Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2018 г.

Мистерията Царичина

След 26 години мълчание феноменът Елисавета Логинова, ръководила секретната операция на военните, проговори

От Станислава Цветкова, Ганета Сагова и Михаела Ценкова

През 1990 година военните предприемат експеримент, подобен на правените в Русия и САЩ - опитват да разплетат загадка с помощта на хора с паранормални способности. Ръководени от екстрасенса Елисавета Логинова, започват разкопки край софийското село Царичина в търсене на... първото човекоподобно същество, живяло на Земята. Логинова твърди, че я направляват извънземни. Секретната операция „Слънчев лъч“ продължава 2 години, но е прекратена. Защо? Какво си спомнят свидетелите? Защо жителите на Царичина и днес виждат странни светлини в небето? Четете в темата на юлския брой на Списание 8.


Show Musk go on

От Георги Караманев

Визионер, гений на предприемачеството, щедър дарител, ужасен шеф... Това е Илън Мъск - човекът, за чието въображение и откривателска страст няма ограничения. Не приема за отговор „невъзможно е“. Смелите му начинания не се побират в предварително определените срокове, но винаги се осъществяват. Космически транспорт, алтернативна енергия, масов електрически автомобил и човек на Марс фокусират посоките на новаторското му мислене. Как това се връзва с тежкото му детство, превратностите в личния му живот и оригиналния му мениджърски стил?


Древните египтяни са познавали безсмъртието

От доц. д-р Теодор Леков

Ученият, превел на български Книга на мъртвите, разкрива сложния мироглед на древните египтяни и анализира ключовия елемент в тяхната религия – вярата в безсмъртието. Многоликата човешка същност е съставена от множество елементи, които, взети в цялост, изграждат личността. При определени условия нейният живот може да продължи вечно. Защо душата е птица, а назоваването на нещата ги сътворява? Как сърцето, изправено на съд, предопределя съдбата – безсмъртие или окончателен край? И защо изборът на пътя на любовта спасява от чудовището Ам-мут? Разберете от авторската статия на египтолога.


Бягството на Хитлер

От Найден Колчев

Има теория, че в края на април 1945 г. Хитлер не се е самоубил в бункера си заедно с Ева Браун, а двамата, подпомогнати от Мартин Борман, успяват да напуснат Берлин и бягат в Латинска Америка. Поредна теория на конспирациите ли е това, или има сериозни основания историята да бъде преосмислена? Чии обгорени тела откриват руснаците – на фюрера и жена му или на техни двойници? Дали спасяването на Хитлер не е „тайна“, за която са знаели всички съюзници?


На кафе с Ванга

Художничката Веска Цицелкова е близка приятелка на Ванга. В книгата си тя споделя 36 незабравими срещи с пророчицата. Авторката разказва за сбъднатите й прогнози като Пражката пролет, смъртта на Людмила Живкова и падането на Берлинската стена. За срещите на Ванга със знаменити личности като Учителя Петър Дънов, пророка дядо Влайчо, психиатъра проф. Николай Шипковенски, писателя Венко Марковски... В този брой на Списание 8 поместваме три кратки откъса от „На кафе с Ванга“.

Подарете си книгата с меки корици или в луксозен вариант с отстъпка тук.


Сарми и вино на хапчета

От Женя Милчева

Изсушени плодове, свежи, сякаш току-що са набрани. И така вкусни. Коняк и вино в желирани топчета. Лютеница, мусака, таратор, телешко със зелен фасул, кисело мляко – на прах. Килограм телешки пържоли в няколко хапчета... България е била третата държава наред с Русия и САЩ, която е произвеждала космически храни. Днес такова производство няма, защото няма инвеститори. Технологията за лиофилизирани храни обаче продължава да се развива. Статията разказва за тънкостите на иновацията и за универсалното приложение на космическите храни и тук, на Земята.


