Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2012 г.

Списание 8, брой 5/2012 г.

Досието на Иисус
От Пламен Петков
Той е може би най-известният човек на планетата ни. И въпреки това – какво знаем всъщност за него? Истината за Иисус достига до нас, променена от религиозните догми и ограничена от липсата на достатъчно информация от онези далечни времена. Пламен Петков, един от водещите автори на Списание 8, се заравя в архивите, за да извади на бял свят неподозирани тайни, свързани с личността и живота на Иисус Христос. Надникнете с нас в прашните страници и това, което намерите, със сигурност ще ви изненада!

Разтърсени от Слънцето
От доц. Борис Комитов
Унищожителните земетресения през последните години са по-чести. Учените са единодушни, че за момента няма начин един силен трус да бъде предсказан. Но се оказва, че има фактор, който със сигурност влияе за земните разтърсвания, а именно - Слънцето. Тоест, щом причината е ясна, един ден може би ще можем да казваме кога предстои силен трус... 
Доц. Борис Комитов първи доказва, че това е възможно и за вулканите.

Заветът на цветните лъчи
От Ганета Сагова
Точно преди 100 години почитаният по цял свят духовен учител Петър Дънов създава една малка наглед книжка. Тя обаче крие в себе си изключителна сила и се радва на небивало търсене вече цял век. Защото чрез подбрани цитати от Библията и строга система, която ги разделя на седем цвята, всеки би могъл да промени живота си.

Към сърцето на камъка
От Георги Караманев
Когато тръбите край Белоградчик спечелиха гласуването за любимо място, пореден етап от кампанията „По нови пътеки с Opel", и ние не бяхме чували нищо за тях. Но се натъкнахме на едно уникално и непознато на учените образувание едва на няколко километра от световноизвестните Белоградчишки скали. Представете си метални тръби, забити в камъка. Интересно, нали?

Венера по пантофи
От д-р Антоанета Петрова
Надали мнозина подозират, че орхидеите, тези изящни принцеси сред цветята, могат да се видят и сред българската природа. При това някои от тях наистина изумяват със своята елегантност. У нас се срещат цели 68 вида, а в Родопите живее най-едроцветната орхидея на Европа. Потопете се в красивия цвят на тези прекрасни цветя.

Биполярно усещане
От Йордан Йорданов
С тракийското светилище Глухите камъни започва новият проект „Прилив на енергия" на Списание 8 и Volkswagen. От крилете на своя мотоделтапланер с впечатляващите си снимки и текстови импресии Йордан Йорданов улавя духа на особените места в България – онези, които могат да ни заредят с енергия. Очакваме и вашите предложения – кое да е следващото място от поредицата?

Топло!
Страната ни е изключително богата на минерални извори. Освен за утоляване на жаждата и лечение, те ни дават и една друга сериозна възможност, от която до момента почти не сме свикнали да се възползваме – топлината. Днешните технологии без проблем могат да дадат в ръцете ни енергията от дълбините на Земята, ако не вярвате - убедите се сами от един доста показателен пример...

Умна къща
От Георги Караманев
Роботите са царете в къщата на ХХI век. Технологии, които доскоро са били само в света на фантастиката, излизат на бял свят, за да преобразят дома ни – достатъчно е да сме отворени за тях и креативни. Каним ви на кратка, но увлекателна разходка в къщата с технологиите на бъдещето – от двора, през банята до спалнята. Елате с нас и няма да съжалявате – могат да ви дойдат идеи, с които да преобразите и собствения си дом.

В търсене на истински хляб
От Ваня Ирибаджакова
Хлябът всеки ден е на масата на всеки от нас. Дали обаче си представяме, че само допреди няколко десетилетия никой не го е правел като днешния – с мая. Време е да възродим традициите на бабите и дядовците ни, които са месели насъщния с квас. Старите рецепти оживяват, за да ви позволят да си направите сами полезна, вкусна и традиционна питка. Опитайте!

Опасност върху четката
От Мария Ацева
Флуоридът трябва да се добавя във водата и пастите за зъби, защото предпазва от кариес. Стоп! Нищо подобно! Веществото крие много сериозни здравословни рискове и всеки трябва да ги знае, за да го държи далеч от себе си и, което е още по-важно, далеч от децата си.

Изпепелени и истински
От Димитрина Василева
Свирепите кенийски племена масаи и самбуру живеят както и преди столетия – по дивите закони на природата. Един различен свят, със своите обичаи и своята неподправена красота представят уникалните снимки и увлекателният пътепис на Димитрина Василева.

Отровни монети
От доц. Иля Прокопов
От този брой стартира новата поредица на Списание 8 за света на нумизматиката. Известният специалист доц. Иля Прокопов в първия епизод ще ни разкаже интересната история, вълнувала поколения колекционери – отровната римска монета, създадена, за да убие кръвожадния император Нерон. Една дългогодишна легенда предстои да бъде развенчана...
Досието на Иисус

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия