Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2016 г.

Списание 8, брой 10/2016 г.План Бе2 
Тема на броя 
От Георги Караманев, Михаела Ценкова и Женя Милчева 
В 2/3 от случаите на трудно зачеване причината е у мъжа, казват лекари. Проблемът се увеличава с всяка изминала година и достига мащабите на епидемия, предупреждават лекарите. Модерният начин на живот се отразява пагубно на оплодителните способности на силния пол, а като цяло българите не са свикнали да търсят помощ при това състояние, защото не го оценяват като проблем. 
„Искам бебе!" – през последните години това емоционално възклицание се превърна в символ на битката за онези поне 200 000 българи във фертилна възраст, които по една или друга причина не могат да се зарадват на дълго мечтаната бременност. Винаги има надежда! Първо ще потърсим мнението на съвременната медицина за все по-ширещите се репродуктивни проблеми. Ще разкажем от гледната точка на гинеколозите и андролозите в какво се състоят най-често затрудненията и какви са най-новите технологии, свързани с асистираната репродукция. Д-р Милена Георгиева ще представи последните данни на генетиката за това кои вещества трябва да включим в храненето си, за да увеличим шанса за зачеване. 
Ще ви представим няколко случая, които показват, че човек никога не бива да губи надежда в тази толкова важна битка за собственото възпроизводство. И за финал: доц. Вихра Баева ще ни потопи в народните тайнства, които допълват палитрата от решения. В подробна карта събираме някои от най-популярните места, където се вярва, че човек може да получи помощта на висшите сили в тази толкова важна житейска битка – желанието за бебе. 


Бавна светлина 

Снимките с търпение на Христо Свинаров рисуват един свят, различен от този на съвременната дигитална фотография. В преследването на идеалните кадри на нощта, в които светулките създават магическа атмосфера, а звездите бавно се запечатват в снимката, фотографът намира онова, от което според него са ни лишили новите технологии. Снимките с дълга експонация са се превърнали в собствен жанр, а в новия брой на „8" представяме един от неговите несъмнени български майстори. 


Танцът към Бог 

От Амрита 
XIII век, случва се една необикновена среща, която ще роди цяла философия и ще пробужда душите и сърцата до днес. Тогава Мевляна Джелаледин Руми среща пътуващия дервиш Шамс от Табриз и в събирането на двете големи души се ражда просветлението. От историята на големия поет и мистик Руми ще се насочим и към днешния ден, когато дервишкият танц сема продължава да помага на мнозина да намерят себе си или обратното – да се изгубят в един прекрасен свят, където щастието съществува. 


Шлифоващият диаманти

От Станислава Цветкова 
Геше Майкъл Роуч е будистки монах и до неотдавна... основател и собственик на компания, реализираща над 250 милиона долара годишни продажби. Той получава задачата да развие успешен бизнес след дълго и тежко обучение в тибетски манастир и се справя изключително успешно, продавайки компанията си на Уорън Бъфет. Оттогава обикаля света, за да представя на западния човек философията на тибетския будизъм и собствените му 4 стъпки, които обещават успех за всеки в професионалните и личните дела. 


Говори му с... пеене 

Според последни проучвания 1 от 100 деца в Европа има диагноза от аутистичния спектър, а много малко може да се направи, за да се помогне при такъв проблем. Д-р Хари Шнайдер е автор на комплексна система, която с помощта на електростимулация със слаб ток, специализирана рехабилитация и работа с речевите способности дава подобрение в 85% от случаите. Важно е повече хора да научават за възможностите на тази терапия и защото колкото по-рано се приложи, толкова по-голям е шансът ѝ за успех. 


Капсула зелена енергия 

Десислава Ангелова е практикуващ фармацевт със сериозен опит. И когато ѝ прави впечатление, че много от пациентите идват да търсят съвет за най-честите проблеми, а на пазара няма достатъчно подходящо средство, което да им предложи... решава да го създаде сама. Така се ражда „Биовита клетъчна грижа антиоксидант" – комбинация от екстрактите от броколи и японска фалопия, която помага на клетките да се справят със стреса, а така допринася да се предпазим от най-разпространените болести на модерното време. 


