Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2010 г.

Списание 8, брой 10/2010 г.

Фараони в Тракия
От Мария Бончева
Една миниатюрна, едва 13 мм дълга, находка може да промени историята ни. Световноизвестният египтолог д-р Васил Добрев доказа, че на скарабей, открит край село Любча, е изписано името на фараона - пътешественик Монтухотеп ІV. Дали това не е знак, че преди четири хилядолетия египтяните са дошли по наши земи, така, както пише още бащата на историята Херодот?! Оказва се, че има и други доказателства. В българските музеи има още 2 скарабея, открити по наши земи, както и слънчев диск, досущ като тези от древен Египет. 

Крадци на души
От д-р Светослав Славчев
Феноменът "Д-р Джекил и мистър Хайд" е нещо, за което медицината все още няма отговор. А описаните случаи за раздвоено съзнание са безбройни. Много хора изведнъж се превръщат в съвсем друга личност – непозната или пък на прародител. Такива истории има и в България.
Освен че вдъхновява писатели и създатели на филми, мотивът несъмнено е съвсем реален.

Той създаде изкуствения живот
От доц. Георги Милошев
За д-р Крейг Вентър се пише и говори много. Но дали наистина знаем кой е той и какво е постигнал? Често обвиняван, че прави научни изследвания само с комерсиална цел, той е във фокуса на медиите от цял свят. Благодарение на него декодирането на човешкия геном стана цели 3 години по-рано от предвиденото. През тази година пък екипът му обяви, че е създал първата изкуствена клетка, макар и на микроорганизъм. Само няколко месеца след сензационния успех, д-р Вентър гостува у нас.

Очила за сънища
От Георги Караманев
Народната мъдрост, че от сън спомен не остава, скоро ще бъде минало. Благодарение на изобретението на Емилиан Лалев и колегите му от БАН, ще можем да се събуждаме с ясни спомени от току-що сънуваното. Става дума за очила, които улавят очните движения и могат да преценят кога е най-добре да включат алармата, така че да помним видяното. Освен това ще имаме шанса да ставаме сутрин по-отпочинали, тъй като апаратът ще избира най-точния момент да ни събуди.

Цветя, които летят
От Димитър Йорданов
Пеперудите по цял свят са символ на красота и изящество. Животът им обаче е доста по-труден, отколкото може би си представяме. За да се стигне до крайната фаза с прекрасните цветове, насекомото минава през няколко изпълнени с трудности етапа. То трябва да се пребори с враговете си, с лошото време, с глада, да привлече партньора си с външния вид и изящните си танци, за да изпълни най-важната си задача – продължаването на рода. 

Симфонии в осмица
От Георги Караманев 
Йордан Камджалов е само на 30 г., но вече е един от най-известните млади диригенти в света. Работи в най-големите световни зали, с най-реномираните оркестри и хорове. Само за часове успява да научи и най-трудната музика, благодарение на сложна система, създадена от него. В центъра й е не какво да е, а числото 8 – символът на хармонията. 
Фараони в Тракия

Фараони в Тракия

Д-р Васил Добрев разчете име на египетски владетел върху каменен скарабей от с. Любча