Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2018 г.

Списание 8, брой 3/2018 г.

Козментика

Тема на броя
От Надя Йорданова и Валентина Бевакуа
Всеки ден използваме между 9 и 12 козметични продукта. Но как ги избираме? И знаем ли какво се крие в лъскавите опаковки? През март темата на „8" е посветена на рисковите съставки в козметиката. Зад сложните химически названия стоят вещества, които имат разнообразно влияние върху кожата. Знаем ли кои са и какво означават имената им? 
Време е да се разбият и някои митове. Какви са международните регулации и защо понятието „медицинска козметика" всъщност не значи нищо? Защо „био" и „органик" не дават абсолютна гаранция за безвредност и ефективност? За различните потребители различни вещества може да се окажат алергени. Какво означава наличието например на парабени и силикони? На тези и още много въпроси отговаряме в мартенския брой. Отделяме страници и на историята на козметиката, за да видим, че от Средновековието насам много неща в тази индустрия са се променили, но не и стремежът към красотата.


Идеологията джендър

От д-р Славян Стоилов
Най-старото значения на думата „джендър" е раждане. До 70-те години се използва само за означаване на граматически род. От там насетне започва главоломна промяна, в основата на която е подмяна – първо на понятията, после на образите, за да се стигне... докъде? Съществува ли трети пол? Раждаме ли се с пола си или може/трябва да си го избираме? През 70-те години на ХХ век в САЩ Браян става Бренда, а после Дейвид, но стига до самоубийство. В края на 90-те пък в Швеция, в детската градина „Егалия" отглеждат и възпитават децата като безполови. В мартенския брой на Списание 8 четете силно полемичния текст по една от най-щекотливите теми на днешния ден.


Жизнената сила

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Какво представляват етеричните масла? Не всички екстракти от растения са такива. Както и невинаги са масла в същинския смисъл на думата. Как да ги различаваме? Защо са полезни? В този текст ви предлагаме един поглед отвисоко към темата. Той е нужен, за да оценим по-цялостно значението им и да си обясним на какво се дължат полезните им качества. 


Нашата лечебна армада

От Албина Фабиани
Знаете ли, че като брой клетки микроорганизмите, които обитават телата ни, са 10 пъти повече от нашите собствени клетки? В организма ни бактериалната ДНК е повече от човешката. Колониите от микроорганизми могат да живеят в симбиоза с нас или да са причина за болести, когато хармонията е нарушена. Човешкият биом оказва влияние както върху физическото, така и върху менталното ни здраве. И понеже най-голямата му концентрация е в червата, от храната, която приемаме, в най-голяма степен зависи дали той ще ни е приятел, или враг.


Дмитрий Лапшинов: 4 години не се хранех изобщо

От Ник Сега
Цели 4 години руснакът Дмитрий Лапшинов не слага и хапка в устата си. Пие само вода и е изцяло на енергийно хранене. После се отказва и минава на суровоядство, защото вкусовите му рецептори имат нужда от удовлетворяване. Последователят на 5 древни духовни традиции е изградил собствена – Сварга. В интервюто с него разказва за срещата си с даоистките дългожители, наричани още безсмъртните. Как хора с онкологични заболявания се повлияват положително от специални техники. И какво да очакваме от предстоящото му скоро идване в България.


Буда – потомък на траките?

От Андрей Киряков
Арийските племена, от които се извежда произходът на Сидхарта Гаутама – Буда, са родствени на скитите. Те пък са съседи и близки роднини на траките, затова учените говорят за трако-скитски свят. Той на няколко пъти внася нова висока култура в Северна Индия и Пакистан. Археологически следи и сходни дума показват родството на арийските племена в Древна Индия с нашите прадеди. Какви изводи могат да се направят от това за произхода на Буда? Четете прелюбопитната теория на археолога Андрей Киряков в мартенския брой на „8". 


Сирия, която беше

От д-р Славян Стоилов
Авторът, който по сърце е пътешественик, познава много добре Земята на Шам, както още е известна Сирия. В този текст той разказва за дълбоките исторически и верски корени на конфликта там, който лиши човечеството от шедьоври на културата. Кои цивилизации са оставили следите си в тази благословена и изтерзана земя? Кои са свидетелствата за първите стъпки на християнството? Защо се бият шиити и сунити и как се намесват Великите сили? Защо ислямистите от ИДИЛ унищожават безценни исторически паметници? Четете забележителния текст на д-р Славян Стоилов, задължителен за всеки, който иска да се ориентира в сложната плетеница от противоречия, породили войната в Сирия. 


