Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2019 г.

Болестта като път

При кой симптом какво да променим в светогледа си, за да оздравеем

Болестта като път

Какво означават симптомите и как да ги тълкуваме според системата на Торвалд Детлефсен и д-р Рюдигер Далке

Станислава Цветкова
Болестта се появява... за да ни излекува, за да изгради или коригира нашия мироглед, за да възстанови нарушения у нас баланс. Тялото ни е проводник на информация, която съзнанието ни изпраща и ни моли да го изслушаме. Тази теория разглеждат в книгата си „Болестта като път“ психологът Торвалд Детлефсен и д-р Рюдигер Далке. Според тях всеки симптом, който се проявява на физическо ниво, е знак на душата за същностна липса, израз на психологически конфликти и на екзистенциални проблеми на личността. Авторите ни учат как да тълкуваме различните болестни картини – от инфекциите и стомашните смущения до ревматизма и рака, които ни разкриват един нов път към себепознанието.


Д-р Рюдигер Далке: Няма хапче, което лекува душата


Лучана Узунова: Промених се и кистата изчезна


Станислава Цветкова: Потиснатите емоции белязаха тялото ми


Мадлен Алгафари: Вечно друг ни е виновен. Дали?
Психичните съответствия на органите и частите на тялото
Отслабването е в главата
Това, което отричаме и отхвърляме емоционално, се връща към нас като болест


Само вие, читателите на Списание 8, имате невероятната възможност да се сдобиете с книгата на д-р Рюдигер Далке на издателство „Кибеа” преди официалната премиера!
Прочетете първи „Peace Food - Миротворна храна”!
До 22 юли може да я закупите само от Списание 8 – тук или на тел 02/865 03 51.


33 г. след Чернобил

Последствията са около нас. Експертите драстично се разминават в данните за жертвите и пострадалите от инцидента. Ще узнаем ли някога истината и ще извлечем ли поуки от нея?

Найден Колчев
На 6 май у нас е Гергьовден – сакрален за българите празник. В глобален мащаб този ден на 2019 г. ще се запомни с началото на един от най-коментираните през последните години филми - „Чернобил“. Само за няколко месеца този минисериал стана част от попкултурата, въпреки че в същността си е полудокументален филм, който отговаря на много въпроси около катастрофата в АЕЦ „Ленин“. Но филмът постави и много други въпроси, които не са по-маловажни, като „каква е цената на истината?“. Именно търсенето на истината за последиците от аварията в Чернобил и за рисковете от атомната енергия ни заведе при експертите.


Младен Митев, председател на Българското ядрено дружество:
„Въпросът е да осъзнаваме, че в ръцете си имаме огромна мощност. Дано да не се отпуснем отново, както се е случило в Чернобил.“


Тодор Тодоров, координатор „Енергия и климат“ в Сдружение „За Земята“:
„Не трябва да подценяваме проблема с атомните централи и чакането на следващата авария, която отново да бъде заметена под килима.“


Благородка Велева, НИМХ:
„Българското население е най-облъчено”Гласът на душата

От гледна точка на физиката молитвата е насочена енергия с висока честота, която може да материализира желания

Д-р инж. Гинка Стоева
Спомням си празничен ден, когато развълнувани хора се стичаха от всички страни на градския площад. Храмът се изпълваше. Под купола му можеха да се видят богомолци от всички възрасти – от майки с пеленачета през невръстни деца, жени и мъже до побелели старци, приведени към земята… Свързваше ги вярата и молитвата. Храмът беше храм на Надеждата. Онази вечна и нетленна надежда за закрила и промяна, изричана на всички езици, във всички времена.


Пътят на ТРОЕРУЧИЦА

Новият верен препис на Богородицата от Хилендарския манастир спря и в София. Благославя братството на българи и сърби

Георги Милков
Сирия, Палестина, България, Сърбия, Гърция... „Света Богородица Троеручица“, една от най-големите светини на православния християнски свят, не е спирала великото си духовно пътуване. В края на май верен препис на иконата, която от векове е игумения и пазителка на Хилендарския манастир, пое от Света Гора към българската столица, а след това на 1 юни стигна в сръбския град Враня, където да бъде за утеха и радост на вярващите, символ на мир и любов за сърби и българи. Така, както е било още по времето на цар Иван Асен II и Свети Сава.


