Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2017 г.

Списание 8, брой 8/2017 г.

Вижте темите от новия брой

Самодиви

Тема на броя
От доц. Вихра Баева
„Като вървя, и изведнъж чувам музика, народна. Едни момичета в бели дрехи, всичките играят хоро, ама играят... И взеха, че ме видяха. Тичат две и като ме хванаха така под мишниците, ме завлякоха при тях. Краката ми сами играят, играя, че се късам!" Така започва една от магичните и същевременно живи истории, с които изобилства водещата тема в новия брой. Отправяме се в търсене на пълнокръвната картина на едни от най-вълнуващите образи във фолклора ни - самодивите. За да открием, че и днес те са живи в народната памет, дори в рационалните модерни времена историите за митичните, красиви създания продължават да вълнуват както преди столетия.
Доц. д-р Вихра Баева, консултантът на Списание 8 по етнология, се отправя към регионите край Елена и Велинград, за да събере многобройни разкази на различни хора. Ще срещне внучката на мъж, похитен от самодиви, ще поговори с 98-годишен мъж, който научил за тях от 103-годишната си баба. Ще ни върне назад във времето с едни от първите етноложки описания на самодивите, които претворяват образа и го пренасят в съвременната култура. За финал докторантката Стефана Минчева ще разкаже подробно за задълбочените си изследвания по темата, ще ни отведе сред самодивските хора, сред буйния шум на самодивските сватби и дори при строгия боен ред на самодивската войска. 
Има ли ги наистина? „Щом са реални в съзнанието на някого, значи съществуват...", казва Стефана. И е дошло време да ви запознаем с тях!


„Човек на вярата" идва при теб!

Неотдавна отмина премиерата на документалния филм на Списание 8 за филипинския лечител Алекс Орбито - „Човек на вярата". Над 2000 души дойдоха в Зала 1 на НДК и имаха възможност първи да изгледат едночасовата лента. Дойде време „Човек на вярата" да поеме по своя път към вас! Представянето му продължи във Варна, следват прожекции в София, Дом на киното - 15 август, 19,30 ч и в Бургас на 5 септември от 19 ч в Дома на нефтохимика. 
(За следващи премиери - следете www.spisanie8.bg.)


Попитах водата кой е Рене Мей

От Ганета Сагова
Радиестезистът Иван Тодоров е познат на читателите на „8" със своя тъмнополеви микроскоп, който показва какво се крие в кръвта ни при огромно увеличение. През последните години той се е посветил на едно друго направление – да изучава какво водата може да ни каже за различни хора и събития. И когато решава да я попита кой е Рене Мей – духовният учител от корицата на юнския брой на „8", отговорът е изумяващ – течността на живота рисува същите кристали, както при универсалното послание „Бог е Любов!". Отново се потопяваме в света на любовта, в света на Рицаря на ангелите Рене Мей, където, ако човек отвори сърцето си, за него няма невъзможни неща.


Звездна целувка

От Георги Караманев
Обсерваторията „Ирида" е създадена от двама любители на звездите, които днес може да се каже, че са истински учени. Завършвайки докторантурите си, минният инженер Велимир Попов и оперният певец Емил Иванов са съавтори на 14 публикации в научни издания. Заедно с тях се отправяме към две далечни двойни звезди, които, благодарение на наблюденията от „Ирида", вече могат да ни разкажат много за себе си. Описани от българските учени, те представляват двойки от звезди, вплетени в постоянна „целувка", свенливо скрити зад обща обвивка, своеобразно „одеяло". Как ли според астрономите ще завърши тази звездна авантюра? 


Бащата на копирната машина

От Лилия Христова
Може би сте чували, че технологията за ксерокопиране е създадена благодарение на българин, но какво точно се крие зад откритието и кой е този забележителен наш сънародник? Акад. Георги Наджаков е златното име на българската физика. Макар че е принуден да изостави образованието си и да се отправи на фронта, той успява бързо след това да навакса пропуснатото, попадайки в Париж на специализация при световноизвестния учен Пол Ланжвен. През следващите години развива мащабна кариера като преподавател и изобретател, докато се стигне до неговото откритие, които мнозина смятат за епохално в сферата на физиката и технологиите – фотоелектретното състояние на веществата. Какво представлява то и какво е значението му – четете в новия брой на Списание 8.


Търговецът и добрите дела

От Иво Владимиров, „Българска история"
За съжаление името на Димитър Кудоглу се върна в медиите не със заслужената почит, която се полага на мецената и благодетеля. През миналата година беше унищожен един от най-красивите тютюневи складове в Пловдив, създаден от него. Истински пример за търговец с отговорно отношение към обществото, той осигурява безплатна храна за 1000 бедни, създава училища и болници, а най-голямата оставена от него следа е Домът на благотворителността и народното здраве в Пловдив, който дълги години помага на многобройните хора в нужда. 


Ахелой – реката на триумфа

От полк. проф. Димитър Недялков
На 20 август се навършват 1100 години от една от най-големите битки изобщо в Средновековието. Неотдавна заелият престола си цар Симеон ще се изправи пред числено надвишаващата го и добре подготвена византийска войска, за да извоюва с търпение, стратегия и мъдри решения една военна победа, която ще проправи пътя на българския Златен век. Битката при Ахелой е сред безспорните поводи за национална гордост, които си струва да си припомняме, а ето че има много какво да добави по темата пилотът и преподавател във военната академия Димитър Недялков.


Врата между световете

От Женя Милчева
Слънцето минава през каменния прозорец на огромната скала, преди да залезе. Озовали сме се до мегалита край с. Бузовград, който е не просто уникално творение на природата, а, както доказват вездесъщата проф. Валерия Фол и археоастрономът Алексей Стоев, е и съвършената обсерватория на траките, която недвусмислено ни показва, че те са познавали устройството на света много по-добре, отколкото бихме могли да предположим. Каним ви на пътешествие, което ще продължи в много от другите древни забележителности, пръснати в Долината на тракийските царе. 