На лов за гравитация

От Валентин Иванов
Авторът е астроном в Европейската южна обсерватория в Чили. Той е сред учените, които прекарват безсънни нощи, изучавайки странен сигнал, продължаващ цели 100 секунди. На фона на дотогавашните с продължение едва няколко секунди, този е безпрецедентна и безценна находка. Теоретиците подсказват, че това е гравитационен сигнал, който може да произхожда от сливането на две неутронни звезди. Астрономите го наблюдават в реално време, макар че се е случило още когато на Земята са властвали динозаврите. Гравитационните вълни са смущения във време-пространствения континуум. Дават възможност чрез тях да се анализират явления от „бебешката" възраст на Вселената. На какви въпроси ще отговори гравитационната астрономия, този нов прозорец към света?    


Роботът София идва в София

От Найден Колчев
Била е на корицата на модната библия „Ел". От половин година е гражданка на Саудитска Арабия. Иска да има дъщеря. Интелигентна е, с изключително бърза мисъл. И е  сговорчива. Засега. Тя е роботът София и е най-новата рожба на Hanson Robotics. Самообучава се толкова бързо, че според някои не е далеч времето, когато ще стане по-интелигентна от човека. А ако реши да бъде самостоятелна? Време ли е да започнем да се притесняваме? Какво е бъдещето на съвместния живот на човека и роботите? Актуални ли са и как петте закона на роботиката, два от които са измислени от българи? Скоро София идва в София.


Да ти намигне Господ

От Ганета Сагова
„Искам пиано!" С детска настойчивост малкият Тонислав се стреми към първия си музикален инструмент. И го получава. Оттогава са минали години, но Тони все още е едва 15-годишен. Вече е виртуоз на пианото и за мнозина е дете чудо. Печели златни медали на конкурсите, на които се явява. Изумява публиката на концертите си. Композира. Рисува. Програмира. Четете историята за трудния, но вдъхновяващ път на малкия гений, за да разберете какво значи да ти намигне Господ.


Училище майка

„Дарби Колидж" е първото в България училище, в което се получава английска диплома за средно образование. Най-характерното за британската система е възможността за избор на учебни дисциплини според интересите. Дипломата A Level е гаранция за солидна академична подготовка. Оценяването на учениците е външно, изпитните им работи се проверяват от независими експерти, което изключва субективизма. Като се прибави и това, че обучението е в групи от по максимум 9 деца, индивидуалният подход е гарантиран. Бутиковото училище дава трайни знания и възпитава конкурентоспособни, самоуверени личности. 


Пирин: дивото зове

От Мария Жекова
Авторката – талантлива млада фотографка, разказва суровата и романтична приказка за Сидер и Елена – стопани на най-голямото стадо от каракачански овце у нас. Отглеждат го под връх Кончето във величествения Пирин, а също и... два вълка и мечка. Как се съхраняват древни местни породи и как се постига хармония между дивата природа и човешкия свят? Как се спазват традициите и се възпитават грамотни познавачи и любители на дивите видове? И защо трябва да сме оптимисти за България? Четете в мартенския брой на Списание 8. 


Големите надежди

От Иво Владимиров, „Българска история"
Преди Версайската система да разруши и без това безизходната Европа, България е страна по друг ключов договор в хода на Първата световна война – Брест-Литовския. За страната ни мирът, подписан на 3 март 1918 г. в белоруския град, има благотворни последици. Той е морална компенсация за победите на Добруджанския фронт и с него родината ни си връща Южна Добруджа. Но на следващата година тези успехи, извоювани с кръв, са помлени в Ньой, а България влиза в дълбока вътрешнополитическа, икономическа и бежанска криза.  


Да отвлечеш снежен човек

От Емануел Икономов
Инспектор Стрезов разследва мистериозното изчезване на богаташ, натрупал милиони от печелени по съмнителни начини обществени поръчки. Семейството му твърди, че е отвлечен и за живота му е поискан откуп. Случайно ли е, че сумата е точно толкова, колкото има в единствената неопразнена сметка на бизнес империята? Интуицията или наблюдателното око на инспектора му помага да реши загадката?

Вършете добро за ближния

Вършете добро за ближния

Астрологична прогноза за 29 март