Как да посетим Света Гора
Българският манастир в Света гора е Зографският. Света Гора може да посещават само мъже. Около месец преди посещението трябва да се изпрати в Бюрото за поклонници в Солун факс с ксерокопие на личната карта или на задграничния паспорт...


Носим гени на траките

Анализ на древна ДНК от некрополи показа, че измежду всички балканци ние, българите, сме най-близки с тях

Жени Милчева
Траките са един от трите главни етноса (заедно с прабългарите и славяните), които при смесването си образуват българската народност. Така пише в учебниците по история. Прекрасни гробници и спиращи дъха съкровища са ни наследство от траките, с което се гордеем. С тях ни свързват и невидими нишки – елементи от вярванията и обредите им са съхранени и до днес в българската народна вяра и традиционна обредност, но и в обагрената от тях специфична наша християнска традиция. Но доскоро нямаше отговор на един въпрос – как сме кръвно свързани с траките, носим ли и в каква степен техните гени? Българската наука отговори.


Палеодиетата: назад към природата

Допреди 10 хил. г. хората са се хранили предимно с месо, риба и растения. Но гените на повечето от нас вече са се приспособили и към зърнените, и към млечните храни

Проф. Георги Милошев, доц. Милена Георгиева
Днес накъдето и да погледнеш, с когото и от приятелите си да говориш, рано или късно става дума за диети. И наистина съществува огромно разнообразие - някои изглеждащи логични и разумни, други – доста екзотични, а трети звучат направо глупаво и опасно. Между хилядите се откроява една доста популярна. Това е така наречената палеодиета, за която, ако потърсите в Аmazon, ще намерите 10 000 (можете ли да повярвате – 10 000 ?!) книги, справочници и готварски наръчници. Има даже издание от тази година, чието заглавие казва, че съдържа един милион рецепти за палеодиетично хранене! Е, от подзаглавието на изданието се разбира, че рецептите са „само“ 270, но и това не е малко.
Таня Кадийска, генетик: „Българите масово имат непоносимост към глутен и мляко. Не липсата на адаптация е причината, а бързата изменчивост на молекулите в тези храни заради промишленото им производство

Бойка Николас: Любовта изисква споделено време

Хората са забравили да правят саможертва в името на мечти. Не сочи другите с пръст, за да е търпелив към теб Господ

Румяна Смилкова
Бойка Николас е испанист, треньор по личностно развитие, рейки мастер и писател, автор на книгите „Методът БОП - Благодаря, Обичам, Прощавам“, „Проклятие, или Господ има други планове за теб“ и „Обичам се“. Те са посветени на любовта, мисията на човек в живота, вярата, чудесата и мъдростта, придобита от уроците на съдбата. Творбите є включват и практически упражнения, а стилът є се доближава до т.нар. магически реализъм. Нейната любов към писането се ражда още като дете. Завършва испанска филология, изучава испаноамериканска литература и литературна критика в Софийския университет. След това заминава за Никарагуа, където завежда катедра по испански език в Народния университет в Манагуа и преподава испански на студенти по написан от нея учебник. А съпруга си среща в Испания, където също е живяла дълги години.


Да танцуваш с ОМНИБОТ

Българско изобретение позволява на парализирани хора да стоят изправени, да се движат и да имат пълноценен живот

Д-р Павлина Михайлова
Дани се носи плавно и вдъхновено, в някакъв свой ритъм. Ту прави пирует и устремно полита към другия край на стаята, ту повежда партньора си с по-бавни и изящни движения. Коя е мелодията, звучаща в главата му? Валс номер 2 на Шостакович? По-скоро рок парче, след като той и другите от бандата са мотористи... Данаил Иванов – Дани, е също и софтуерен инженер. А ние не сме в стая, а в сервиз за електрокари и мотокари. И партньорът в танца не е дама, а... ОМНИБОТ!