Защо диетите не работят

От Албина Фабиани

В рубриката „Нова клетка“ продължаваме да ви запознаваме със съветите на специалистката по нутриционална епигенетика. В този брой на „8“ Албина Фабиани обяснява защо диетите, които изключват въглехидрати, са неефективни и даже опасни. Защо отслабваме бързо, а после скоростно качваме килограмите обратно и рискуваме освен да имаме лош дъх, но и проблеми с кръвното и бъбреците.


Bossa-гооол!

От Михаела Ценкова

Ритъм, музика, адреналин, хъс за игра и забавление – новият спорт босабол набира инерция и у нас. Създателят му - белгиецът Филип Ейкман, забърква вдъхновяващ коктейл, комбинирайки любовта си към спорта с тази към музиката. Надуваемият терен и трамплинът осигуряват сила на отскока, а правилата от волейбола и футбола са гаранция за интригата в играта. Още за интересния спорт, носещ усещането за Бразилия, при който дори съдията танцува, четете в новия брой на Списание 8.


Да ти е здрава гърбината

От Женя Милчева

Навеждаш се да си завържеш обувките и... така си оставаш. Адска болка в кръста те фиксира в тази поза задълго. Дископатия или дискова херния? Във всяко българско семейство има човек с такъв проблем, показва статистиката. Каква е разликата между двете състояния? Как се диагностицират? Как се лекуват? Какво представляват минимално инвазивните методи и къде у нас се прилагат? Обяснява д-р Илиян Стоев - един от най-добрите гръбначни хирурзи у нас.


Вечно жив... и здрав

Ботаническото наименование на кипариса идва от старогръцки и означава „вечно жив“. Ползите от маслото му, което се извлича с парна дестилация, са многобройни. Облекчава мускулни болки, може да служи като естествен дезодорант, има антибактериални и антисептични свойства, действа диуретично и потиска тревожността. Още за невероятното растение и неговите свойства ще разберете този месец в рубриката „Здраве от природата“.


Какъв е този знак

От д-р Светла Николова

Застанал пред рафта в магазина, на обикновения потребител може да му бъде простено, ако е объркан. Десетки сложни думи в етикета често не му говорят нищо, затова се фокусира само върху срока на годност. Как да изберем продукт, който е направен не само с грижа за здравето ни, но и за природата? Има означения, които са гарантция за качество и екологичност. В този брой разказваме за някои от най-авторитетните стандарти.


До Пъпа на света

От Мартин Байрямов

Една детска мечта се сбъдва и авторът се озовава на другия край на света – на Великденския остров, малка точица на хиляди километри от най-близката суша. За 6 дни има възможност да обиколи всичките му забележителности и даже да разбере нещичко за характера на местните хора. Кои са дългоухите и късоухите; кой и как е изработвал каменните колоси моаи и защо са им поставяни червени шапки от по няколко тона; как се става човек птица и кой е Хоту Матуа. Четете в този пътепис, написан със симпатия към мястото и чувство за хумор.


И песни за него пеят...

От Иво Владимиров

Хайдут Велко е от онези народни закрилници, за които етническото землище на българите е тясно и той помага и на други народи. Това го прави наднационален герой. За таланта му на военен стратег, за мястото му в тъмните времена на кърджалийството, за славата му на неустрашим хайдутин и за ролята му в големите политически игри на Балканите в края на XVIII и началото на XIX век разказва един от авторите на „Българска история“.


Решава логиката

От Александър Въчков

Инспектор Стрезов навършва 50 години! Александър Въчков - художникът, който илюстрира историите за легендарния криминалист в Списание 8, разказва за живота на литературния образ, за „гастролите“ му в различни издания, за различните илюстратори, които го оживяват през годините. Припомняме ви и първата загадка за инспектор Стрезов, излязла в „Космос“ преди точно 50 г.


Бягството на Хитлер

Бягството на Хитлер

Огромна конспирация ли е това, или „тайна“, за която са знаели всички съюзници?
Защо диетите не работят?

Защо диетите не работят?

При лишаването от въглехидрати отслабваме, но после килограмите се връщат