Едно масло, безброй ефекти  

Едновременно стимулира и успокоява, помага при възпалено гърло, за добро настроение и дори... за чистене и дезинфекция. Що е то? Маслото, получено от лимоновата кора, което този път ни представят на страниците на „8" доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева. Запознайте се с безбройните приложения на това масло за всеки ден и всеки дом. 


С аромат на кокиче  

От Иво Владимиров, „Българска история"  
Създателят на нивалина Димитър Пасков дава със своето откритие шанс за лечение на хората, страдащи от полиомиелит и редица други тежки заболявания. Изолирането на полезното вещество вероятно става случайно... но по-малко познат факт е, че се дължи и на големия интерес на клиничния фармаколог към народната ни медицина и нейните традиции. Проф. Пасков превръща блатното кокиче в безценно лекарство, един от много поводи ние като българи да се гордеем и с нашата природа, и с труда на родните учени. 


От Женя Милчева 
Мирослав Йорданов и Йордан Далуков от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на МВР; математикът и консултант на Списание 8 Иван Марков. Помолихме тези специалисти да се заемат с една особено нестандартна задача – на базата на единствената останала му снимка в цял ръст на определят колко е бил висок Хаджи Димитър. Резултатите, които получихме, се оказаха впечатляващо сходни, а пътят на експертите до тях беше повече от любопитен... 


Приключение с пещеризон 

От Михаела Ценкова 
Родопа – свещената планина, винаги има с какво да те изненада и зарадва. Този път надникваме в самото ѝ сърце – в приключенската пещера Голубовица, където, водени от пещерняците от клуб „Мурсалица", ще се отправим на една спелеоложка авантюра, изпълнена с впечатляващи гледки и спиращи дъха мигове. 


Кинг Конг на тясно 

От Ива Тодорова  
В Хонконг всичко е различно. Уж нормални улици, уж отново 7 милиона жители, както и у нас... но натъпкани на 100 пъти по-малка територия с всички житейски особености, които следват от това неудобство. Този район е едновременно Ню Йорк на Изтока, градът на течното лято и апартаментите, които приютяват по 30 души. Животът е такъв, какъвто е и същевременно толкова различен от нашия, че всяка стъпка е ново впечатление, нов щрих към магията на азиатския мегаполис. 


Чучулиговото царство 

От проф. Златозар Боев  
Находището край село Долно Озирово до Вършец е съкровищница за науката, която няма аналог по света. Благодарение на катаклизъм, случил се преди 2,2 млн. години, тук са запазени непокътнати останките на безброй живели тогава видове, които днес са истинска енциклопедия за зоолозите. Специалистите намират тук уникална палитра от зверове, много от които непознати за науката. На едно място някога живеели елени и носорози, гепарди и мечки, магични птички, които може би така и не са се срещали другаде по Земята... 


Мъже на въже 

От Георги Караманев  
Да вървиш по въже отдавна не е цирково изкуство, а все по-популярно забавление из градските паркове. Срещаме се с трима ентусиасти, които да ни въведат в магията на слаклайн – тънката линия, която се опъва между дърветата и те учи на баланс и самообладание. От спокойния вариант на спорта, наричан също и йога на въже, се отправяме към екстремните му версии – по миниатюрната лента над някои от най-високите пропасти в България. 


С море в сърцето 

От Анастасия Стоева 
Кой е Хуан и кой е Пък? Един храбър мореплавател пътува с изтърканото си огледало и спомените си за Нея. Фантастичният разказ в този брой на Списание 8 провокира размисъла и въображението на читателите...
Геше Майкъл Роуч - шлифоващият диаманти

Геше Майкъл Роуч - шлифоващият диаманти

Монахът милионер за пътя си от университета в Принстън през мъдростта на Тибет до бизнеса със скъпоценности