Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2011 г.

Списание 8, брой 11/2011 г.

Тема на броя
От Пламен Петков
Свещеният Граал е един от най-познатите символи изобщо. За него са водени войни, носят се магнетични легенди, а днес е любима тема на Холивуд. 
А чували ли сте, че има и човек, който е разчел какво пише на Граала? Става дума за св. Константин-Кирил Философ, по-младият от светите братя, създатели на славянската азбука. Източникът на тази информация е повече от достоверен – историята е спомената в житието на св. Кирил, написано от Климент Охридски.
Философът попада на магическата чаша в константинополската църква "Св. София" и единствен успява да прочете пророчествата, написани на нея, заради енциклопедичното си образование. Какво ли пише на свещения Граал?

Подобното лекува
От Мария Бончева
Хомеопатията – със сигурност сте чували за този метод на лечение. Според самите хомеопати той представлява... гола вода – прилагане на вещество в толкова ниски концентрации, че химически не би трябвало въобще да го има в разтвора. И въпреки това днес методът е по-популярен от всякога, а хората, получили облекчение от здравните си проблеми чрез него, са навсякъде. В ноемврийския брой на Списание 8 ви представяме хомеопатията от всичките й гледни точки. Започваме с историята на метода, продължаваме с това как точно работи, какво представлява едно хомеопатично интервю и как правилно се прилагат веществата, за да завършим с две повече от показателни истории на хора, при които той е дал впечатляващи резултати. 

Въздух под налягане
От Александър Котев
Съвсем скоро и у нас може да бъде разрешено заравянето на въглероден диоксид под земята. Законопроектът предстои до седмици да бъде разгледан в парламента, а за него се говори учудващо малко. Много са обаче специалистите, които предупреждават, че по този начин се обричаме на сериозни рискове. "Бомба под краката ни" нарича идеята проф. Мария Златева, водещ специалист в областта на екологията. В Германия и Австрия методът вече е забранен, за да се предотвратят сериозни протести. Дали отново не сме на път да направим сериозна грешка, също както с идеята за добив на шистовия газ?

Гал Сасон: Осмицата е телефонният номер на Бог
От Мария Бончева
На 11.11.2011 г. желанията се сбъдват, казва световноизвестният астролог и кабалист Гал Сасон единствено пред Списание 8. Той говори за връзката си с България, за промените, които очакват света, за магията на числата. Винаги сме знаели, че осмицата е магическа, но астрологът, препоръчан от Мадона, ни даде още един щрих към тази магия...

Чудото на Родопите
От Георги Караманев
Списание 8 стартира нов проект за непознатите пътеки на България. В следващите броеве заедно с Opel ще ви отведем по нови, непознати, интересни и различни пътища. Започваме с Чудните мостове. Величественият природен феномен на 30 км от Чепеларе изумява както с естествената си красота, така и с историите, които крие под себе си...

Мистерията Наска
От Румяна Николова и Николай Генов
Няма как да не сте чували за фигурите от платото Наска. Този път обаче имате уникалния шанс да прочетете и видите един по-различен разказ от първо лице за мистериозните фигури. Възможно ли е те да са сигнал за извънземните, дали са карти на съзвездията или огромни храмове на древна религия – потърсете своя отговор в ноемврийския брой на Списание 8.

Превод в слушалката
От Георги Караманев
Човек говори пред компютъра си, а на другия край на света гласът му излиза на чужд език в реално време. Тази футуристична възможност дава русенският инженер Койчо Митев с откритието си за нова цифрова писменост. Според него всички земни езици биха могли да бъдат превърнати в числа по специален алгоритъм и след време това ще стане съвършен метод за превод. 

Супергъби
От Мария Бончева
Хилядолетия история стоят зад лечението с гъби. Представяме ви 5-те вида, които източната медицина познава и прилага отдавна, а днес си пробиват път и през традициите на Запада. Свръхбогати на полезни вещества, те помагат на имунната система сама да се справя с най-различни здравни проблеми.