Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2015 г.

Списание 8, брой 6/2015 г.

Старите българи са траки?

Тема на броя
От Мариана Светославова и Александър Мошев
Българите са преки наследници на траките, езикът им е един и същ, а народът ни е на Балканите много преди сакралната 681 г. Това са част от смелите, но подплатени с аргументи тези, които все по-активно си пробиват път сред любителите на историята в интернет форуми, страници, дискусии. А дали предположенията са основателни? Как гледа официалната историография към различния възглед?
За първи път толкова подробно се представя гледната точка на онова все по-многобройно общество, според което днешните ни земи са люлка на цивилизацията, а всички ние сме преки наследници на хората от онова време. Според тези любители на миналото описаното в учебниците формиране на етноса ни от прабългари, славяни и траки е мит, а за да намерим истината, трябва да се върнем към забравени древни извори, на които не се обръща нужното внимание, както и да се замислим за това как се е формирало днешното ни познание за миналото. Представяме възгледите на изследователя Петко Атанасов, историка Александър Мошев, преподавателя в УАСГ проф. Добрин Денев и математика Йордан Табов. Преценете сами дали да се доверите на прелюбопитните им идеи и тези. За да дадем думата и на противоположната, официална гледна точка, по всяка една от представените тези даваме думата на водещия археолог и историк д-р Тодор Чобанов. 
На финала ще се върнем столетие назад, за да представим една личност, която все по-често се коментира от любителите на историята. Д-р Ганчо Ценов е определян с безброй етикети в цялото поле на спектъра – от изключителен историк до фалшификатор на миналото. Време е да се отдели зърното от плявата и да се отдаде дължимото на този родолюбив наш сънародник, поставил началото на дискусиите за автохтонния произход на българите.


Война на умове

От Николет Панайотова
Още откакто се е научил да пише... човек е решил, че е хубаво понякога да успява да скрие написаното. Така се ражда криптографията – наука за кодирането на текстове. Ще ви разкажем за нейните основни методи, за машините, които се впрягат в тази игра на кодове, понякога завършваща с цената на война или мир. Ще ви запознаем с някои от най-интересните шифри и техните създатели, със знаменитите шифри, които са променяли историята с това, че успешно са скривали определена информация или не са успявали да го сторят. Ще ви разкажем за интересни истински случаи от света на криминалистиката. И за финал: ще ви представим някои от онези кодове, които все още остават неразгадани и може би очакват именно вас...


Коронованият ангел

От Неда Антонова
Царица Елеонора пристига у нас след смъртта на първата съпруга на Фердинанд, за да се омъжи за него и да се грижи за четирите му деца. През следващите години тя печели обичта на народа, след като самоотвержено помага на ранените през войните, на хора в нужда, на българските войници, пострадали във войните. Нещо повече: на нея дължим и опазването на Боянската църква – визитната картичка на България от Средновековието. Време е да отдадем дължимото на тази забележителна жена, която народът по онова време нарича „майка на фронтоваците", а европейската преса – „коронованият ангел".


Смях на килограм

От Катерина Борисова
Смехът е здраве... дори когато проблемът е наднормено тегло. Това е поуката от невероятната история на Даниела Димитрова от Варна. Изправена пред тежки житейски трудности, тя натрупва 30 кг, които след това успява да свали със смехотерапия. Нещо повече, позитивното отношение към живота и усмивките помагат и на дъщеря ѝ Ели срещу тежък проблем като епилепсията. Цялата поучителна история е още един повод да се настроите на вълната на усмивката за излезлия наскоро на български бестселър „Човекът, който разсмя смъртта" от Норман Казънс.


Защо Непал?

От Галина Герасимова
Броени дни преди разрушителните земетресения в Непал там в жесток религиозен ритуал бяха избити 300 000 животни. Малцина подозират, че в държавата, приютила най-високите върхове на света, продължават да се следват подобни кървави традиции. Дали не е време да погледнем от по-различен ъгъл към събитията и поуките, които ни се изпращат от „покрива на света"?


