Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2018 г.

Да се научим да учим!

Запознайте се с менталната аритметика, метачетенето и метода „Силва“


От Женя Милчева, Михаела Ценкова, Ганета Сагова, Станислава Цветкова
Мечтаете ли да притежавате интелектуални суперсили? Съществуват впечатляващи до вълшебство методи, които изваждат на показ неподозираните заложби у всички нас. Можем да помним, четем и смятаме бързо и с лекота. И това не е магия, а е резултат от прилагането на техниките на менталната аритметика, метачетенето и метода „Силва". Благодарение на тях мозъкът ни работи по най-ефективния начин.
Как да се научим да учим, като използваме максималния капацитет на мозъка си, и то без да изпитаме умора? Възможно ли е да помним голямо количество информация по-бързо, да смятаме, както дишаме, и да четем 800 думи в минута? В темата на новия брой на Списание 8 ще ви разкажем подробно как да превърнете своя мозък в супергерой!Дао на световната революция

От Георги Караманев
Може би дойде времето, в което правилото на Парето, че 20% от хората притежават 80% от световното богатство няма да важи. Бленуваната децентрализация на парите и властта вече е възможна чрез технологията блокчейн, а наред са още и още сфери. Но имат ли реална стойност виртуалните пари? Заплаха за световната банкова система или изкуствено надут балон е биткойнът? Какво ще бъде бъдещето ни с криптовалутите и осъществим ли е новият демократичен свят на политическа и икономическа прозрачност?


Кратка история на гения

От доц. Васил Умленски
Нищо на този свят не е съвършено и именно в несъвършенството се раждат гениалните идеи, доказва животът на един от най-големите учени на миналия век. Стивън Хокинг ни напусна в денят на числото пи, но завеща на света своите теории, променили представите на човечеството за Космоса и строежа на Вселената. Повече за революционните постановки във физиката и биографията на техния създател ще ни разкаже консултантът на Списание 8 доц. Умленски.


Как да съблечем рака

От Албина Фабиани
В нас живеят клетки, които силно наподобяват по характеристики раковите – това са т.нар. трофобласти. Тези специфични преембрионални клетки разкриват природата на туморите и възможността онкологичните заболявания да се третират по най-добрия начин.


Безопасни ли са етеричните масла?

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Макар и да са дар от природата, есенциалните масла крият рискове, особено за хората с много чувствителна кожа. Кои са факторите, влияещи върху безопасната употреба на етеричните масла и как да се радваме на многото положителни ефекти от тях, ще разберете на страниците на новия брой на Списание 8.


Сбъдната мечта на полярника

От Женя Милчева
Не е тих животът на Антарктида. Сред бялата пустош се чуват крясъците на пингвините и пукотът на вековния лед, разказва полярникът доц. Борислав Александров. Благодарение на български екип, начело с проф. Пимпирев, на Антарктида вече има мареографска станция, която следи за нивото на световния океан, отражение на климатичните промени.


Летците без криле

От проф. Златозар Боев
Лети, летиии... риба?! Този месец в поредицата „Живият космос" ще преобърнем наопаки представата си за крилатите представители сред животинския свят. Запознайте се с нестандартните летци, които могат да се реят във въздуха, но не са нито птици, нито бозайници. Разберете как земноводни, влечуги и гризачи са в състояние да прелитат десетки метри над земята.


Наследството на Олга Прекрасна

От Любляна Ковачева
Сведенията за първата руска светица Олга са оскъдни и противоречиви, но родовата памет на украинката Лидия Пугачова пази една различна история за живота и произхода на киевската княгиня. Тайнствено наследство, предавано по женска линия, разказва за кръвната ѝ връзка с династията Дуло...


Тъжна романтика

От Женя Милчева
Тръгнете с нас по дирите на една от най-известните любовни истории в българския фолклор и литература. Потопете се в тъжната романтика на отминалите времена с легендата за прословутата чешма, претворена от П. Р. Славейков в красивата поема „Изворът на Белоногата".


Дъхът на цветовете

Сторени с усет към симетрията и красотата са шевиците на работилница „Елантра". Вдъхновени от запазените автентични модели на Западна България, те оживяват по нов начин. Вижте с разума и усетете със сърцето си посланията на майсторски втъканите цветни нишки върху бялото платно.


Последният хайдутин

От Иво Владимиров, „Българска история"
На 17 април се навършват 120 години от смъртта на последния български хайдутин – Ильо войвода. Нека си припомним за немирния дух на Илия Попгеоргиев, участвал с четите си в борбите за българската независимост и свобода до самия край на живота си. Неговата личност остава в историята като пример за истинска отдаденост и патриотизъм, а делото му е пример за идните поколения.


Над нещата

Въздушни и замислящи – такива са кадрите на Явор Мичев. Ловецът на необичайни гледки отлита високо, за да представи дори познати пейзажи в различна светлина. Да се издигнем над обикновеното, сред висините, за да видим всичко под друг ъгъл и с друг мащаб с помощта на аерофотографията.


Не се поддавай на подаграта

Известна още отпреди 2500 години, царската болест е част от ревматичните заболявания и се дължи на нарушения алкално-киселинен баланс в организма. Как да се предпазим от подаграта, кои са първите ѝ симптоми и кое е правилното лечение, ще разберете на страниците на новия брой на „8".


Лечение на гръбнака на световно ниво

От Ганета Сагова
Според Световната здравна организация всеки четвърти европеец има проблем с гръбначния стълб. Този социално значим проблем има своето решение, а Десислава Любенова разказва за първата на Балканите специализирана болница за минимално инвазивно лечение на гръбначни заболявания, която отвори врати у нас.


Извън тялото

От Олег Ламикин
Да се впуснем в мистерията на волното пътешествие на съзнанието, датиращо от древността и запазено в различни обредни традиции по света. Как можем да напуснем пределите на физическото, за да се озовем на другия край на планетата и какво представлява астралният двойник, ни разкрива руският лечител и създател на системата за самоизцеление „Жим Лам".


Приказка за срещата на мен с мен

От Амрита Мели
Сън или реалност е дългият път през лабиринтите. Минават сезоните в лутане сред горски дъбрави и непрогледна тъмнина. Светлина и избавление или самота и забвение очакват героите, търсещи човека в себе си, а във фантастичния свят нищо не е такова, каквото изглежда...
Как да съблечем рака

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания