Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2016 г.

Списание 8, брой 12/2016 г.
35 века българи?

Тема на броя
От Павел Серафимов - Спароток и Александър Мошев
Името на българите идва отпреди повече от 3 хилядолетия, през които се е видоизменяло, а народът ни е оставял следите си по различни части на древния свят. Тази хипотеза няма да срещнете в учебниците по история, защото противоречи на много от постулатите на съвременната наука. 
Името на Павел Серафимов – Спароток, през последните години е хит сред любителите на историята. В този брой на Списание 8 му даваме трибуната, за да представи заедно с историка Александър Мошев на пръв поглед сензационната хипотеза, че името българи се е видоизменяло през вековете, но е било познато още преди Троянската война. Двамата ще се заровят дълбоко в недрата на историческите извори, за да потърсят етимологията на етнонима ни и това как той се е изменял. Търсенето на доказателства ще ги доведе до древна Индия и някои от центровете на човечеството в зората на цивилизацията като Харапа и Мохенджо Даро.
Тезата на двамата автори помолихме да коментира безспорния специалист в областта на лингвистиката проф. Светлана Янакиева от БАН. Според нея името на българите се среща за първи път едва през IV век, а аргументите за значително по-древните му споменавания граничат с псевдонаука.
Вярваме, че историята не трябва да е затворена в кабинетите на академиците, а и се е случвало значителни пробиви да са направени от любители. През последните години в интернет всеки може да дава своя принос с идеи, коментари, мнения дори за специализирани въпроси. Убедени сме, че за древната история на българите не само има нужда да се говори, но е време диалогът да бъде изведен на ново ниво, след като толкова много хора се интересуват от него. А изводите, както винаги, оставяме на вас, защото мисията ни е не да вземаме страна, а да показваме пълноценно различни становища, особено по фундаментална тема като миналото на народа ни...


Другата Коледа

Каним ви на кратка разходка в навечерието на празниците, за да ви представим някои от любопитните примери как по света посрещат Рождество. Знаете ли, че някъде Дядо Коледа идва на слон, а другаде в навечерието на Коледа си спретват организирани сбивания, в които решават проблемите между хората, за да посрещнат на чисто новата година?!


Твоят шрифт е готов!

След четири месеца събиране на предложения и немалко работа завърши конкурсът на Списание 8 и „Тайпдепо". Журито избра победителя – Кирил Семков, и четиримата му подгласници, които ви представяме на страниците на „8". Идва и голямата новина: с помощта на „Тайпдепо" шрифтът победител бе завършен, получи името Ossem и вече е готов за свободно разпространение и използване от всеки наш приятел. Четирите начертания с българска кирилица могат да се превърнат в част от ежедневието ви и вече допълват пъстрата палитра на българските шрифтове!


Укротителят на монитори

От Женя Милчева
Едва на 21, Даниел Георгиев е програмист с опит и смело пристъпващ млад бизнесмен. Автор на една интересна идея, която би могла да спаси съня и спокойствието на безброй хора по цялата планета. След като решава да се погрижи за собственото си зрение след часовете пред компютъра, Даниел създава „Айрис" – програма, която помага за това екраните на компютрите и мобилните телефони да съобразяват светлината си с дневния ритъм. Резултатът: по-здрави очи и по-спокоен сън!


Човекът Космос

От Емануел Икономов
Дни преди да навърши 90 г. от този свят си отиде д-р Светослав Славчев – журналистът, писателят, консултантът и учителят на екипа на Списание 8. Помолихме да разкаже за житейския път на бащата на инспектор Стрезов един човек, който го познава от 4 десетилетия. Емануел Икономов ще припомни любопитни щрихи от живота на нашия учител, от историята на „Космос", а за финал ще прочетете едно интервю, което преди десетилетие д-р Славчев прави със собствения си култов литературен герой – инспектор Стрезов.


Физикът на летящите чинии

От Светлин Петров
Д-р Стантън Фридман – физикът, който направи пред света популярно случилото се край Розуел през 1947 г., неотдавна гостува в София. Използвахме случая, за да ви представим неговите аргументи за това, че в Ню Мексико не е станал инцидент, свързан с изпробването на нова технология, а е катастрофирала летяща чиния с четирима извънземни пришълци. От която сме заимствали много от технологиите, които днес правят живота ни такъв, какъвто е. След дългогодишни проучвания д-р Фридман е убеден, че правителствата краят истината за срещите с извънземни цивилизации и е дълг на всички ни да се борим за нея.


Пауни, щрауси, птици носорози

От проф. Златозар Боев
Археологическите находки парче по парче сглобяват пъзела на далечното минало на земите ни. През последните години са открити останки от пернати видове, чиито близки роднини днес се срещат само в много отдалечени от нас краища на планетата. Оказва се, че някога тук живеели огромни щрауси и дори странните птици носорози, които днес се срещат само в Азия и Африка. Опознаването на някогашните видове пък ни помага да научаваме как е изглеждала преди хилядолетия природата по нашите земи.


