Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2013 г.

Списание 8, брой 11/2013 г.

Пъзелът „Веда Словена"

Тема на броя

От Женя Милчева

„Веда Словена" вече повече от столетие е най-спорната българска книга. Самовили, юди, хали и лами. Орфей, Александър Македонски, Крали Марко. Божества Вишну, Агни, Сива. Това  са само част от интригуващите  образи във впечатляващата с обема си сбирка от народни песни. Изпяват ги пред учителя Иван Гологанов неграмотни хорица, които живеят в затънтени селца из Западните Родопи и Егейска Македония в средата на по-миналия век, докато сме още под турско робство.

Съхранило ли се е в песните знание за древни исторически събития, за прастари традиции? Според едни изследователи песните са автентично народно творчество, според други са изфабрикувани.

Пъзелът „Веда Словена" тепърва трябва да бъде подреден от учените.

А ние опитахме да обобщим аргументите и на поддръжниците, и на отрицателите на автентичността на Ведата. Събрахме различни хипотези за това кое може да е голямото преселение „отвъд белия Дунав", за което става дума в много от текстовете. Срещаме ви с двама от наследниците на учителя Иван Гологанов, които ни водят по стъпките му. Представяме и едно различно мнение – на архитект Христо Генчев, според когото „Веда Словена" разказва, че цивилизацията е дошла по нашите земи от поречието на Инд.

 

Тайните общества на Третия райх

От Деми Маринова

 „Туле" и „Врил" са имената на две тайни организации,  свързани с малко непознати и мистични страници от историята на Германия преди и по време на Втората световна война. Как окултните учения проправят пътя на Хитлер и националсоциалистите към властта? Кои са митичните личности от двете организации, чиито имена десетилетия наред са затрупвани с легенди? Дали идеите за извънземен разум, който диктува технологични решения, са просто легенда?  Отговорите четете в новия брой на Списание 8.

 

Здравей, как си, Приятелю?

От Георги Караманев

„Който е йога, е с Бога", усмихва се Приятеля. Бившият полицай Калин Вацев открива в индийското учение промяната, от която се нуждае. От развалина на тежка професия и безкрайни болести Калин се превръща в щастлив човек, който след десетилетие мечти се сдобива и с дълго чаканата рожба. И днес се радва да разказва своята история на всеки, готов да го чуе. Защото е категоричен – хората сме братя, ние сме едно цяло с всички живи същества и е време да го осъзнаем.

 

Квадратното божество

От Цвети Радева

Телевизорът вкъщи е приятел и разтуха за много хора. Замисляме ли се обаче какви са опасностите, които уж познатият домашен уред предизвиква? Дали децата, възпитани от анимацията, имат същото въображение като тези, израснали с книжки с приказки и в игри с приятели? Решение ли е изхвърлянето на домашния телевизор, или говори за слабост? Какъв е пътят да се „отвържем" от зависимостта си към „квадратното божество"? Представяме ви едно крайно, но убедително и аргументирано мнение за рисковете, които ни носи малкият голям екран.

 

Инвестиция „Родолюбие"

От Женя Милчева

Д-р Милен Врабевски смело руши стереотипа за богатите хора, които се интересуват само от своя интерес. За него най-важна е инвестицията „родолюбие", с която помага на български младежи да се изучат и да се възпитат в любов към народа си, на сънародниците ни, живеещи зад граница да съхранят патриотичния си дух. Един човек, който не се бои да работи за Промяната на цялото общество и напълно заслужено преди дни получи наградата „Европейски гражданин на годината".

 

Галактики канибали

От Димитър Ганов

Галактиките са толкова големи, че просто няма как да си ги представим с нашите нищожни човешки мащаби. Ако обаче успеем, ще видим, че помежду си те се държат досущ като живи същества – големите нападат по-слабите и буквално ги поглъщат. Сблъсъци на галактики се случват много често според космическите измерения, а две огромни – Големият и Малкият Магеланов облак, заплашително са се насочили към нашия Млечен път...

 

Алхимия на ритъма

От Мария Бончева

Мартин Иванов завършва едни от най-престижните западните музикални академии. След това обаче решава да се върне у нас и със силата на ритъмтерапията да намери себе си. Помага на деца с различни здравословни проблеми, организира обществени и образователни събития, все свързани с барабанната терапия. Представя я и на страниците на Списание 8.

 

Танцуващият с птици

От Женя Милчева

Парапланеристът рекордьор Веселин Овчаров някога се боял от високото. Когато погледнел през терасата, стомахът му се свивал. Справя се с фобията, като се качва на парапланер. Днес е сред най-добрите във въздуха. Постоянният му стремеж е да постига все повече – метри нагоре в небесата, емоции, красота...

 

Мисия „Мисионис"

От Георги Караманев

Щастливият късмет, че един арабски летописец отпреди хилядолетие ни го представя, помага да научим, че край Търговище се крие потъналият в забвение огромен български град Мисионис. Днес той разказва печалната си история за две кръвожадни унищожения. Тъй като се опълчва на османските поробители, градът е унищожен и едва 6 столетия по-късно до останките му се докосват археолозите и туристите, решили да се отклонят, пътувайки между София и Варна.

 

Биологичните пирати

От Ивайло Николов

„Някакъв досаден вирус" – това е един от най-честите есенно-зимни отговори на въпроса „Как си?". Дали обаче знаем достатъчно за тези толкова странни създания? Днес науката ги приема за нещо на границата между живата и неживата природа. А имунната ни система ги смята за врагове, с които е във вечна битка на надхитряне. Разработват се все по-модерни варианти да застанем на нейна страна и да й помогнем в неравната война в търсене на здравето.

 

Калинките алигатори

От Христо Донев

През последните години калинките като че ли са повече и са навсякъде. Но не добре познатият ни вид, а пришелец, който се крие зад различна окраска. Той стана популярен със страховитото име калинка алигатор. Макар и малко, насекомото е достатъчно внушително, защото без проблем се разправя с ларвите на съперниците си, а може би крие рискове и за част от земеделската продукция.

 

Слънчевият витамин

От Светлин Петров

D хем е витамин, хем не е. Защото за разлика от всички останали, тялото ни само може да си го произвежда с помощта на слънцето, но по доста сложен механизъм. Често обаче някое от звената в механизма не се справя достатъчно добре и тогава се стига до недостиг на слънчевия витамин. Здравните последствия от липсата му съвсем не са за подценяване...

Инвестиция „Родолюбие“

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи