Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2016 г.

Списание 8, брой 3/2016 г.

РоБОГ

Тема на броя
От Николай Теллалов, Георги Караманев и Георги Петров
През 2045 г. според футуролози ще настъпи технологичната сингулярност – онзи момент, в който компютрите ще са толкова по-умни от нас, че не се знае какво ще последва. Следващата стъпка в еволюцията – машинният интелект, ще ни надмине с бясна скорост и ще донесе със себе си бъдеще, за което като че ли не сме готови.
Технологиите напредват главоломно, очевидно не е далеч времето, когато компютърната интелигентност ще надмине човешката. Какво ни очаква? Дали изкуственият мозък, по-съвършен от нашия, ще е изключително оръжие, което ще ни помогне да изживеем нова епоха в разбирането си за света? Или ще ни завладее, подчинявайки ни, както ние сме направили с останалите същества, за които смятаме, че не са така интелигентни като нас? 
През последните десетилетия по изумителен начин ускоряваме развитието на своята цивилизация, особено що се отнася до технологиите. С помощта на главоломно напредващите иновации всеки от нас има достъп до колосални обеми информация и такова разнообразие от ресурси, които само допреди броени десетилетия не биха могли да се поберат в мечтите и на най-смелия фантаст.
Човекът обаче често приема за даденост всичко, което вижда. Толкова бързо животът ни се промени от компютрите, че въобще не ни е до това да се замисляме в каква посока ще ни отведе тази еволюция. А както предупреждава самият Стивън Хокинг – това може да е най-голямата и последна грешка на човечеството. 
Във водещата тема от новия брой на Списание 8 ще надникнем в бъдещето. Ще дадем думата на учените – футуролози, инженери и изследователи, които създават и анализират следващите етапи на изкуствения интелект. После ще потънем в задълбочените, но и по човешки емоционални размисли на писателя Николай Теллалов. Той ще ни даде своята хуманна и мъдра гледна точка за това, че създаденият от нас изкуствен интелект няма да бъде нищо повече от отражение на нас самите, на нашия светоглед и начина, по който сме устроили обществото си.
От проф. Дамян Попхристов
Известният изследовател на богомилите проф. Дамян Попхристов поема по пътя на поредица от имена, свързани с народа ни и пръснати из Италия. Това ще го отведе по стъпките на старите българи и на последователите на богомилството до планината Булгерия и гостоприемните жители на градчето Челе ди Булгерия, ентусиазирани да открият връзките си с нас. В резултат от експедицията и желанието на днешните италианци да потърсят своите български корени скоро на Апенините ще се издигне паметник на хан Алцек, а китното градче с „българско" име ще се побратими с Велики Преслав.

Тази статия е налична вече и онлайн тук.


Фалун Дафа – законът на Вселената

От Елена Петрова
Древното китайско учение Фалун Дафа тонизира, успокоява, помага да намериш пътя към себе си. С няколко прости упражнения позволява да се постигнат впечатляващи резултати, последователите му по света са десетки милиони. Уви, през последните години в Китай те са подложени на ужасяващи репресии. Ще ви представим историята на все по-популярния Фалун Дафа (наричан и Фалун Гонг), ще ви представим основните му постулати, ще дадем думата и на неколцина български последователи, които в него са намерили предизвикателство, път към духовния баланс, а и решение на здравословните си проблеми.


София - най-старата европейска столица

От Женя Милчева
Неолитното селище в софийския квартал „Слатина" ни разкрива своите любопитни тайни. Археолозите откриват забележителни находки, които разказват за възникването на днешната ни метрополия преди 8000 години. Някога животът по тези земи процъфтявал и затова не е пресилено да се говори, че именно София е най-старата европейска столица! Именно тук е открито най-старото изображение на божествената двояка – Богинята майка и Бога бик. За тази и други интересни находки разказва археологът проф. Васил Николов, който вече 30 години проучва далечното минало на днешна „Слатина".


Списание 8 за дърветата

Наближава 21 март, световният ден на гората, който планираме да отбележим подобаващо. Ще очакваме и вашето съдействие – на 26 и 27 март с нашите приятели от „Зеления отбор" организираме залесяване край софийското село Понор (за още информация – вижте тук.). След 21-и пък ви очаква сериозен и тематичен подарък! Цели 100 наши приятели ще получат ексклузивно 12 електронни броя на Списание 8 за 5 вместо за 35 лв. – символично припомняне, че електронните списания са един от начините да щадим дърветата. (За абонамент – тук).


