Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2019 г.

Живот без болести

Как да подобрим имунитета с хранене, движение, медитация и положителни емоции

Живот без болести

Как да подобрим имунитета с хранене, движение, медитация и положителни емоции

Извънземни нападат брутално Земята. И когато изглежда, че нищо не може да ги спре, те умират. Сами. Едно след друго... Звучи ли ви познато тази история? Тя е от „Война на световете“ на Хърбърт Уелс. Може би сте гледали смразяващата версия на Стивън Спилбърг, която е с хепиенд, защото... извънземните нямат нашия имунитет. Те изненадващо биват повалени от земната армия патогени, с които ние съжителстваме. В телата ни се водят безспирни битки с вражески нашествия, като за повечето от тях дори не разбираме. Армиите, които падат жертва в името на това да оцелеем, са част от съвършения ни имунитет. Сложната система е вечно будният страж от тихи работяги, които могат да вдигат тревога, да помнят и да се усъвършенстват, изправяйки се в чутовни боеве в името на собствения ни организъм. Но нашите армейци могат и да преминат към тъмната страна, обръщайки суперсилите си срещу нас...
Отряд за бързо реагиране. Невидимите армии от клетки спасяват живота ни ежедневно
Имунологът: Какво представлява имунитетът
Лекарят: Бебета със секцио са по-болнави.
Изследователят: Някои митове за имунната система. Силните храни и силната имунна система може да са опасни за здравето
Йога инструкторът: Тренирай и тялото, и ума! Редовни, но умерени физически натоварвания и медитация ще ви държат здрави и във форма
Холистичният терапевт: Как да каляваме организма. 12 правила, повечето от които си ги знаем, но не ги спазваме, докато не се разболеем
Нутриционистът: Лечими ли са автоимунните заболявания.

Дизайн като за първа дама

Ваня влиза в голямата мода с проект за Мишел Обама, а за Списание 8 създава лимитирана серия шалове

Нощните светлини на Ню Йорк са възпявани в емблематични поп песни като вдъхновяващи за нов живот, а високите му небостъргачи - като метафора на порива да мечтаеш. Градът e една от световните столици на модата, ключов център е за тази индустрия и оказва огромно влияние върху международните фешън тенденции. За българския дизайнер Иванка Георгиева обаче Голямата ябълка никога не е била цел и блян, но животът я тласка натам. Няколко години по-късно тя е най-успешно реализиралият се наш текстилен дизайнер зад граница. Въпреки това преди 11 месеца продава къщата си в Калифорния и се връща в родния Перник, защото никое друго място не успява да почувства като свой дом. Преподава в Academy of Art, Сан Франциско, и има над 15 години опит в екипите на световните титани в модния бизнес Diane von Furstenberg, St. John, Zac Posen и Elisa Palomino. А един от последните проекти, по които работи, е ексклузивна лимитирана колекция от шалове за Списание 8.
Прочетете целия текст тук

Подкрепа от вас, за да има разкази от нас

С  покупката на красивите шалове ще подкрепите идеята, наречена Осем, защото ние продължаваме да бъдем независима медия с интересни авторски текстове, смели позиции и разнообразие от теми. Ние държим на своята свобода и затова благодарим на всички вас, че вървите по пътя на познанието заедно с нас!
Поръчайте уникален шал на 02/865 0351 или тук


Първата каменна крепост в Eвропа

Преди 7000 години край Провадия от производството на сол процъфтява богат град. Златото във Варненския некропол е купено с бялата валута

Само си представете: високи и дебели крепостни стени опасват процъфтяващ град. Ако си с почтени намерения – да търгуваш, да работиш – пътят те извежда пред портите, охранявани от масивни каменни бастиони. Ако си враг, може би ще се опиташ да атакуваш. Няма да е лесно, защитниците ще те посрещнат с дъжд от стрели. Звучи ли ви познато? Сякаш сте пред екрана или между кориците на средновековен екшън. Но ако сте си помислили, че ще ви заведем в Средновековието, сте в голяма грешка. Укрепеният град, за който ще ви разкажем, е съществувал не преди 1000, а преди близо цели 7000 години! Това е най-богатият праисторически град на Стария континент, пазен от първото каменно отбранително съоръжение от затворен тип.


Езикът на Траките

Названията на Родопите, Места, Несебър и дори на село Поибрене са ни наследство от нашите древни предци

Светът се възхищава на забележителните съкровища на траките. Няма българин, посетил Казанлъшката, Свещарската и Александровската гробница, който не е бил поразен от забележителната им архитектура, стенописи и релефи. Цялата територия на страната ни е осеяна с тракийски надгробни могили и скални светилища. Но за езика на траките знаем твърде малко. Списание 8 покани проф. Светлана Янакиева да разкаже какво е установила науката за произхода му и какво е запазено от него.


Един тъй чакан „Нобел“

Нобелова награда за астрономия няма. Но тази година Нобеловата награда за физика отиде при астрономите Мишел Майор и Дидие Кело, които през 1995 г. Откриха първата планета извън Слънчевата система.  И при космолога Джеймс Пийбълс – за многобройните му приноси в теоретичната космология.