Граница на надеждата

Всяка от тъжните и поучителни истории на бежанците, попаднали в България, е като нишка в пъстрата плетеница, уловена в забележителните черно-бели снимки на Добрин Кашавелов. На тях виждаме болката и мъката в очите на хората, принудени от войната да изоставят родината си и да потърсят ново начало в България. И вместо него – срещнали тежка съдба и безброй трудности, с които трябва да се справят, за да тръгнат по пътя на нормалния живот...


Прозорливост

От Иво Владимиров и Георги Караманев
Поезията на Атанас Далчев пленява толкова много хора, превръщайки високи философски въпроси в изразителни и ловко изработени литературни образи. И освен че си струва да си припомняме от време на време красивите му стихове, със сигурност има какво още да научим за неговата история, за светогледа, който той упорито отстоява като творец, за големия му принос като преводач и за прозореца - централния метафоричен образ, през който поглежда неговото творчество...


8 истории от камък

От Георги Караманев
В Националния природонаучен музей освен да се докоснем до пъстротата на живия свят у нас, можем да научим и поучителните истории, които ни разказват скалите в богатата колекция. Тук е единственото място, където можете да видите събрани 8-те минерала, описани за първи път за науката в България и носещи имена на родни личности, географски местности или реки. Витрините приютяват метеорит, дошъл от Марс, а също и лунни проби, взети от земния спътник от съветските и американските космически мисии.


Прикометване

От доц. Васил Умленски
Мисията „Розета", при която за първи път човешки апарат достигна до комета, е епохален успех. Всички световни медии насочиха вниманието си към „прикометването" на спускаемия апарат „Филе". Ето че е време за обобщението – какво научихме до момента от мисията, какво предстои, в каква посока са насочени надеждите на учените. Всичко по-важно по темата обобщава консултантът на Списание 8 по астрономия доц. Васил Умленски.


Сълзите на света Марина

От Женя Милчева
Магическата планина Странджа ни кани с две от своите невероятни потайни кътчета. Древното тракийско оброчище със загадъчното име Индипасха и пещерата светилище на света Марина приютяват днес надеждите на много хора, търсещи спасение от тежки болести или душевна мъка. Къде се коренят древните ритуали, свързани с тези свети места, и как местните легенди и традиции в Странджа показват, че старата тракийска вяра все още е жива там, ни разказва проф. Валерия Фол.


Звездна трапеза

От Надя Тодорова
Трапезата на старите българи – годишният цикъл от празници и характерните блюда за всеки от тях, могат да се превърнат в истински учебник по здравословно хранене. В това ни убеждава текстът на Надя Тодорова, която разказва за трапезата на предците ни, приютила космическата логика и съобразена с нуждите на тялото през различните сезони. А ако днес се поучим от опита им и оценим неговата мъдрост, със сигурност ще сме по-здрави и изпълнени със сила.


Кеф от живота

От Ива Тодорова
Затворете страницата с предразсъдъците, отворете сетивата си и елате с нас на незабравима разходка из красивата Сърбия. Западната ни съседка очаква непредубедения си гост, за да го зарадва с позитивната си атмосфера, невероятните си забележителности и едно истински сърдечно гостоприемство, което превръща пътуването до места като Белград и Нови Сад в жизнерадостно лекарство срещу сивотата на ежедневието. 


Рисунки с восък

От Олга Господинова
Батик – така се нарича автентичното балийско изкуство, при което с помощта на разтопен восък се създава изящна, красиво оцветена тъкан. От няколко години батикът е под закрилата на ЮНЕСКО, а от далечна Индонезия разказът за него идва с поуките за това колко е важно, трудно, но и удовлетворяващо да продължаваш да опазваш автентичните традиции напук на универсализиращото се и свръхконсуматорско общество...


Краят на едно плаване

Преди броени дни си отиде художникът Никифор Русков, който през последните години илюстрираше рубриката за инспектор Стрезов и други любими теми на страниците на Списание 8. Илюстратор на повече от 500 книги, преминал през списания като „Космос" и „Дъга", накратко ви представяме спомените си за този наш истински приятел и неговите  илюстрации, носещи характерния му стил.
Коронованият ангел

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква