Списание 8, брой 4/2018 г.

Да се научим да учим!

Запознайте се с менталната аритметика, метачетенето и метода „Силва“


От Женя Милчева, Михаела Ценкова, Ганета Сагова, Станислава Цветкова
Мечтаете ли да притежавате интелектуални суперсили? Съществуват впечатляващи до вълшебство методи, които изваждат на показ неподозираните заложби у всички нас. Можем да помним, четем и смятаме бързо и с лекота. И това не е магия, а е резултат от прилагането на техниките на менталната аритметика, метачетенето и метода „Силва". Благодарение на тях мозъкът ни работи по най-ефективния начин.
Как да се научим да учим, като използваме максималния капацитет на мозъка си, и то без да изпитаме умора? Възможно ли е да помним голямо количество информация по-бързо, да смятаме, както дишаме, и да четем 800 думи в минута? В темата на новия брой на Списание 8 ще ви разкажем подробно как да превърнете своя мозък в супергерой!Дао на световната революция

От Георги Караманев
Може би дойде времето, в което правилото на Парето, че 20% от хората притежават 80% от световното богатство няма да важи. Бленуваната децентрализация на парите и властта вече е възможна чрез технологията блокчейн, а наред са още и още сфери. Но имат ли реална стойност виртуалните пари? Заплаха за световната банкова система или изкуствено надут балон е биткойнът? Какво ще бъде бъдещето ни с криптовалутите и осъществим ли е новият демократичен свят на политическа и икономическа прозрачност?


Кратка история на гения

От доц. Васил Умленски
Нищо на този свят не е съвършено и именно в несъвършенството се раждат гениалните идеи, доказва животът на един от най-големите учени на миналия век. Стивън Хокинг ни напусна в денят на числото пи, но завеща на света своите теории, променили представите на човечеството за Космоса и строежа на Вселената. Повече за революционните постановки във физиката и биографията на техния създател ще ни разкаже консултантът на Списание 8 доц. Умленски.


Как да съблечем рака

От Албина Фабиани
В нас живеят клетки, които силно наподобяват по ха