Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2019 г.

BURNOUT: Изпепелени от работа

Професионалното прегаряне засяга все повече хора. То поразява здравето и изтрива усещането за щастие. Сведете ли живота си до работата, горите. Как да се опaзите?

BURNOUT: Изпепелени от работа

Станислава Цветкова, Найден Колчев, Жени Милчева, Михаела Ценкова

Професионалното прегаряне засяга все повече хора. То поразява здравето и изтрива усещането за щастие. Сведете ли живота си до работата, горите. Как да се опaзите?
Изповедта: „Ако бърнаутът е вид прегаряне, утре може да дойде моментът, в който ще изгоря напълно.“
Фрустрацията: „… Тя идва от желанието ни да сме победители, да се доказваме да сме номер 1”
Справянето: „Минимализъм срещу прегаряне”
Терапията: „Не свеждай живота до работата”


Астрологът Гал Сасон: „2019: Излизате от затвора”

Станислава Цветкова
Гал Сасон е утвърден автор и духовен учител с многобройни вдъхновени последователи в САЩ, Европа и Близкия изток. Вече повече от двадесет години води семинари по кабала, астрология и мистицизъм. Автор е на редица книги. Миналия месец излезе най-новата му „Астрологична прогноза за 2019  – раждането на детето у вас“. От нея ще научим защо се задава „годината на парадоксите“ и какъв е парадоксът за всеки отделен знак на зодиака, кои са дни са благоприятни и кои носят предизвикателства?


Английският Розуел

Анахид Ангътян, Найден Колчев
Почти 40 години след най-известния във Великобритания инцидент с извънземни в гората Рендълшъм детективът изследовател Гари Хеселин ще представи задълбочено разследване на случилото се в документалния филм Capel Green. Упоритото отричане от страна на властите и липсата на финансиране не могат да попречат на един от най-големите разследващи на тема НЛО.


„Българските вулкани”

Проф. Петър Марчев
Супервулкан изригва на територията на Родопите преди около 32,8 млн. г., оставя след себе си най-голямата калдера в Европа - 34 на 15 км.
Ще изригне ли вулканът Витоша? Въобще има ли такъв? Какви други вулкани е имало на територията на България? Има ли риск от изригване? Опасни ли са вулканите от съседните ни територии? Списание 8 потърси отговор на тези въпроси от проф. дн Петър Марчев от геологическия институт на БАН.


Пришълец от древността

Никола Змияров
Гигантска акула подава глава над океана, в зъбите си държи син кит - второто по големина животно в света след Белия кит. После с две-три захапвания го сдъвква и поглъща като лека закуска. Изумителните кадри бяха показани по научнопопулярния канал Discovery. Заснети са от любителска камера на риболовен кораб в Атлантическия океан.Д-Рибоза= Добра прогноза

Найден Колчев
Проф. Иво Петров изпробва натуралната съставка, която може да доведе до големи успехи в борбата със сърдечносъдовите заболявания.
Проф. д-р Иво Петров е кардиолог и ангиолог. Медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към болница „Аджибадем Сити Клиник" – София. Председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия и национален консултант по кардиология.


Готин като гот

Жени Милчева
Готите са четвъртата съставка в етногенезиса на българския народ наред с траките, славяните и прабългарите.
Това разбираме след срещата ни с д-р Росен Милев, председател на Сдружениe „Балканмедиа“ и Дом „Вулфила“, експерт по история на готите. Завършил е германистика в Хумболтовия университет, има докторат по история на медиите и комуникацията от университета в Залцбург. Вече 17 г. ръководи дългосрочния Готски изследователски проект, в който участват 36 водещи български археолози, историци, лингвисти, изкуствоведи.


Юмейхо – симетрия на здравето

Михаела Ценкова
Източната мануална терапия, носеща традициите на Шаолин, възвръща баланса в тялото и подобрява жизнените процеси.
В източната традиция се говори за средния път. Аристотел го нарича златната среда, представа, която бива възприета по-късно и от западната философия. Но тези понятия, свързани с равновесието, не засягат единствено отношението ни към света или начина, по който вземаме решения, а са в основата на нещо отвъд абстрактното. Оказва се, че ключът към това да бъдем здрави се крие в симетрията на костната система, която повлиява на всички останали функции в организма.