Билет до Йорд

Изкуственият интелект Язон пилотира слънчевия платноход „Арго” до екзопланетата - двойничка на Земята

В миналия брой на Списание 8 започнахме авторската поредица на писателя фантаст и футуролог Николай Теллалов. Сега поместваме втората част от неговия мащабен анализ за бъдещето на човечеството като космическа раса. Няма как да не ви направи впечатление проникновеният поглед в бъдещето, който комбинира вече съществуващите технологии с такива, родени от въображението на автора, но обосновани като напълно възможни, защото се основават на реалната наука.Ефектът „Мандела”

Фалшиви спомени или подмяна на реалността

На 5 декември 2013 г. почива първият тъмнокож президент на ЮАР Нелсън Мандела. Още същия ден интернет търсачките са буквално задръстени от милиони запитвания дали информацията не е лъжлива. огромен брой хора са убедени, че големият борец за човешки права в ЮАР е починал още през  80-те години на ХХ век в затвора и дори си спомнят телевизионни репортажи с неговото погребение от онова време. Този феномен на колективна фалшива памет привлича вниманието на участниците в американски конгрес на психолозите, който се провежда всяка година в Атланта, Джорджия. Те изучават този въпрос и стигат до извода, че не може да се даде рационално обяснение на случилото се. Тогава е въведен терминът ефектът „Мандела“. Участничката в конгреса Фиона Брум започва да го популяризира и събира информация за други аналогични събития, които се запазват изкривено в човешката памет.


Чудовища в мрака

Сънната парализа тормози и малки, и големи. Само разстройство на съня ли е, или и мост към отвъдното

Всяко хлапе познава добре чудовищата, живеещи под леглото, които излизат нощем в мрака и го плашат до смърт. Няма възрастен, който да не си спомня ужаса от тези детски преживявания. И въздъхва с облекчение при мисълта, че е пораснал и такива кошмари вече няма как да го сполетяват. Но понякога този фантазен ужас не спира с появата на първите младежки пъпки, а остава дори и в зряла възраст под формата на пристъпи, наречени сънна парализа.


Съдба или ДНК?

Проф. д-р Томас Бойс отговаря защо едни деца са здрави и успешни, а други са крехки като орхидеи и как можем да им помогнем да разцъфнат

Да бъдеш родител в XXI век, е мисия, изпълнена с множество въпроси. Един от най-големите изследователи в света в областта на детското здравеопазване - проф. д-р Томас Бойс, дава отговори на някои от най-често задаваните въпроси: Защо някои деца постигат всичко с лекота, докато други полагат много усилия по пътя към успеха? Защо част от нас минават неуязвими през предизвикателствата, докато за други всяка промяна в ежедневието е свързана с неимоверни трудности? В своята книга „Детето – орхидея или глухарче“ на издателство „Софтпрес“ той разкрива, че децата биват основно два типа в зависимост от начина, по който реагират на стимулите от околната среда.Вдън гори тилилейски

Веселин Атанасов пропътува света, за да открие скритата красота на родния Балкан сред тихата мъглаПавилион за надежда

Стъкленото лице на сградите улавя енергията на слънцето чрез вода

Метал, стъкло и вода – това са основните елементи на един демонстрационен павилион, който се очаква да допринесе много за развитието на съвременната архитектура и градоустройство.


Асистенти в джоба

Някои апликации помагат, други ни забавляват, а трети ни губят времето

Светът на приложенията за смартфони е необятен и пълен както с полезни, така и с направо чудати създания. Някои ни помагат в ежедневието –  в доброто управление на времето, в правилното хранене, в намирането на новини, в следенето на месечния цикъл на дамите. Други ни смятат калориите. Трети служат за забавление и игри, четвърти са си чиста загуба на време. Някои пък са просто безсмислени (като например приложението, което имитира самобръсначка).  Да изберем най-интересните измежду полезните, забавните или дори налудничавите, е направо невъзможно. Все пак се постарахме да акцентираме върху няколко, които наистина има смисъл да се застоят в телефоните ни малко повече (е, освен едно...)


Дланите говорят за здравето ни

Ръцете са огледало на нашето здраве – благодарение на многото си рефлекторни точки дланите съдържат информация за състоянието на цялото ни тяло и всички органи в него. До нея можем да достигнем с помощта на метода атестиране, който открива болестта дори когато тя още е в зародиш. За да научим повече за него, се срещаме с нутрициониста Гергана Метева - създателка на център „Здравословен и щастлив живот“ в София, и с нейната колежка - рускинята Галина Подашвелева. Двете дами са се посветили на това да помагат на хората да открият баланса и хармонията, като си служат с техники от Изтока.


Братя по оръжие

Преди 142 г. финландците стъписвали враговете с героизма си в Руско-турската война. И днес ги честват в Горни ДъбникПриключение с лодка

По езерото Чиео Лан в Тайланд – най-големия изкуствен водоем в тази част на света


Билка №1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица


Живо украшение

Водните кончета са сред най-древните насекоми на планетата. Те са истински четирикрили корсари с кръвожадния си нрав


Четете още в броя разказа „Нищо случайно" на Емануел Икономов за новия случай на инспектор Стрезов, решете актуалната Маркова загадка, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.
Топ дизайнер нарисува шалове за вас!

Топ дизайнер нарисува шалове за вас!

Иванка Георгиева е автор на триизмерните цветя, с които е декорирана рокля на Мишел Обама
Билка № 1 за имунитет

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица
Дланите говорят за здравето ни

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"
Дизайн като за първа дама

Дизайн като за първа дама

Лимитирана серия шалове на Списание 8