Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2018 г.

Кодът на българите

Шевиците пазят от злини и разказват истории

От Ива Станоева, Светлана Радева, д-р инж. Гинка Стоева, Анита Кацарска, Станислава Цветкова

Днес ги има навсякъде – греят върху дрехите ни, навлезли са в съвременна попкултура, рисувани са дори и като татуировки и ги виждаме в не една или две рекламни кампании. Но какво знаем за красивите цветни украси, характерни за българската традиционна носия? Според народните вярвания шевиците ни пазят от злото, служейки като заклинания за здраве, дълголетие и плодородие. Изследователи пък доказват, че специалното везмо влияе на човешкия организъм, като преструктурира водата в него и по този начин го лекува. Но една от основните роли на шевицата е да разказва. Символите и характерните багри носят информация за житейската история на този, който ги носи. А как днес традицията заживява по нов начин – от Варна та чак до далечна Япония, разберете в новия брой на Списание 8.


Не веднъж, а три пъти Тервел бие арабите
От полк. проф. д-р Димитър Недялков


От създаването си българската държава е играла ролята на заслон, защитавал Европа от унищожението на нахлуващите племена и народи. Този август се навършват 1300 години от паметните боеве на Тервел, успял да възпре арабското нашествие към Балканите и Стария континент. Тервел осуетява опита да бъде превзет Константинопол от Умар II, а битката му за града е ключова за спасяването на Европа и цялата западна цивилизация.


Художникът на Бетовен
От Михаела Ценкова


Пътувайте в света на идеите заедно с малко познатия у нас, но световно признат български художник Минчо Кацаров или още Мишел. Неговото име ще остане в историята редом с това на Бетовен, на когото живописецът посвещава 36 платна, впечатлили следвоенна Европа. Идеите му ще се преплетат с тези на Лев Толстой, Шопенхауер и Махатма Ганди, а животът му ще го отведе от българското село Брезово в Рим, Виена и Париж. Как се съчетава блясъкът на европейските столици с аскетизма на толстоевата Ясна поляна и защо жаждата за живот никога не угасва у тези, които носят таланта, узнайте от новия брой на Списание 8.


Mечтата на Бил
От Валентин Иванов


Ловецът на екозпланети „Кеплер“ е създаден, за да търси из Млечния път тези от тях, които наподобяват Земята. Но преди да може да се впусне в наблюдение на милиардите звезди, е нужно един човек да прояви невероятно упорство и да премине през неуспеха, за да се превърнат идеите му във факт. „Човек е голям, колкото са големи мечтите му“, е казал Екзюпери, а тази на Уилям Боруки е до Луната и отвъд. От историята на „Кеплер“ и неговия създател Бил разберете колко е важно никога да не се отказваш, макар да се наложи да преминеш през провала.


Болката се атакува с движение!
От Ганета Сагова


„Движението е разковничето. Тялото може да се самолекува. Човек оздравява от това, в което вярва, че ще му помогне“, споделя в интервю за Списание 8 успешният кинезитерапевт Георги Хамамджиев. Той практикува остеопатия, иглотерапия, декомпресия на гръбначния стълб и други мануални мекотъканни техники. При всеки отделен случай подбира индивидуално комбинацията от тях, за да помогне максимално бързо и качествено на своите пациенти.


Forever young!
От Албина Фабиани


Познат ви е този известен рефрен, нали? Идеята за вечната младост терзае човека от началото на съществуването му, но има ли наистина разковниче за това как да останем здрави и в добра форма дори и в напреднала възраст? В рубриката „Нова клетка“ Албина Фабиани този месец ни представя своето решение, а то е заключено в една дума – бикарбонати. Каква е тяхната роля в процеса на стареене и как е желателно да се храним, за да успеем да запазим организма си в младежки вид, научете от августовския брой на Списание 8.


Костур - градът на вярата
От Михаела Ценкова


Над 70 православни храма се гушат сред тесните улички на гръцкия град Кастория, известен ни с българското си име Костур. Възрожденски къщи се издигат редом до западноевропейския сецесион. От малките площадчета се носи аромат на кафе, примесен с този на тамян и восък. Спокойствието е заразително, а езерото Орестиада отразява блясъка на града...


Сюжет за кратък разказ


Представяме ви фотографа Симон Варсано в по-различна светлина – чрез уличната фотография от последната му изложба „Има място и за теб“. Коя е улицата на детството и как изглежда тя днес, какво е общото между обикновените минувачи в различни точки по света, а между медицинската фотография и театралната сцена? Разберете от човека зад обектива, разказващ истории с всеки свой кадър.


Да ти настръхнат косите
От Найден Колчев


Запознайте се с най-страховитите туристически дестинации, които привличат стотици с ужасяващия си чар. Пръснати по различни кътчета на света, те са обединени от общата си черта, че те карат да настръхнеш. Кои са най-зловещите дестинации на земното кълбо, приличащи на оживели декори от филми на ужасите, притеглящи смелчаците със страшните си истории, четете в увлекателния текст в новия брой.


Умният деликатес
проф. Златозар Боев, илюстрации Георги Пчеларов


Срещаме ви със страшните първообрази на подводните чудовища от митологията и научната фантастика. Това са главоногите, връх в еволюцията на безгръбначните животни и... любимо ястие не само за средиземноморци. Сепии, калмари, октоподи и несъществуващите вече амонити и аргонавти, наричани приматите на морето, с размери, колкото жилищна сграда и очи като масички за кафе.


Загадъчният край на царя обединител
От Иво Владимиров, „Българска история“


Мистериозната му смърт е породила множество конспиративни теории. Официалната версия гласи, че Борис III умира от масивен инфаркт на 28 август 1943 г., но редица обстоятелства навеждат на мисълта, че е бил отровен. Срещата с Хитлер в неговата „Вълча бърлога“ или посещението при съветския пълномощен министър в София са довели до фаталния край... Вече 75 години историците спорят, но факт е, че тленните останки на монарха са в неизвестност след 1944 г.


Планетата Туйп ви казва „Здравейте“
От Елена А. Лори и Валентин Д. Иванов; илюстрация Станимир Георгиев

Понякога и една обичайна неделна сутрин може да преобърне човешката история. На малката Сами й предстои да насочи поглед към Слънцето, а от другия край на увеличителната тръба я очаква изненада... Дали сме единствената цивилизация във Вселената? По-вероятно не, но ако получим космическо послание от далечни съседи, ще успеем ли да го приемем и разгадаем?


Да ти настръхнат косите

Да ти настръхнат косите

Едни от най-зловещите места на Земята, които привличат хиляди туристи
„2001: Космическа одисея“ нa 51

„2001: Космическа одисея“ нa 51

Шедьовърът на Стенли Кубрик отново на големия екран на фестивала Cinelibri
Forever young!

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват
Не веднъж, а три пъти Тервел бие арабите

Не веднъж, а три пъти Тервел бие арабите

Спасителят на Европа вероятно е бил християнин, канонизиран е за светец
КОДЪТ НА БЪЛГАРИТЕ: Шевицата разказва кой си

КОДЪТ НА БЪЛГАРИТЕ: Шевицата разказва кой си

Очаквайте 26 страници, посветени на българската везба, в новия брой на Списание 8