Тервел Покръстителят?

Мария Бончева
Канът пръв въвел Христовата вяра сред българите, Борис повторил делото му, пише Паисий Хилендарски.
Свети крал Тривелия, наречен монах Теоктист, живял в 703 г., малко след Шестия вселенски събор, приел светото кръщение и през неговото царуване се кръстил целият български народ. Първото българско кръщене било при тоя свети крал Тривелия.“ Правилно се досещате, тези думи се отнасят за кан Tервел. Тези думи са излезли от ръката на самия Отец Паисий през 1762 г. върху страниците на неговата „История славянобългарска“, която сякаш знаем повече по име, отколкото по съдържание.

Прегръдката на Амазония

Филип Лхамсурен
Сам, използвайки единствено собствените си сили, Филип Лхамсурен оцелява 5 месеца сред чудесата на най-гъстата и обширна джунгла на планетата.
„Изминаха пет години, откакто бях „заразен“ от Амазонската мечта – време, в което прекрачвах многократно границите си, в което научих и преживях почти всичко, което човек може да преживее. В крайна сметка успях да прекося амазонската джунгла. И най-важното – да остана жив.”


Без дъх

Георги Караманев
Събуждаш се, днес слънцето е решило, че няма да се показва над казана. Поглеждаш и… няма го блока отсреща. Не е мъгла, тя е бяла, а гъстият бульон отвън е в мъртвите нюанси на гнилото. Нещо къкри, усеща се и от смрадта на изгоряло, която те посреща навън. Поемаш си въздух, а него го няма – заменила го е някаква супа, която на всичкото отгоре не става за ядене. И го няма Кафка, за да те превърне в подходящия вид, който да я консумира през белите си дробове.


Промяна от корен

Найден Колчев
Биоземеделието превръща ерозирали територии в плодородни полета. Химията отстъпва, идват полезните микроорганизми…
В периода 17-19 декември в Пловдив се проведе новото издание на Академия за фермери.
Нейният основател Георги Мантарлиев се е заел сериозно с просветителската цел да убеди не само фермерите в България, но и цялото ни общество, че ефективното и печелившо биоземеделие е не само възможно, но и крайно необходимо.


Захарта е супер антиоксидант

Албина Фабиани
Ако си я отказвате, ще отслабнете, но не защото сте стопили мазнините, а заради загуба на мускулна маса.
В рубриката „Нова клетка“ даваме думата на Албина Фабиани, специалист по нутриционална епигенетика, да ни разкрие тайните на здравето.Медицината Юнани

Д-р Славян Стоилов
Бенгалски фикус за увиснали гърди и пепел от перата на паун с мед за често хълцане.
Ето ни изправени пред прекрасен пример за древен синтез, извършен в името на човека – преминавайки през вектора на семитите араби, древноперсийските индоевропейски медицински традиции намират своето място в ареала на индийската аюрведа. „Юнан“ е арабското название на Йония, обобщаващо за цяла Древна Елада – от древноперсийското
Яуна и арабското Ел Юнан.


Пу, да не ти е уроки!

Д-р инж. Гинка Стоева
Теорията за торсионните полета обяснява защо „лошото око” въздейства негативно.
Едва ли има българин, който поне веднъж да не е бил свидетел на ситуация, когато хора, очаровани от вида на бебе или малко детенце, му се възхищават и накрая произнасят „Пу, пу, да не ти е уроки!“, придружено със символично заплюване. От древни времена в много народи по света битува вярването, че чуждите мисли могат да повлияят върху здравословното състояние на живите същества чрез погледа на човека. В България това явление е популярно под названието уроки, а самият процес - урочасване.

Четете още в броя разказа „Неоспоримо алиби” на Емануел Икономов за новия случай на инспектор Стрезов, решете новата Маркова загадка и вижте какво вещаят звездите в астрономическия календар.
„Българските” вулкани

„Българските” вулкани

Супервулкан изригва на територията на Родопите преди около 32,8 млн. г.
Без дъх

Без дъх

Събуждаш се, днес слънцето е решило, че няма да се показва над казана. Поглеждаш и… няма го блока отсреща...
Захарта е супер антиоксидант

Захарта е супер антиоксидант

Другата страна на въглехидратите