Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2014 г.

Списание 8, брой 3/2014 г.

Капка мирис 
Тема на броя 
От Мария Бончева 
Във Франция кандидозата се лекува със смес от етеричните масла на чаено, лаврово дърво и евкалипт. Мащерката и чубрицата са в списъка на растенията, полезните срещу настинка и грип. Розмаринът пък ни прави по-добри... по математика. От хилядолетия се знае, че етеричните масла не само лекуват, но и са помощник в безброй човешки дейности. Едва през последните столетия ги изоставяме за сметка на химията, така че днес идва време да изживеят истинския си ренесанс! Ароматната ни тема на броя ще ви разкаже историята на прилагането им, ще ви обясни как точно се образуват и ще ви помогне да се ориентирате в пъстрата ухаеща палитра на натуралната природна аптека. 

Бактерии с батерии 
От Георги Владимиров 
Биологията през цялата си история дели всички живи същества в две групи – използващи за храна светлината или различни вещества. Проф. Димитър Караманев пръв доказва, че съществува и трета група – електротрофи, или бактерии, хранещи се директно с ток. Те могат да решат енергийни проблеми, да ни дадат информация за еволюцията и дори да помогнат в битката срещу глада. Става дума за впечатляващо откритие, направено от българин. 

Прадядо ми змеят 
От Георги Караманев 
След като разказахме змейските легенди от с. Пирин, този път ви представяме родовата история на композитора икономист Валентин Стамов. Той ще ви поведе сред своите предци, змейовете, които може би и днес живеят в скалните кухини на Странджа. Ще ви разкаже за една митична цивилизация от видоизменени хора, в която той безусловно вярва. Ще ви представи собствения си прадядо – змея Добри, левент, които някога бил страшилище за съперниците си, а в гърдите му биели 2 сърца. 

Петър Дънов: Вселенският мъдрец 
От Ганета Сагова 
Тази година е специална, защото се навършват 150 години от рождението на великия българин Петър Дънов и един век от първата му беседа „Сила и Живот". Потърсихме още гледни точки към невероятната му личност от историка проф. Андрей Пантев и режисьорката Галя Герасимова. От 7 март не пропускайте и тематичната изложба, посветена на юбилеите, в галерия Credo Bonum.

ГЕНерална проверка 
От Женя Милчева 
Новината, че Анджелина Джоли се е подложила на операция за отстраняване на гърдите, обиколи света. Причината: носи ген, заради който е много вероятно един ден да развие рак. Новината привлече вниманието към възможностите на генетиката да ни предупреждава за здравните рискове, но също и да ни разкрива произхода, талантите и дори интелектуалния ни потенциал. Кога разчитането на личния ДНК код ще стане достъпно за всеки? Какви етични дилеми би породило това? 

Панчакарма 
От Ганета Сагова 
Източната система аюрведа, базирайки се на хилядолетната си традиция, ни предлага усъвършенстваните си стъпки за пречистване на тялото. Панчакарма обединява пет дейности, които могат да направят чудеса в тази посока. Представя ги специалистът д-р Нилеш Уакде, който вече втора година организира програмата в Банско. 

Думи за дули 
От Мария Ацева 
Само допреди век естественото раждане било единствената възможност. То ставало у дома, а при появата на бебетата на бял свят наблизо били само бабите-акушерки и роднините. Днес у нас е законно да се ражда единствено в специализираните здравни заведения. Публична тайна обаче е, че много хора избират по-стария вариант. А различен поглед към многото въпроси, свързани с проблемите на раждането, дава нова професия – жени, помагащи на бъдещите майки, наречени дули. 

Люси в небето с диаманти 
От Георги Караманев 
„За мен Люси е промяната!“ – пишеше в емоционално писмо, получено в редакцията ни. Че това е вярно, се убедихме сами, тръгвайки по стъпките на учителката по английски, която вече половин година отделя време и ентусиазъм, за да преподава на децата от лагерите за бежанци в София. И с примера си ни припомня как изглежда и защо е важно традиционното българско гостоприемство. 

От Георги Караманев 
Само след месец един веган ще потегли за Еверест с намерението да го изкачи без кислородна маска. Това може да го направи първия подобен човек! Става дума за специалиста по биологична растителна защита д-р Атанас Скатов, който вече е постигнал нещо впечатляващо, изкачвайки за по-малко от година най-високите върхове на цели три континента. Нека му помогнем да продължи към световния първенец точно 30 г., след като той за първи път бе изкачен от българин! 

Затишие пред пролет 
От Георги Караманев 
За Северозапада често се говори с пренебрежение заради сериозните му икономически проблеми, заради липсата на поминък, заради обезверяването в бъдещето. Представяме ви по-различното му лице – перлата Берковица, която разказва историите си за Левски, Ботев и Иван Вазов и която днес възпитава своите нови поколения родолюбци.

Самотният колоездач на дълги разстояния 
От Тихомир Рангелов 
„Careterra Austral" е специален път за много колоездачи по света. Из северните части на Чили Тихомир Рангелов потегля със своя верен велосипед Трайчо в дълго пътуване с прекрасна природа, незабравими срещи и безкрайни приключения.
ГЕНерална проверка

ГЕНерална проверка

Какво казват ДНК тестовете за здравето, произхода, способностите ни и заплашва ли ни генна дискриминация