Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2018 г.

Биохакери

И реши човекът да стане киборг

От проф. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева

Откакто свят светува човекът се стреми към вечен живот и съвършенство. И ако преди това е била само неизпълнима мечта за мнозина, то днес възможностите, които съвремието предоставя, позволяват на любители на технологиите и биологията да направят сериозна крачка в тази посока. Това са биохакерите - гаражните учени експериментатори, които си играят на богове. Те редактират своята ДНК, имплантират си чипове и се топят в обезчувствителни вани в името на това да разширят възможностите на телата си или просто за да се забавляват... Научната фантастика се превръща все повече в научен факт. А дали наистина ни предстои да се изправим пред избора - киборг или технологичен отшелник, разберете от темата на новия брой на Списание 8.

„2001: Космическа одисея“ на 50

От Найден Колчев

Няма нищо обичайно във филмите, които Стенли Кубрик снима - от скандалните „Лолита“ и „Портокал с часовников механизъм“ до визуалното зрелище „2001: Космическа одисея“. До един те предизвикват емоциите на зрителя и провокират дискусии, които продължават да ангажират мислите на критика и публика. Навършва се половин век от премиерата на „Космическата одисея“ – лентата, която Кубрик прави заедно с фантаста Артър Кларк. Приета противоречиво още при излизането си, тя не спира да впечатлява зрителя до днес. И макар да сме навлезли с пълна сила в новия век, въпросите за бъдещето, които поставя „Одисея“, остават все още без своя отговор...


Изкуството да (не) порастваш

От Михаела Ценкова

Кому е нужно творчеството, та нали съществува телевизията... Репликата от близкото минало е напълно безсмислена, разбира се. Единственият ни шанс да оцелеем като вид, както обясняват повечето футуролози, е в единствената човешка способност, която е неприсъща за машините - тази да създаваме, да изобретяваме, да впуснем въображението си и да бъдем идейни, новатори. Талантът може и да е дар за малцина, но творческото мислене се възпитава и учи. Защо да хванем четките и боите може да се окаже ключово за здравето и успеха ни в работата – отговорът на страниците на „8“.


Добрин Векилов - Дони: Имах щастието да пия от извора

От Наско Атанасов

Срещнете се с Добрин Векилов – мъжът, който се отправя към далечните кътчета на Азия, за да се докосне до истинския будизъм и посланията, които той носи. Известен ни е като Дони – певецът със специфичен глас, текстописец и фармацевт. Но Наско Атанасов в книгата си „Моите учители“ ни разкрива по-малко познатото лице на иначе популярния артист. Встрани от сцената той е отдаден на тибетския будизъм и познанието, което учението пази в себе си през вековете. Какво има да сподели за духовните си пътувания Дони, разберете от искрения разговор.

Пътешествие на духа

От Нели Нановска

Тръгнете на път заедно с авторката на книгата „Япония и Филипините – моето пътешествие на духа“. Нели Нановска се отправя към Далечния изток заедно с дъщеря си Катя, а това, което им предстои, ще ги промени завинаги. Очакват ги срещи с различни култури, непознати за европееца на пръв поглед плашещи и необясними техники, а познанство с лечителя Алекс Орбито ще даде нова посока в живота на двете жени. Понякога е нужно да отидеш до другия край на света, за да се срещнеш истински със себе си и да опознаеш своята лична вселена. Заповядайте на премиерата на книгата в „Къщата на София“ на 19 септември от 18,30 ч, където ще чуете от първо лице разказа за мистиката на Азия и нейните лечители.


Йогинът Никола Змияров: Древен текст описва теорията на относителността

От Ганета Сагова

Често говорим за йогата – мода, необходимост за стресирания западен човек, бягство от претовареността на ежедневието и... гимнастика. Не е рядкост да ограничаваме понятието само до гореспоменатите значения. Познаваме ли наистина тази присъща за Изтока практика, носеща древно познание и дълбока мъдрост? Потопете се в разговора с Никола Змияров и научете повече за философията зад йога. Какво може да разкрие Ники Йогата, както го наричат всички, за вътрешната сила на човека, чуйте в лекцията му на 30 септември в кино „Люмиер“ по време на форума „Списание 8 на живо“.


С „Есперанца“ в сърцето

От Даниела Георгиева

Да изминеш хиляди километри сред океана и то не просто, за да се насладиш на незабравимите гледки на Африка, а за да се отдадеш на кауза – това е пътешествието на Симона Стоева от Варна. 25-годишното момиче, учило за морски капитан, прекарва половин година на борда на „Есперанца“. Корабът на природозащитната организация „Грийнпийс“ потегля към Конго и Камерун с мисията да се запазят световните гори от безразборната сеч. Хванете вятъра и тръгнете сред вълните заедно с усмихната екоактивистка и шарения екипаж на „Есперанца“.