Луна Камбана

На земния спътник земетресенията продължават много дълго, а магнитното поле е твърде слабо. Не знаем защо

Проф. Бойко Рангелов
Куха ли е Луната? Зад този привидно безумен въпрос се крият поредица от конспиративни теории за вътрешния й строеж. Като се започне от това, че тя е база на извънземни. Мине се през теориите за минали посещения на по-развити земни цивилизации, опитали да се заселят там и за целта издълбали лунната вътрешност. И се стигне до още по-абсурдните, че това е складова база за свръхмощни непознати на Земята оръжия, с които галактическите федерации се бият помежду си. Най-забележителното обаче е, че фактите показват поредица особености, свързани с дълбокия строеж на луната, които съвременната наука трудно обяснява. Поради което и конспиративните теории разцъфтяват.


Камера! Начало!

Режисьорът Васил Гендов продава часовника си, за да довърши първия български игрален филм „Българан е галант“

Антон Оруш, Sandacite.BG
Първите кинопрожекции навлизат в България през последните години на XIX век. Вестник от онова време ентусиазирано рекламира т.нар. Жива фотография, а първите градове, в които се провеждат „кинематографическите сеанси“, са София и Русе. Ако трябва да определим кои са най-успешните киножанрове у нас само 20 години по-късно, то със сигурност това са мелодрамата и комедията. Изключение не прави и първият български игрален филм.


Воин на дъгата

Корабът на „Грийнпийс“ обикаля Европа, за да предупреди за опасностите от глобалното затопляне и да предложи мерки

Имаме 12 години за спешна реакция да спрем главоломното затопляне на климата. Скокът на глобалните температури с градус и половина вече дава печални резултати: бури, порои и други природни бедствия. Обратното броене е започнало. Мерките трябва да са супербързи! Защото е много вероятно „отсрочката“ да не е 12, а само десет години. Това е посланието, което корабът на „Грийнпийс“ Rainbow Wаrrior („Воин на дъгата“) отправя по време на обиколката си из европейските пристанища, тръгвайки от Румъния.

Блажената страна

В Ливан, където всичко е наблизо, историческите забележителности се редуват с уникални природни картини

Зорница Шепкова
Населяващите дадена територия често я именуват на свое име. В Ливан обаче е точно обратното. Бялата планина Ливан (от финикийски lbn - означаващо „бял“), наречена още в древността така заради снежнобелите си върхове, е станала кръстница и на цялата държава. На територия 10 пъти по-малка от България Ливан е скътал в пазвата си неподозирани красоти. И незаслужено понася негативите от размириците в съседна Сирия и бива избягван за посещения. Топли и сърдечни хора, природни великолепия, уникално запазени древни градове и постройки, храни, галещи вкусовите рецептори – страната е шарена палитра от всичко изброено, което я превръща в истински бисер.


Много, много многоножки…

Някои имат стотици крака. Срещат се и такива без очи. Всички са сухоземни

Проф. Златозар Боев, д.б.н., Национален природонаучен музей – БАН

Ужас! Ами ако ме полази?! У мнозина многоножките предизвикват искрено отвращение. Многоногото им гъвкаво пълзящо тяло кара по-страхливите направо да настръхнат. Но тази ненавист е неоснователна - за хората повечето от многоножките са безопасни.

Изхвърли старото, за да дойде здравето

Антипаразитнaта билкова програма „Хербалкан“ изчиства акне, помага при болно сърце, отслабваш и си връщаш енергията


Четете още в броя разказа „добре организирано престъпление" на Емануел Икономов - загадката на инспектор Стрезов, решете новата Маркова загадка, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.
Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение
Д-р Рюдигер Далке: Няма хапче, което лекува душата

Д-р Рюдигер Далке: Няма хапче, което лекува душата

За да предотвратим инфекции, трябва да водим нашите битки на духовно ниво, убеден е световноизвестният психотерапевт
Станислава Цветкова: Д-р Далке спаси моята женственост

Станислава Цветкова: Д-р Далке спаси моята женственост

Известният психолог ще изнесе семинар „Болестта като символ“ в София и Варна