Полет над щъркелово гнездо

От крилете на своя дрон фотографът Владислав Терзийски ни показва някои от най-познатите български забележителности от съвсем различна гледна точка. Ще видим връх Шипка, Мусала, красотата на Родопите отвисоко, за да получим още един прекрасен поглед към красотата на нашата страната. Ще чуем и съветите на фотографа за правенето на снимки от дрон и размислите му за многото възможности, които дава модерната технология.


Да си сготвиш щастие

От Михаела Ценкова
Елена Петрелийска е онова хубаво, усмихнато момиче, което впечатли любителите на кулинарното изкуство с участието си в миналогодишното издание на проекта „Мастер Шеф". В този брой на Списание 8 ви разказваме нейната невероятна история за битката ѝ с анорексията. За пътя, който извървява, докато храната от ужас се превръща за нея в начин на живот. За силата на характера, която ѝ помага да преодолее не само тежката болест, но и да открие себе си и щастието в кухнята. От следващия – априлски брой, очаквайте на страниците на „8" „Кулинарна алхимия", новата ни рубрика за хора с вкус, в която ще ви представяме теми, свързани с храната и храненето, гарнирани с оригиналните рецепти на Елена. 


Кафеерия от вкус

От Георги Караманев
Горчиво, дълго, богато на кофеин. Свикнали сме да даваме тези определения за кафето, но, оказва се, те са знак, че нещо с любимата гореща напитка не е наред. Качествено кафе не бива да е горчиво, а 30 милилитра истинско еспресо са достатъчни, за да получите най-ценните и вкусни вещества от растението. Горещата напитка има да ни разказва много истории за себе си – за пътя, по който стига до нас, и насладата, която би могла да ни донесе, ако знаем как да я потърсим...


Клошарят милионер

От Марина Генкова-Иванова
След броени дни - в края на май, световноизвестният писател Нийл Доналд Уолш идва в България, за да се срещне с многобройните си почитатели в нашата страна. Това е и поводът да ви разкажем неговата поучителна история. Преди години Нийл губи всичко ценно в живота си – оказва се сам, без дом и препитание, изгубил всякаква надежда. Именно тогава той повежда своя разговор с Бога. Впоследствие започва да записва мъдрите диалози, а те се превръщат в бестселъри, в настолно четиво, надежда и упование на милиони хора по цял свят.


Кой е виновен?

От Ганета Сагова
Началото на февруари. Две кюрдски семейства от Ирак са сред многото, търсещи спасение през българската градица. Но се случва непоправима трагедия, 4-има умират от измръзване, четири хлапета остават кръгли сираци, други три губят баща си. Срещаме се очи в очи с живите свидетели, за да потърсим истината за случило се. И за да разберем още веднъж, че човешката мъка няма раса и религия, че всеки е различен, но и безценен, независимо къде го е отвел пътят... 


Дзонг до дзонг

От Зорница Шепкова
Добре дошли в Бутан, единствената държава на света, където националното щастие е мерната единица, с която се измерва просперитетът. Ще се разходим сред невероятните будистки храмове, сред пъстрата природата на планинските земи. Ще ви разкажем за любопитните местни порядки, автентичните традиции и различното настояще на бутанците. За Свещения луд и странното животно такин с глава на коза и тяло на крава.


Рицарят на козия рог

От Иво Владимиров, „Българска история"
Само няколко броя след Васил Гендов – пионера на българското кино, в рубриката, в която разказваме за значими българи, родени през съответния месец, дойде време да ви представим Методи Андонов. Дългогодишният театрален режисьор променя своето амплоа към киното и макар да създава само 4 филма, преди да си отиде млад от този свят, сред тях попада неоспоримият шедьовър на родната кинематография – „Козият рог".


Дилемата на Пикселин

От Николай Теллалов
Започнахме и завършваме броя с темата за изкуствения интелект. Тук писателят Николай Теллалов ще допълни своя поглед към темата с научнофантастичния си разказ за героя Пикселин. Попадаме в далечното бъдеще, когато компютрите и изкуственият интелект вече са изградили една цивилизацията, уж толкова отличаваща се от нашата, но и толкова сходна с нея...

Роб или роБог

Роб или роБог

Дали подценяването на бъдещето няма да се превърне в най-голямата (и последна) грешка на човечеството?
Най-старата европейска столица

Най-старата европейска столица

В софийския квартал „Слатина“ преди 8000 г. е имало процъфтяващо селище