Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2010 г.

Списание 8, брой 3/2010 г.

Включи хранометъра. Шкембе чорбата изминава 19 306 до масата ни

От Венелина Величкова

19 306 километра изминават съставките на една шкембе чорба, показа експеримент на Списание 8. Изчислихме разстоянието до дестинациите, от които най-често идват нужните продукти и като резултат се получи внушителната цифра. Шкембето идва от Аржентина, чесънът от Китай...

Какви обаче са екологичните щети от това? Как се получава така, че плодовете от другия край на планетата са по-евтини от тези, произведени у нас?

По света все повече поддръжници набира движението на "100-те мили". Това са хора, които са решили да избират само храна, произведена на по-малко от 160 километра от дома им. Оказва се, че това не само щади планетата, но и се отразява добре на собствената ни ДНК.


Виж как светиш!

От Ганета Сагова

От векове учените се опитват да обяснят какво е аурата. И ето че днес нещата са ясни, благодарение на възможностите, които дава кирлиановата фотография. Всеки човек има ореол, а плътността и цветът му издават много за здравето и възможностите ни. Аурата на болния човек например е червена, на вегетарианците – синя, а на повечето лечители – виолетова.


Слънцето ли ни обикаля, или ние него? Български монах изпреварва с век Коперник

От ст.н.с. Борис Комитов

Български монах открива, че Земята се върти около Слънцето, а не обратно, и то век преди Коперник. Тази удивителна история разказва ст.н.с. Борис Комитов във втора част на поредицата за това как човечеството опознаваше Вселената. 


Кой е прасето всъщност?

От Дони Калчева

Ако някой се опита да ви обиди, че сте „прасе", не се сърдете. Розовият дебелак е едно от най-чистите и интелигентни животни на планетата. Помни името си още на 2-3 седмична възраст и идва при повикване. Възпитава се по-бързо от повечето породи кучета. Любвеобилно животно е, но в повечето индустриални комплекси гледат на него само като на стока. 


Д-р Емил Илиев: Злоба и песимизъм съкращават живота ни

От Георги Караманев

Известният специалист по акупунктура е и директор на ежегодния джаз фестивал в Банско. Пречат ли си или се допълват китайската и традиционната медицина? Какво разболява българина? Що за музика е джазът?


Старчовден в Дъбене

От д-р Вихра Баева

Кои са кукерите с напълно екологични костюми? Кои са мъжете с хлопки над 50 кг връзката? Кои са "старците" с костюми, съчетаващи мъжкото и женското начало - един вид  „унисекс" на село...


Поглед към света

От Иван Пастухов

Невероятният черно-бял свят през погледа на световноизвестния фотограф Иван Пастухов. Той напуска България едва на 33 г. и с апарат в ръка обикаля всички континенти в т

ърсене на най-добрите снимки. Изразителни кадри на фотографа

красят страници в новия брой на Списание 8.

Кой е прасето всъщност?

Кой е прасето всъщност?

Розовите дебеланковци са едни от най-умните и чисти животни на планетата