Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2014 г.

Списание 8, брой 11/2014 г.

Близки срещи от 4-и вид


Тема на броя
От Нина Михайлова и Ганета Сагова
Шофьорът на автобус Георги Тодоров наблюдава край Бухово странни светлини в небето. По-късно през деня в икаруса му се качва необичайно бледен човек, който странно как знае всичко за живота му. И предсказва пътен инцидент, който наистина се случва секунди по-късно. Вечерта шофьорът усеща как леглото му полита, а в същия момент жена му чува странните звуци от съседната стая.
Ревизорката Ценка Георгиева една нощ се събужда, а пред нея е... зелено човече, което я успокоява. На сутринта открива на ръката си следа, досущ като от прецизно направена операция. 
Посещават ли ни представители на други цивилизации? Отвличат ли ни? Пригответе се за невероятни истории. Досиетата Х оживяват във водещата тема от ноемврийския брой на Списание 8.  Ще ви разкажем някои от най-емблематичните примери за „срещи от четвърти вид" – отвличания на хора от извънземни.
Ще ви представим и мнението на науката – на психологията, медицината и физиката. За извънземните се говори много, но дали достатъчно сериозно?
Няма по-велико преживяване от България

От Ганета Сагова
Слънчевото момиче Джорджия грее с особена светлина. Само за 2 месеца се научава виртуозно да свири на пиано. Страната ни е енергиен център на планетата – казва тя в първата част от интервюто си за Списание 8. Разказва ни своята невероятна история, говори ни за особеното предимство в тежката карма да бъдеш българин, за това как трябва да пречистим душите и живота си. Потопете се в нейните думи, пропити от дълбочината на житейската мъдрост.


Никифор злият

От Пламен Петков
Всички знаем поучителната история на император Никифор, победен от кан Крум, който после прави от главата му чаша. Доста кръвожадно, нали? Това обаче е само част от истината. Хрониките ни разказват истинската история за Никифор, доста по-жива и пълнокръвна от сухите учебници. Владетелят е представен от древните автори като кръвожаден и суров човек, който спи с „женоподобни мъже" и съвсем не е обичан от хората, които управлява. А защо черепът, превърнат в чаша, е не просто кръвожаден знак, а показателен символ – потопете се сами в старите хроники, за да потърсим заедно истината.


Бактерията отвръща на удара

От Дани Динева
Антибиотици през последните години пием за щяло и нещяло, заобикаляме се с антибактериални средства... и това може да ни върне светкавично в тъмните векове отпреди тези незаменими в много случаи медикаменти. Опасните бактерии постепенно свикват с нашите лекарства и ние няма да има с какво да им противодействаме. Световната здравна организация предупреждава, че сме на прага на истински здравен апокалипсис, защото антибиотиците все по-слабо работят, а през последните десетилетия човечеството не е попълвало арсенала си в битката с убиващите ни бактерии.


Ходи умно!

От Георги Караманев
Хубавите неща стават стъпка по стъпка. Така е и при системата Smart walk – или „умно ходене". Музикантът и ритъм терапевт Мартин Иванов ни разказва как само с една разходка за час можем да стигнем до отговора на сериозен проблем, да се заредим с енергия, да открием онова, което търсим, да постигнем майсторство без усилия. Тайната: да намерим ритъма във всичко!


Лекар пише красиво? Бягай!

От д-р Славян Стоилов
За лекарския почерк се раждат какви ли не митове – от това, че има специален предмет по грознопис в медицинските университети до идеята, че целта му е да скрие информацията за заболяването от пациента. Оказва се обаче, че нечетливите букви са по-скоро следствие от важните неща в работата на лекаря – от особеностите на професията и нужните за нея качества. Темата ни представя д-р Славян Стоилов, който сам по себе си доказва тезата – добрият лекар пише грозно.


Хипергерои

От Катерина Борисова
Кога едно хлапе е просто прекалено буйно, игриво, пакостливо и кога това минава отвъд границите на нормалното? Синдромът на детската хиперактивност е проблем, който успешно може да бъде победен, стига да е открит навреме и да бъдат предприети правилните мерки. Понякога просто е достатъчно да се опитваме да разбираме собствените си деца и да им отделяме нужното внимание.


Ко? Не? Ез-да!

От Георги Караманев
Кон-тактът с коня е незабравимо преживяване. В кръвта на хората бързо се събужда дремещото вековно приятелство с грациозните животни и заедно се понасяме в галоп през житейските проблеми. Конна база „Ездул" в Хисаря е чудесно място за тази първа среща след дългата раздяла.  


Ин/ян

„Имам предимството и отговорността да боравя с визия, при нея пътят е най-директен. Визуалното възприятие е преди осъзнаването", казва Адриана Герасимова. Тя се занимава със създаването на визуални концепции от А до Я. Адриана е магистър по моден дизайн, но бързо разширява кръгозора си извън комерсиалното измерение на модата. Представяме ви някои от нейните проекти.SOS, деца!

От Георги Караманев и Албена Иванова
SOS отдавна не се асоциира само със сигнала за помощ, а и със спасение. Защото вече 23 години „SOS Детски селища – България" показват различния модел на отношение към децата, лишени от родителски грижи. Тук те се сдобиват със  свое семейство, което е различно от традиционното, но е не по-малко истинско. Получават пълноценен старт в живота и възможности да се развиват професионално и лично, след време да създадат своя собствен дом.


Щастието = жива храна + мисли за любов

От Теодора Филипова
Сергей Анисимов е електротехник, заминава за САЩ, за да учи бизнес администрация... преди да открие истинското си призвание – да готви здравословни непечени десерти. Превръща естествените природни продукти в невероятни вкуснотии. За да докаже на пръв поглед парадоксалното – определенията „вкусно" и „полезно" не винаги си противоречат.
Близки срещи от 4-и вид

Близки срещи от 4-и вид

Очевидец разказва: „Вдигнаха ме заедно с леглото!”