Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2016 г.

Списание 8, брой 9/2016 г.Най-старите пари?


Тема на броя
От д.ист.н. Иля Прокопов и Женя Милчева
Дали многобройните миниатюрни халкички, прешленчета и тръбички от злато, открити на различни места по земите ни, нe са... най-старите пари? Този въпрос задава във водещата тема на Списание 8 консултантът ни по археология Иля Прокопов и подплатява хипотезата си със солидни аргументи.
В разгара на лятото край пазарджишкото село Юнаците археолози откриха миниатюрно златно мънисто. Според ръководителя на разкопките то може да е сред най-старите изделия от благородния метал, откривани досега. Но това далеч не е първата находка от такъв калибър. Златни зрънца със стъписващо малки размери изумяват учените, защото не могат да разгадаят как са направени преди хиляди години. За изработката им са нужни увеличителни стъкла, свръхпрецизни везни и най-фини инструменти, каквито, предполага се, не са съществували по онова време.
Стандартизираните размери на халкичките и другите златни предмети - от съвсем дребни до доста по-големи, повсеместното им откриване по цялата ни днешна територия и доказано местният им произход дават основание да се смята, че може да са най-древните „монети" и „банкноти". Но мистерията около изработката им остава.
Списание 8 ви повежда в търсене на отговорите по археологическите обекти, където са открити някои от тях, представяйки тези уникални и непознати на широката аудитория находки през погледа на археолозите, на които дължим тяхното намиране.


Тук Земя, вика Марс

От Николай Теллалов
В ерата на голямата космическа надпревара едва ли някой си е представял, че половин век по-късно ще сме спрели да кацаме на Луната и дори няма да поглеждаме към другите планети с идеята за пилотирана мисия. Николай Телаллов се заравя в причините, които са ни довели дотук и възможните решения, които биха ни позволили да се озовем на Червената планета не просто като покорители, а като разумни колонизатори. Оказва се, че всички нужни за това технологии вече са факт и учените просто се нуждаят от доверието на политиците.
 
 

Мисионерка на любовта

От Михаела Ценкова и Ганета Сагова
На 4 септември тази година римокатолическата църква официално канонизира за светица Майка Тереза. Тази забележителна жена, помагала на нуждаещи се от цял свят, е родена съвсем близо до страната ни – в Скопие, а житейският ѝ път е труден, изпълнен с перипетии, но и с непоколебима вяра и упование в Бога. Ще ви разкажем защо Светицата от Калкута напълно заслужава това звание и с какво тя се превърна в един от символите на нашето време.
 
 

Земя между реката и морето

От Биляна Веселинова
Бедиг Бедросян е забележителен художник от близкото минало, чието творчество е време да преоткрием. В разгара на Втората световна война той създава уникалните стенописи на арменския храм в Силистра, които впечатляват с подхода, изработката и историята, която се крие зад тях. Представяме ви един не достатъчно познат, но заслужаващ внимание майстор на четката и част от неговите впечатляващи произведения във всички сфери на изкуството.
 
 

Бъдеще за миналото

От Румяна Николова и Николай Генов
Ковачевица е модерна дестинация за всеки с интерес към запазеното минало. А еталон за правилно отношение към него е работата на един художник, посветил десетилетия от живота си, за да възстановява, а понякога и да създава там уникални къщи с методите, по които са били правени едно време. Христо Тодоров дава пример за това как трябва да пазим старото знание, защото то все още може да ни дарява красота и да ни припомня кои сме.
 
 

Лъкардия

От Георги Караманев
Пръчка и връв – елементарно, нали? Нищо подобно! Грабвайте лъковете, защото заедно ще потърсим тяхната магия. Ще надникнем в историята им, в тънкостите на това как се създава познатото от древността оръжие, което днес също може да ни носи силни и пълноценни емоции. Наш водач в темата ще е майсторът на дълги английски лъкове Константин Ковачев.
 
 

Вулкан от емоции

От Евелина Андреева
В Санторини всяка панорама е като картичка. Хора от цял свят идват край калдерата на застиналия вулкан, за да си подарят романтика – да видят знаменитите местни залези или дори на това специално място да свържат завинаги живота си. Островът е цяла реалност сама по себе си, богата на история и колоритни гледки.
 
 

Рибарят и неговата душа

От Михаела Ценкова
Ще се запознаем с Царя на рибарите и неговите истории за дългите дни и нощи край родопските водоеми. Ще потърсим онази магия, която превръща битката с рибата не просто в спорт, а в начин на живот със своите правила, страсти и истории. Ще опитаме да разберем гледната точка и ежедневието на рибаря, а също и на рибата - неговия опонент, който дава смисъла на това все по-популярно хоби.
 
 

Яж, моли се и обичай... Земята

От Антоанета Йотова
Климатичните промени са факт, а мерките срещу тях не би трябвало да се ограничават до отделни сектори. Ето защо можем да им противодействаме дори от кухнята. Ще ви представим някои от основните идеи за това как да намалим щетите, които, готвейки, нанасяме на природата.
 
 

Анти/про теини

От доц. Павлина Симеонова
Протеините са незаменими, прекрасен шанс да трупаме мускули и да се чувстваме здрави и пълни с енергия. Стоп! Този път е време да подложим на критична оценка популярния мит с помощта на специалистката доц. Павлина Симеонова, която.... направо го разбива. Представяме ви един материал, който има силата да ви убеди да преосмислите хранителните си навици и да ограничите тези всъщност съвсем не толкова незаменими белтъчини.
 
 

Вълшебните пасти

От доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева
След като ви представихме някои от най-мощните натурални и етерични масла, този път в рубриката ще стане дума за пастите, които комбинират в себе си най-мощните от тях. 80% от болестите се причиняват от лошо храносмилане, а субстанциите, за които ще ви разкажем, имат потенциала да сложат край на голяма част от тези проблеми.
 
 

Изкуство на живота

От Ива Тодорова
Има ли нещо, което да ни позволява по-добре и пълноценно да изразяваме себе си от изкуството? То е начин да изведеш на белия лист проблемите си и неудовлетвореностите, всичко, което те гнети или пък радва. Ето защо арттерапията, която залага на изкуството като форма на лечение, ни води именно към това. И дава впечатляващи резултати срещу стреса, лошото настроение, проблемите във връзката, а и при сериозни здравословни изпитания. Метода ни представя Елица Великова от Института за терапия и експресивни изкуства.
 
 

Цвят в живота

По проекта, организиран от Българския Червен кръст, повече от 700 самотни и болни възрастни хора от Северозапада вече имат своите лични асистенти и се връщат към нормалния живот. Представяме ви позитивната промяна в снимките на Добрин Кашавелов. Вие също можете да подкрепите начинанието тук!
 
 

Мечтател и съзидател

От Иво Владимиров, „Българска история"
Лазар Донков е роден през септември и в същия този месец рожден ден празнува венецът на неговия труд – етнографският музей на открито „Етър". Ако по света подобни комплекси са плод на усилията на огромни колективи, то цялото си съществуване българският пример дължи на един човек, преминал през много сериозни трудности, преди да види мечтата си реалност. До днес тя е била посетена от повече от 13 милиона гости!

Мисионерка на любовта

Мисионерка на любовта

Ликът на Майка Тереза спаси двама раково болни. Католическата църква официално я обяви за светица