Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2018 г.

Бой за здраве

С (не)традиционни техники лечението минава през... синини

От Станислава Цветкова

Сурвакането е традиционна практика пожелание за здраве. Потупването с дряновицата е само символичен бой, но някои практики с пошляпване наистина имат лечебно действие. На Изток са разпространени различни „бойни“ техники. Някои оставят синини за кратко, но заедно с физическата болка от организма изчезват натрупаните токсини и някои заболявания. Пайда ладжин, скрапинг (гуа ша), вендузи помагат за решаването на немалко здравословни проблеми. Какво представляват техниките, как точно действат, какво разказват хора, подлагали се на тях и защо е много важно правилно да изберете човека, който ще ви „бие“ – четете в юнския брой на Списание 8.


Традиционна модерност
В рубриката „Избрано“ ви представяме ново поколение козметична линия, вдъхновена от българските традиции и съчетана с модерните технологични достижения. Марката „ЕкоСпа“ създава цялостна идея, обединяваща трите части на завършения цикъл на производство – суровини, продукти и протоколи за приложение. Новите продукти са разработени на основата на българските билки и традиции. Запознайте се с родопския масаж с топли керемидки, славянския с дървени лъжици и процедурата с музика на кавал, които правят чудеса.


Патрик Сан Франческо: Дядо Коледа идва!
От Ганета Сагова

Патрик Сан Франческо е световноизвестен енергиен лечител и хуманист от Индия. Пътува по света, за да връща здравето на хората и да изнася лекции за своя уникален метод за енергийно лечение и промяна на съзнанието. На 24 юни идва за първи път в България. Кой е всъщност Патрик Сан Франческо; как е започнал да лекува; защо е като Дядо Коледа и  защо неговата религия са хората – разберете от интервюто с него.


МС = Моята сила
От Станислава Цветкова

Когато чува диагнозата множествена склероза, бившата баскетболистка Гергана Брънзова се обръща за помощ най-напред към... книгите. Как си връща здравето с чиста храна и сближаване с душата; защо нарича заболяването си „моята сила“; и какво значение имат разбирането и любовта към себе си... Запознайте се с историята на Гергана в юнския ни брой, а първите 35 от вас, направили си целогодишен абонамент за хартиеното издание на Списание 8 ще получат подарък нейната книга „Съзнание и тяло в едно“!


И уйде самолето над ряката

От Антон Оруш

Въздушният ас Петко Попганчев прелита със самолета си под Стамболовия мост във Велико Търново, каца в училищен двор, за да поднесе цветя на любимата си, прави един след друг 127 лупинга, пилотира самолетите си „по гръб“ като за рекорд на Гинес. Пилотът изпитател №1 посвещава целия си живот на летенето и обучаването на млади авиатори. В новия брой на Списание 8 може да научите още много прелюбопитни подробности от живота на легендарния летец.


Вестоносец на свободата
От Иво Владимиров, „Българска история“

В редовната ни рубрика за българска история през юни ще ви срещнем с американския журналист и военен кореспондент Джанюариъс Макгахан. Той е сред първите, обрисували в западната преса зверствата, на които са подложени българите след Априлското въстание. С това мобилизира общественото мнение в подкрепа на българската кауза. Как преживява жестокостите, на които става свидетел, и защо на надгробната му плоча пише „Освободител на България“ – ще узнаете в юнския брой на „8“.


Патрик Смитьойс: Ако не си свободен,
не можеш да разбереш свободата

От Георги Караманев

Предприемачът природозащитник от Холандия Патрик Смитьойс идва в България през 90-те години, а с настъпването на милениума трайно се установява у нас. За него страната ни е най-хубавата в Европа, а потенциалът на българите е огромен. С плодородните си земи имаме капацитета да храним половината от Стария континент, а едва изхранваме себе си. Защо толкова малко и трудно успяваме; защо говори за българите като за „ние“, а не като за „те“; защо не освобождава служители, въпреки че бизнесът му не върви; защо е важно да се знаят историите и на хора, които остават извън новините; какъв е смисълът от социалните и екологичните му проекти – вижте гледната точка на добронамерения холандец, влюбен в България.


