Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2011 г.

Списание 8, брой 10/2011 г.

Шистов газ vs. 
Чиста вода Тема на броя
От Мария Бончева, Асен Ненов и Георги Караманев

Залежите на шистов газ в световен мащаб са огромни. Наскоро нарекоха този невъзобновяем източник на енергия „океан от газ". Той може да спаси енергийната индустрия от наближаващата є смърт. Или да я забави. Но дали си струва да имаме нефт и газ, с които да караме колите си, вместо вода за пиене? Според учени технологията за добив на шистов газ с хидравлични удари с разтвор от опасни химикали, е силно рискована, тъй като замърсява безвъзвратно подпочвените води и може да предизвиква земетресения. Ето защо в много страни тя е забранена. Аварии също се случват. 
Струва ли си да жертваме житницата на България и един от най-големите ни ресурси от подпочвени води, които захранват и територии в Румъния, в името на чуждестранна компания инвеститор, осъдена в редица държави по света за замърсяване на природни територии и водоизточници? 
Защо отговорът определено е "Не" – четете в октомврийския брой на Списание 8.

Духът на традициите
Снимка от типичното конно надбягване за Тодоровден триумфира в оспорваната надпревара на фотоконкурса "Духът на традициите". "Закана" на Денис Бучел заслужи първото място. 816 снимки на празници и обичаи от цяла България се включиха в състезанието, организирано от Списание 8, ОББ и Булфото. Вижте кои избрахме за най-добри - в октомврийския брой на Списание 8.

И българи създадоха 3D принтер
От Георги Караманев
След като преди два броя ви разказахме за триизмерните принтери, които един ден може би ще отпечатват цели къщи с обзавеждането им, храна и дори органи за трансплантация, сега идва ред да ви покажем, че бъдещето вече идва. Български 3Д принтер вече работи благодарение на група ентусиасти, обединени от каузата. В момента той отпечатва частите, от които ще бъде изграден собственият му наследник.

Италианките като българките
От Георги Караманев
Авторите на най-новото изследване за гените на българите – акад. Ангел Гълъбов и проф. Драга Тончева представят изводите пред Списание 8. Повече от 800 души са изследвани за генни показатели, предавани по майка. В резултат е създадена карта, показваща колко близо сме всъщност до останалите народи. Оказва се, че макар да не стоим далеч от останалите славянски страни, всъщност гените ни са най-сходни с тези на... италианците.

Преди 8000 г. край Враца: хляб, мир и любов
От Мария Бончева
Археологическите разкопки край село Оходен разкриват една впечатляваща и доста неочаквана картина. Преди 8000 г. по земите ни миролюбиво живеели хора, вероятно първите земеделци в нашите територии. Най-древните скелети, откривани у нас, разказват за живота преди хилядолетия. С един любопитен щрих – за пшеницата на миналото и бъдещето – лимецът, един от най-полезните продукти, които и ние бихме могли да сложим на масата си.

Опит за летене
От Георги Караманев
Уред, тежащ едва 5 килограма, издига в небето човека и му позволява да усети какво е да си като Дедал и Икар. Наричан от почитателите си "чаршафна авиация", парапланеризмът събира все повече фенове. Какво е усещането да летиш от облак на облак като Супер Марио, дали този спорт е за всеки и какво е нужно, за да се започне – четете в октомврийския брой на Списание 8.

Изчезващата Африка
От Димитрина Василева
Втората част от поредицата за Африка ни води при племената ел моло и туркана в Кения. Първото наброява едва 300 души, чиято култура постепенно се претопяват от съседите. Второто пък е племе на воини, за които убийството на хипопотам е бойно кръщене. Магнетичните им хора под монотонен ритъм са като извадени от друг свят. Какво имат да ни покажат миролюбивите ел моло и войнствените туркана – четете в пътеписа и вижте в уникалните снимки на Димитрина Василева.

Стани вълна!
От Мария Бончева
Трансперсоналната психология обединява възможностите на науката с традициите на шаманските ритуали и медитацията. Само пред Списание 8 проф. Станислав Гроф - създателят на метода, разказва за изключителните му възможности. Прочетете какво има да сподели един от най-големите реформатори в психологията на ХХ век.