Ако човек разглежда смъртта си като граница, той не може да бъде цялостен

От Сузана Чакърова
Христо Сотиров ръководи българския филиал на INBI. Зад съкращението се крие Институтът за развитие и усъвършенстване на човека, създаден от Олег Черне преди 30 години и готов да посрещне всеки, който е узрял да напредне в собственото си духовно развитие. Възможно ли е да съществува съвършеният човек? Как да изберем най-добрата практика за себе си? Отговорите четете в интервюто с Христо Сотиров в новия брой на Списание 8. 


Боуен срещу болка

От Поля Боранска
Наричат я също хомеопатията на мануалната терапия. Техниката боуен идва в Европа в края на 80-те години от Австралия, за да дава впечатляващи резултати при безброй различни здравословни проблеми. Поля Боранска, дългогодишен боуен терапевт, ще ни обясни как работи методът, за кого е подходящ и как резултатите от практиката недвусмислено показват едно: боуен помага на тялото ни да се справи с редица оплаквания!


7 оранжеви суперползи

От доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева
Негово величество портокалът е чест гост на трапезата ни, но ето че е време да стане част и от семейната аптечка под формата на уникалното масло от портокалови кори. 7 ключови ползи от този еликсир ни представят двете авторки в своята рубрика „Здраве от природата". Маслото от портокалови кори подсилва имунната система, прогонва чувството за тревожност, подобрява храносмилането и това са само част от многобройните му здравни ползи.


Крал на плодовете, плод на кралиците

Екзотичният мангостин идва от далечната Югоизточна Азия със своята пъстра палитра от полезни съставки. Непознатият суперплод от векове е използван от местните хора срещу възпалителни заболявания и за подсилване на организма, а днес науката преоткрива многобройните му здравни ползи. Голяма част от тях „приютява" кората на мангостина, която лабораторни изследвания признават за един от най-мощните природни антиоксиданти, готови да подсилят организма ни в постоянната му битка с болестите.


Страната на цветните хора

От Габриела Андреева 
Срещаме Кришна на автогарата в Джайпур, за да ни поведе сред пъстрата красота на Индия. Може би най-нашумялата през последните години екзотична туристическа дестинация винаги има с какво да ни изненада – като се почне от пъстротата в срещите, сградите и дрехите и се стигне до древните забележителности като величествения дворец Амбер Форт, който отразява в целия ѝ блясък забележителната местна архитектура.


Светът на тишината

Русалките съществуват! В това може да се убеди човек, гледайки фотографиите на Юлиян Недев, един от майсторите на снимането под морското равнище и пионер на подводната фотография в басейн у нас. Той претворява сухоземния свят в дълбините, за да ни накара да се насладим на красотата и да се разхладим в разгара на прегърналото ни лято.


Силни като океан

Колко важни са омега-3 мастните киселини знаем всички, също както знаем и кой е най-популярният им източник: рибата. Откъде обаче си ги набавят самите риби? От микроскопични водорасли, пръснати из световния океан. Тогава не е ли логично и ние да се пренасочим към първоизточника? Фармацевтката Десислава Ангелова създава BioDHA, патентовано масло от микроводораслите Schizochytrium, екологичен вариант за набавяне на омега-3 мастни киселини, подходящ за всички, дори за веганите.


Мечтаният хлад 

Няма човек, който след дългия летен ден да не е усещал краката си горещи и отекли. Ето че вече и у нас се предлага едно модерно и доказало се решение – бинтът Physicool носи мечтания хлад и помага бързо да преодолеем горещината, обзела крайниците ни. Полезен след спорт или просто в края на тежък ден, той дължи впечатляващата си ефективност на патентована технология, която определено ще ви накара да останете доволни.


Кехлибарен сън

Знаете ли кое е единственото място на света, където се произвежда мемори пяна за матраци с вграден кехлибар? Това е русенското село Батишница, а зад начинанието стоят млади ентусиасти, създали компанията „Амбър". Дълго време Татяна Бакалова и Теодор Димитров търсели идеалното решение за матрак, който да им осигури пълноценен сън, и накрая се убедили, че за да го получат, трябва да го създадат сами. Резултатът е перфектният кехлибарен „Амбър", който се предлага със 100 дни пробен период и цели 10 години гаранция.


Амазонска мечта 2

От Филип Лхамсурен
Дори в дебрите на непристъпните, пълни с опасни видове амазонски джунгли най-голяма опасност си остават... хората. В това се убеди преди 2 години пътешественикът Филип Лхамсурен, който потегли с амбициозната цел да измине сам цялото поречие на Амазонка. Уви,  приключението завърши с неуспех, но ето че отново намираме Филип в етап на подготовка. Зареден със сили и мотивация, той отново подема изключително амбициозно начинание в опит да показва на всички ни колко е важна връзката между човека и природата.
 

Пера на острова

От проф. Златозар Боев
Островите са истински инкубатори на еволюцията – отделени от останалата част от света, често те приютяват причудливи видове, които са безценни за зоолозите. За съжаление успоредно с това те имат и едни от най-крехките екосистеми, които често в миналото и днес получават непоправими щети от човека и неговото неблагоразумие.


Форми на безсмъртие

От Яница Христова
За финал на този по-дълъг августовски брой политаме до далечна планета с научнофантастичния разказ на Яница Христова. Един астронавт се спуска от орбиталния модул в очакване какво ще го посрещне на тази terra incognita. А там се натъква на поучителни същества, които го посрещат със своите тайни за еволюцията и му предлагат едно изкусително и предизвикателно бъдеще.