Градчето, в което НЕ СЕ БЪРза

В рубриката „Улови мига“ ви срещаме с творчеството на Николай Попов. Макар и архитект по образование и призвание, той е един от класиците на българската фотография през XX век. Заради яркия си и самобитен характер като творец е удостоен със званието „фотограф художник“ още през 1951 г. Може би най-известен е с кадрите си от Куба, където е първият чуждестранен фотограф след революцията от 1959 г. Прочетете един „Разказ за Несебър“ от 1961 г. – приказка в черно-бяло, по дух противоположна на ширещата се по онова време фотопропаганда.


Ме2н
От Георги Караманев

В живописното сливенско село Медвен – родно място на Захари Стоянов, пилот на най-големите самолети „Боинг“ и биоложка откриват цяла нова вселена. Поредицата „По нови пътеки с Опел“ ни отведе в това недокоснато от времето кътче, където бъдещият председател на Народното събрание Джендо започва живота си, влюбва се в знанието и заплаща за тази любов с насинена гърбина. Още за архитектурния резерват и неговото най-голямо богатство – хората.


Зелените гиганти
От проф. Златозар Боев

Чували ли сте за тежащата почти 6000 тона топола или за баобаб, който в диаметър е колкото средно голям автобус? В растителното царство има невероятни исполини. Някои екземпляри са рекордьори по височина, други – по големина на листата или цветовете, трети – по едрина на плодовете. За играта на природата с по-високото, по-силното, по-могъщото четете в увлекателния текст на експерта от БАН и се наслаждавайте на забележителните илюстрации на Георги Пчеларов.


Без терзания в Танзания
От Ивелина Таушанова

Как да се подготвите, ако съдбата ви подари възможност за пътуване до резервата „Серенгети“? Що за чудо е тингатинга? Как се наблюдават лъвове, слонове, жирафи, зебри и още десетки животински видове в естествената им среда? Защо не трябва да се слиза от джипа? А да се хранят животните? Как вечерният душ се измерва в кофи, а изгревът се посреща буден заради „песента“ на хиените? Научете кой е истинският смисъл на „хакуна матата“ в този прекрасен пътепис.


Вторият мозък
От Албина Фабиани

Продължаваме поредицата „Нова клетка“ с текст за това как храносмилателната система произвежда невротрансмитери, които влияят на настроението, съня, паметта, дишането, концентрацията, заради което с право можем да я наречем втори мозък. Как да се грижим за него така, че да сме в оптимална форма? Биохакерът Албина Фабиани ни повежда в поредното приключение сред тайните на човешкото тяло, от които зависи здравето и благополучието ни.


„Г“ като... здравец
От Мила Георгиева и доц. д-р Павлина Симеонова

В рубриката ни „Здраве от природата“ през юни ще ви представим маслото от гераниум. Зравецът (гераниум) неслучайно носи това име – от дълбока древност растението е известно със здравните си ползи. Маслото, получено от листата на растението чрез парна дестилация, има много полезни приложения: помага за блестяща кожа, при „женски“ болести, за пречистване на бъбреците, за балансиране на кръвното налягане, действа противовъзпалително и болкоуспокояващо.


Абсурдните грешки на Стивън Хокинг
От Рангел Колесин

В априлския брой ви припомнихме научния принос и драматичния живот на Стивън Хокинг – астрофизикът, смятан за един от гениите на нашето време. Според автора на този текст обаче необикновения учен е сред създателите на фалшивата представа за нашата вселена, а в теориите му има много фундаментални грешки. Дали е така оставяме на читателите да преценят сами.


Война
От Мартин Петков

Спуска се предпазителят на оръжието. Изстрел, спомен от незапомнено минало, може би несъществуващо. Безмилостна самсара, а лицето на страданието е все едно и също, независимо в бъдещето или някъде назад. Неопределено става вчера и размито е утре, неясни са къде и кога... Изчезнали ли са хората? Потопете се в разказа на Мартин Петров и узнайте какво представлява ефектът на пречупването.


Вторият мозък

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка