Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2011 г.

Списание 8, брой 7/2011 г.
Изчерпано количество

Цена: 3.00 лв.

Купи ел. формат
Виж всички броеве

Списание 8, брой 7/2011 г.

Божа работа

Тема на броя

От доц. Васил Умленски

 

След хилядолетия на противоречия, дори и истински битки, наука и религия са по-близо от всякога. Това става ясно от материала на доц. Васил Умленски за космологията – науката, която търси обяснение как е създадена Вселената. Оказва се, че всичко – и Големият взрив, и хипотезите за възможното развитие на света в бъдещето, информация за съзвездията на небето много преди днешните учени... е описано в Библията. Просто е нужно тя да бъде четена внимателно, с достатъчно познание и без предубеждения. Прочетете как библейските текстове оживяват в света на модерната наука и оценете сами изумителните сходства във водещата тема в юлския брой на Списание 8.

 

 

145 дни пред дулото на автомата

От Ива Тодорова

За тримата български авиатори, прекарали почти 5 месеца в Судан, се изписа много. Но не и най-важното – самата история от тяхната гледна точка. Прочетете какво е да прекараш 145 дни с едни и същи дрехи, пиейки мътилка под дулата на автоматите.  Да избягаш цели 6 километра от похитителите си и да те хванат. Да се върнеш у дома след такава впечатляваща одисея, да срещнеш семейството си и въпреки това да нямаш търпение отново да се отправиш към небесата...

 

 

Виж какво има в кръвта ти!

От Светлин Петров

Нов за България метод предлага уникално за всеки изживяване – да видиш със собствените си очи какво има в капка кръв, взета секунди по-рано от пръста ти.  Ако морето от "залепнали" без вода еритроцити не е сериозен мотив да наблегнеш на течностите, ако проблемите в кръвта не са тласъкът, който ще те накара да промениш навиците си, няма какво друго да го направи. Защото образът на екрана пред теб е недвусмислен и разказва всичко важно за начина на живот и на хранене.

 

 

Да дъвчеш мастика

От Мария Бончева

Не, не си представяйте познатото питие на кристали. Тук ще ви разкажем за смолата на вечнозеленото дърво Pistacia Lenticus. Наричана още медицинска дъвка, тя се използва още от древността. Предпазва от кариеси, лекува язва, част е от националната кухня на много от Средиземноморските държави. А начинът на събирането й е нещо повече от обикновен ритуал...

 

 

Браун газ в Горни Богров

От Георги Караманев

След като през юни ви представихме темата за брауновия газ, време е за един по-нов поглед към технологията. Изобретателят Мирчо Табаков научава за своя предшественик Юл Браун едва през септември 2010 г., а вече е разработил прототип на браунов двигател, с който обещава да постигне изумителни резултати. Поставен върху автомобил, двигателят му намалява разхода на гориво наполовина, а включен към отоплителната инсталация постига още по-впечатляващи резултати.

 

 

Костадин Христов: Тъмната страна в македонските работи

От Георги Караманев

Нотафилът Костадин Христов е познат на всички редовни читатели на Списание 8 от увлекателните си материали във всеки брой. Този път той представя новата си книга, издадена от "Клуб 8" – "Кога затрака револверот". Научете сами всичко най-важно за македонското националноосвободително движение директно от извора на документите. Защо движението така и не завършва с успех, какви са отношенията му с тогавашна България и какво значение имат те днес – прочетете само от луксозната книга на Костадин Христов, събрала в себе си невиждани преди документи. Можете да я купите от интернет страницата или от редакцията на Списание 8.

 

 

Дълбоко синьо

От Мария Радославова

Лятото е време за море, всеки го знае. Но погледът, който ви представяме към него, е точно от "другата" му страна. Мария Радославова е първата българка технически водолаз. Това значи, че не се задоволява със скромните дълбочини на аматьорите, а е истински професионалист, за когото важат много по-малко ограничения. Като прибавим към това погледа й на художник и опита с фотографията се получава един впечатляващ образ на света под водата, който си струва да видите на страниците на Списание 8.

 

 

Семейни констелации

От Мария Бончева

Берт Хелингер е световна знаменитост. Психотерапевт, философ, той е създател на метода на семейните констелации – една от най-успешните практики за фамилна терапия. При тях личното нещастие, проблеми и болести се разглеждат като последствия от нарушения род и закони в семейството. Доказан при много хора от цял свят, методът е вече и в България, а при краткото си гостуване Хелингер се съгласи да го представи само пред читателите на Списание 8.

 

Съкровищница с бъдеще

От Ива Тодорова

Царството на Източните Родопи предлага всичко, което си струва да бъде видяно. Всичко, което може да ви даде една почивка. Като се започне от изумителната природа, впечатляващото биологично разнообразие, историческите забележителности, мине се през неповторимите гозби и се свърши с колоритните истории на местните. Това определено е дестинация, която си заслужава – и ние се убедихме в това...