Юри, забравеният майстор

От Георги Караманев
Йордан Йорданов – Юри, е не само забравеният майстор на българската фотография, но и пъстра личност, чиято история си заслужава да бъде разказвана. Юри печели световни награди, показва снимките си в някои от най-големите галерии, а личният му живот минава през безброй перипетии и колоритни преживявания. Зам. главният редактор на Списание 8 Георги Караманев разказва в личен и емоционален текст как „среща" големия фотограф години след смъртта му и решава да покаже творчеството и съдбата му, за да намери Юри заслуженото си признание.


Самураи.бг

От Георги Караманев
Карате, айкидо, таекуондо... и ето че в този списък, познат на всеки, можем да добавим и българския принос: булкемпо! Велин Хаджолов – дългогодишен служител в правоохранителните органи и специалист в многобройни бойни изкуства, е създателят на българската система, която обединява мекия и твърдия стил на битка, въплъщава в себе си изконни български символи и се базира на добре осмислена философия. Днес булкемпо не е достатъчно познато у нас, но шества победоносно в някои от най-големите центрове на бойните изкуства по света.


Комита в женски род

От Иво Владимиров, „Българска история"
Историята на Донка Ушлинова ще ни зареди с патриотизъм и гордост от великите личности, раждали се по нашите земи. Във времена, когато равенството между половете далеч не е било познато, рамо до рамо с мъжете тя участва в три войни и печели всички степени на ордените за храброст. И макар да не успява да види свободна родната си Македония, Донка Ушлинова вдъхновява с примера си и днес всеки, който се поинтересува от смелите ѝ стъпки.


„Титаник" без айсберг

От Анета Стефанова
2 десетилетия след като разплака света с незабравимия „Титаник", Леонардо Ди Каприо отново е свързан с изключително емоционална и успешна филмова продукция. „Преди потопа" е мощен и изпълнен с аргументи призив към света да се вземе в ръце и да подходи отговорно към глобалното затопляне, преди да е станало твърде късно. Ди Каприо представя многобройните страни на проблема и нетърпящата му отлагане сериозност в навечерието на поредната световна среща, в която се търсят реални мерки за спасяването на климата.


Чудото на д-р Бач

От Александра Златарова
Д-р Бач е британски лекар, който решава да потърси цяла нова парадигма, с чиято помощ да помага на пациентите си. Така се ражда системата, която днес заради голямото ѝ влияние в други части на Европа, познаваме като бахова терапия. Семпла, ясна и безспорно ефективна – такава ни я представя подробно на страниците на Списание 8 сертифицираната терапевтка Александра Златарова.


Силно, полезно, ароматно

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Маслото от карамфил е поредното мощно природно средство, което е време да включим в битката със заболяванията. Приложенията му са толкова многобройни и разнообразни, че не бихме могли да ги изброим – от болестите на костите и ставите през проблемите на дихателната система до лошото храносмилане. Научете как и вие да вкарате в арсенала си маслото от карамфил, което заслужава да стане задължителна част от домашната ви аптечка.


Витамитове & истини

От Камелия Буюклиева
Трябва да приемаме достатъчно витамини и минерали – този съвет се е превърнал в своеобразна мантра за съвременния свят. Но какво точно представляват тези вещества, защо и колко са важни за тялото ни и как да сме сигурни, че ги приемаме в правилната доза – четете в новия брой на Списание 8.


Фина като глина

След кратка раздяла заради флирта на човечеството с химията е време да преоткрием един верен помощник за красота и здраве – глината. Може би най-древната субстанция, ползвана в козметиката, днес се завръща, за да ни подарява здрава и тонизирана кожа, при това напълно естествено и природосъобразно. Ще ви разкажем за историята на терапията с глина, за различните видове, ще потърсим механизмите, които я правят толкова ефективна.


Сто-лично

От Михаела Ценкова
Прахът на ежедневието често скрива истински ценното. Задъхани в постоянен бяг, често хулим красивата си столица, а тя не го заслужава. Ще се опитаме да ви убедим в това, като ви поведем на разходка из центъра на София, ще надникнем в скритите му кътчета и истории, ще попътуваме назад във времето, за да потърсим къде се крие магията на този град, приютил днес почти една четвърт от всички българи.


Стопанката на Господ

От Розмари Де Мео
Дългоочакваната книга на добре познатата на читателите Розмари Де Мео вече е факт. (Можете да я поръчате с отстъпка тук!). В повече от 300 страници наречницата Розмари събира в едно художествено повествование, собствените си срещи с мъдри българи от всички краища на страната и требник на българските обреди. Върнете се към корена и преоткрийте българското в себе си с помощта на „Стопанката на Господ" – задължително четиво за всеки, който носи в сърцето си духа на предците ни.
Сто-лично

Сто-лично

Преди 140 години Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България