Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2016 г.

Списание 8, брой 6/2016 г.

Цветомузика
Тема на броя
От Магдалена Александрова и доц. Марина Станилова
Растенията усещат, виждат, мислят, разбират... Пригответе се заедно да променим представата си за цял един свят край нас! Последните научни открития доказват, че флората ни чува и дори може да „изпълнява" музика. 
Как растенията живеят в нашия свят, потопен в звуци? Чуват ли ги? Реагират ли на тях? А могат ли да ги издават? Свикнали сме да ги възприемаме като мълчаливи свидетели на случващото се около тях. Най-много да им признаем способността да препредадат звук, произведен от друг – спомняте си Ботевото „гора зашуми", но то е, защото „вятър повее". Скорошни проучвания обаче показват, че флората е активен участник в хора на живота. Растенията не просто възприемат звуците, но и се влияят от тях в растежа си. Нещо повече - те самите ги издават, само че нашият слух не е способен да ги долови без технически посредник. Но такъв вече съществува. Експеримент на Списание 8 показа как звучи музиката на цветята. Чуйте я с новия брой, заредете се с мелодията на тихия, но талантлив и учудващо подобен на нашия свят на флората!
По мед и масла
От Светлин Петров
Мила Георгиева има чудесна професия, води спокоен живот..., когато изведнъж всичко се обръща с главата надолу. На гърба ѝ се появява болезнена бенка, започва да кърви и дерматологът притеснен назначава операция за след 10 дни – може да е злокачествена! През това кратко време обаче жената има невероятния късмет да попадне на две от най-мощните природни средства, подсилващи организма – натуралните масла от черен кимион и кайсиеви ядки. Когато идва време за операцията, от образуванието няма и следа, а Мила е толкова впечатлена, че решава да се посвети на това повече хора да стигнат до висококачествените лечебни масла.


За всяка болка
От Георги Караманев
Наближава Еньовден и в преследването на омайни билета се отправяме по Подбалканските пътища. Ще потърсим онези природни „таблетки", които могат да ни помогнат при здравословен проблем, да ни успокоят, да изпълнят тялото и душата с аромати и енергия. Ще се докоснем до билкарството – страст и кауза, и до малка част от безкрайната палитра на целебните растения в България.


Детоксикиращо билково табуле
От Елена Петрелийска
Рубриката „Кулинарна алхимия" също е посветена на билките. Изкусителното меню, което този път ни презентира любимата кулинарка Елена Петрелийска, освен детоксикиращата билкова салата табуле с дресинг от нар и заатар включва и оригинално приготвено печено яйце с песто.


Мира в себе си
От Станислава Цветкова
Ще ви разкажем още една невероятна история за жена, преоткрила себе си точно в най-нужния момент, когато е изправена пред тежък избор. Днес българката Мира Кели е известна в САЩ със своите умения в регресивната хипноза и малцина подозират, че дълги години преди това тя е успешен адвокат. Сблъсква се с болезнен здравословен проблем и решава да потърси решението му във връщането към минали животи. Това й открива цял нов свят, който след това тя решава да сподели с повече хора, сред които вече сме и ние. Мира подарява специалната си медитация на читателите на Списание 8. И това не е всичко – ако си направи едногодишен абонамент за Списание 8 от 8 юни до 7 юли, ще получите като подарък нейната книга „Пътуване в минали животи"!


Теофрастус Бомбастус
От д-р Славян Стоилов
Парацелз е може би образът с впечатляващо име, когато се заговори за средновековната медицина. Бомбастичният немец преоткрива влиянието на звездите върху човешкото здраве и изгражда стройна медицинска система, която се ползва столетия след това. В поредицата си на страниците на Списание 8 д-р Славян Стоилов ще представи основните идеи на знаменития медик, любопитната му съдба и още много любопитни факти за тази колоритна и знаменита личност.


Чудовищен художник
От Георги Караманев
Какво е да създаваш впечатляващи холивудски герои, без да напускаш дома си в столичния квартал „Манастирски ливади"? Надали може да ни отговори друг, освен забележителният Цветомир Георгиев. Художникът работи за едно от най-големите специализирани студия за специални ефекти и създава безброй персонажи, които всички познаваме от киното – от него зависи външният вид на костенурките нинджа и Спайдермен. И въпреки чудовищния си талант столичанинът не лети в облаци, а чистосърдечно ни въвежда във впечатляващата си кариера.


От Ани Ивайлова
Животът на Ива Ваня, една от най-известните актриси в Германия от първата половина на миналия век, е напълно достоен за филм и дори сериал. Роденото в Карнобат момиче заминава почти случайно за Берлин, където ѝ е отредено да се превърне в истинска звезда. Говори се, че печели сърцето на самия Йозеф Гьобелс и на германския престолонаследник. Омъжва се щастливо за композитора Норберт Шулце, който става известен като автора на една от най-популярните песни в историята – „Лили Марлен", а историята за това как спасява живота му в края на войната е достойна за режисьорските умения на най-големите майстори.


Човекът ансамбъл
От Иво Владимиров, „Българска история"
След думата „ансамбъл" ние, българите, някак си естествено сме свикнали да казваме „Филип Кутев". Кой обаче е роденият в Айтос гениален композитор? Как извървява трънливия път към музикалния успех? В рубриката за значими българи, родени през месеца, е ред да ви разкажем за Филип Кутев, големия музикант и популяризатор на народното творчество и традиции.


Левът наш балкански
От проф. Златозар Боев
Гордеем се с националния си символ – лъва, поставяме го на много важни и символични места като герба ни. И на всяка монета... А дали се замисляме, че всъщност допреди две хилядолетия гордият хищник е властвал и по нашите земи? Известният зоолог проф. Златозар Боев ще ни представи писмените извори за миналото на лъва на Балканите, ще ни разкаже за последните находки на археолозите и внимателно ще проследи историята на впечатляващия звяр във всички многобройни аспекти.


Пишем с букви на 8000 години?
От Надя Тодорова
С една повече от провокативна теория за миналото на българските писмености ни изненадва този път добре позната на читателите Надя Тодорова. Тя ни предложи да даде свой отговор на логичния въпрос – дали стара писменост от нашите земи не стои в основата на гръцката азбука и дали така всъщност не пишем с почти еднакви букви вече цели 8000 години. И ние, разбира се, я поканихме да представи прелюбопитната си идея, която тепърва ще се нуждае от още много доказателства...


Бъдеще в миналото
Какво ще се случи, ако съберем на едно място внушителния с новата си компютърна система Car-Net ултрамодерен Volkswagen Tiguan и един мащабен паметник от недалечното минало, запустяващ насред нищото в Трънския край? Резултатът е опит за мост между поколенията и епохите в търсене на общ език и на универсални послания...


Амазонска мечта
От Филип Лхамсурен
Пътешественикът и приключенец Филип Лхамсурен тръгва по дивото течение на Амазонка с желанието да подобрява рекорди в една упорита битка със самия себе си и с невероятни трудности от най-различен характер. Дали ще се справи и ще стигне ли до края на своето зашеметяващо пътуване..., или отново ще преоткрием познатата истина, че понякога пътят е по-важен от целта и природата никога не може да бъде опитомена...
Мира в себе си

Мира в себе си

Как да погледнем в миналите си животи и там да победим най-дълбоките си страхове?