
Зараза, много по-вирулентна от всички нам познат и досега, се разпространява с огромна сила в страната ни. Изявява се в хронично и чисто желание на човек да бъде в помощ, впрягайки всичките си възможности в подкрепа на нуждаещ се. Нулевият заразоносител е Леонидас Кадели, известен повече като Лео, собственик на строителна фирма и основател на сдружение „Приятели, помагайте”, а за разените вече са над 70 000 прекрасни и всеотдайни доброволци и дарители, превърна ли се в истинско семейство, сплотено от милосърдие и отговорност към мизерстващите свои сънародници.

Послания от невидимия свят

Борис Господинов
Когато на редакционния мейл получихме материала от Борис Господинов, не бяхме сигурни дали написаното е фантастич енразказ, или е истина. Както често се случва обаче, се оказа, че животът е авторът на тази невероятна история, странна и в същото време така привлекателна за човешкия ум, който иска да надникне отвъд завесата, която ни разделя със смъртта. Какво следва, след като си отидем от този свят? Как е възможно наши починали роднини да ни помагат от отвъдното? А духовни учители да продължават да ни наставляват, макар да не са в това човешко измерение? Истината е някъде там и всеки трябва да я открие сам за себе си.

Малкият Китай, или защо се разминах с чичо Хо

Текст и снимки: Емил Данаилов
... Виетнам, както и цяла Югоизточна Азия не прави изключение, но с една малка уговорка. На пришълеца му се струва, че там работната седмица и работният ден никога не свършват. По улиците е все такова гъмжило, пешеходци и мотопеди не спират своя танц, далеч по-динамичен и нервен от салсата. Сергиите с всевъзможни стоки са навсякъде, търговци и купувачи трескаво разменят притежанията си, като че ли това е последният ден на световната търговия, след който вече никой нищо няма да може да пазарува...


Четете още в броя разказа „Защо се върна?" на Алекс Цонков-Lostov, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни календар.