„Българският“ Цариград

От Ганета Сагова

Шумни улици и булеварди, кипящ 35-милионен град... Този месец ви отвеждаме в Истанбул. Интересната история на столицата на няколко империи преплита традициите на Изтока и Запада, а в центъра й стоят храмовете, помнещи вековете. Запознайте се със съдбата на единствена в света желязна православна църква. На 8 септември тази година храмът „Свети Стефан“ навършва 120 години от своето построяване, а каква е историята зад построяването му и неговото скорошно възстановяване, разберете от увлекателния разказ в новия брой на „8“.


Ангел в гардероба

От Ганета Сагова

Милена Иванова има печеливш бизнес и семейство като за реклама... На пръв поглед всичко в живота й изглежда идеално, но отвътре тя е нещастна. Една книга успява да отключи пътя й за промяна, но тя става истински възможна едва след необичайна среща, която задава пътя й към нумерологията. Разберете как Милена оставя миналото и предишното си име, за да стане Еа – жената, която разгадава символиката на числата. Какво представлява нумерологията и как тя може да подобри настоящето и бъдещето ни, узнайте и на „Списание 8 на живо“ в кино „Люмиер“ на 30 септември.


До Ню Йорк и назад

От Станислава Цветкова

Слава, блясък и светлини на прожекторите – кой не би мечтал за това... Такъв е животът на Кристиан и Валя Василеви. Двамата са модели, работят за едни от най-големите марки в света на модата. Дефилират по подиумите в Манхатън, Токио и Париж, но съдбата ги връща у дома в тихото село Аканджиево, където думата семейство звучи някак по-топло, по-истински. Как красивите модели изоставят успешната си кариера, за да станат истински фермери, разберете от септемврийския брой на „8“.


Витамини за психично здраве

От Албина Фабиани

В рубриката „Нова клетка“ този месец са представени възможностите на ортомолекулярната медицина и връзката й с психичното здраве. Зад това дълго понятие се крият познатите ни витамини, микроелементи, минерали, аминокиселини и хормони, наречени ортомолекули. Приемани в определени дози и комбинации, те балансират биохимията в организма ни и подобряват функционирането на мозъка и тялото ни. Възможно ли е да си спечелим още поне 25 години качествен живот благодарение на тези вещества и как ортомолекулярната медицина може да спомогне за справянето с депресията, ще научите в статията от поредицата на Албина Фабиани.


Пеперудите на нощта

От проф. Златозар Боев

Този месец проф. Боев ви разкаже за онези тънкокрили създания, които често се блъскат безмилостно в крушките на нощната лампа. Срещат се из цялата планета, освен сред мраза на Антарктида. Това са нежните насекоми, които преминават през може би най-поетичната метаморфоза. Опознайте отблизо потайния живот на онези гъсеници, които имат щастието да се превърнат в пеперуди, а красотата на т.нар. нощници е разкрита в своята пълнота благодарение на изключителните илюстрации на Георги Пчеларов.

Точното време на Царство България

От Антон Оруш, Sandacite.bg

Вероятно не знаете кой е той, но докато сте се разхождали из София със сигурност сте вдигали поглед фасадата на някоя сграда, върху която времето отмерва часовник, изобретен от него. Георги Хаджиниколов е сред малцината българи, изучавали през XIX век в Женева тънкостите в производството на най-точните и прецизни хронометрични механизми в света, а неговата фабрика „Гномонъ“ е първата у нас, който произвежда красивите тиктакащи устройства. Разберете историята на човека, поддържал часовниците в Царския дворец и създателя на едни от най-красивите фасадни времеизмервателни механизми в страната.


За него бият камбаните

От Иво Владимиров, Българска история

На 1 септември преди 120 години се ражда Димитър Талев Петров. Репресиран от властта и обичан от читателите, това е авторът на една от най-известните исторически тетралогии, описващи красотата и страданието на българска Македония. Няма да ви припомняме познатия сюжет на „Железният светилник“, а ще ви разкажем за живота на неговия създател – писателят, чиито думи бушуват в сърцата на българите и до днес.

Животоспасяваща операция

От Емануел Икономов

Инспектор Стрезов  впуска неповторимия си талант в разгадаването на поредната криминална загадка. Притеснена съпруга долита от Ню Йорк, за да търси спешна помощ за своя мъж. Под претекст, че предстои прескъпа спасителна операция, банковата сметка на пострадалия е източена. Как инспекторът успява да намери доказателство за измамата, проверете сами с помощта и на илюстрацията на Александър Въчков.
До Ню Йорк и назад

До Ню Йорк и назад

Модели се завърнаха в България, за да отглеждат биозеленчуци
Витамини за психично здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни
До Ню Йорк и обратно (ВИДЕО)

До Ню Йорк и обратно (ВИДЕО)

Модели вегетарианци се завърнаха в България, за да отглеждат биозеленчуци
БИОХАКЕРИ: И реши човекът да стане киБОрГ

БИОХАКЕРИ: И реши човекът да стане киБОрГ

Те променят себе си в търсене на вечен живот или просто така – за развлечение
Апетит за пътуване в България и Македония

Апетит за пътуване в България и Македония

Насладете се на 10 удивителни минидестинации и кулинарни изкушения