Подкрепете ни!
Събития11 ноември 2019

Съкровища в Археологическия музей

Вижте златото от Преслав до 26 януари

Съкровища в Археологическия музей
Златните накити от 9 век се показват за първи път след реставрация и анализ в научно-изследователския институт по археология в Майнц. След като възхитиха посетителите на Лувъра, сега може да ги види и българската публика. Анализите на използваните материали и на изработката показват, че съкровището е много по-ценно, отколкото се смяташе досега.
От княжеския двор на Велики Преслав до днешен ден са стигнали две златни съкровища с накити и монети - Малкото и Голямото златно съкровище.

Голямото или Преславското съкровище
То е открито преди 40 години – над 120 златни накити и монети в дървено сандъче със сребърни обкови, скрито в каменната пещ в едно от жилищата на ранносредновековно селище на Дервишката река, през един хълм от градските порти на Преслав. Златото се датира от 9-10 век, но има и някои по-ранни предмети, които вероятно са били наследени.

Византийските монети дават основание укриването на съкровището да се отнесе в средата на 10 век и да се свърже с опустошаването на Преслав от киевския княз Светослав през 969 г. или превземането на града от византийския император Йоан Цимисхий през 971 г. Но би могло и да е откраднато и след това укрито.

Състои се предимно от женски накити. Има предположения, че може да е част от сватбения дар на царица Мария за сватбата ѝ с българския цар Петър. Мария е внучка на византийския император Роман Лакапин и със сигурност е дошла в България с богати дарове. Някои от бижутата - като златната диадема и огърлица, са уникални екземпляри и участват в най-важните византийски изложби по света.
Освен накити и византийски монети съкровището съдържа и апликации за дрехи, колани и копчета, лъжици и части от чаша.


       
Златна друстранна огърлица. Огърлицата се смята за връх в средновековното златарство. Тя е изработена от 227 г злато, емайл, аметисти, кристали и перли. Съставена е от лента с два вида панели и три реда пандативи.  Централният панел е с изображение на Богородица Оранта. Втората огърлица се състои от три златни медальона с украса от перли, изумруди, виолетово-червеникави камъни (светли рубини и гранати).  
 


Централна апликация на царската диадема.
Повечето изследователи я определят като женска, но тя би могла да е и царска корона, като се има пред вид изображението на централния панел - “Възнесение на Александър Македонски”. Владетелят е в колесница и в ръцете си държи копия с примамка за двата грифона, които я теглят. През ранното средновековие този иконографски сюжет се свързва преди всичко с идеята за образа на идеалния владетел, а фантастичните зверове са пазители на различни части от сакралното пространство на теократичната империя. В петте запазени плочки на диадемата има грифони – митични създания между лъв и орел, и сенмурви – кучета-птици.
 


Обиците (наушниците)
определено са женски накит, най-вероятно на византийската принцеса. Върху една от обиците са изобразени едновременно паун - знак за аристократическия произход на жените във Византия, и ловни кучета - символ на силата и могъществото на владетеля.

Малкото преславско съкровище
То е открито при археологическите разкопки на дворцовия център. Две гривни, наушници и монети са били скрити в издълбана дупка в камък с каменна тапа. Този своеобразен средновековен сейф не се отличава от останалите каменни блокове, с които е изградена стената на стаята. Добре скрито, съкровището излиза на бял свят при археологическите разкопки, когато между камъните от рухналата стена пада каменното похлупаче на сейфа.
 
Преславска керамика
Тя също е част от съкровищницата на града. Белоглинената рисувана керамика е едно то най-големите достижения на средновековното българско изкуство във Втората българска столица. Във връзка с изграждането на новите дворцови и храмови постройки възникват ателиетата, специализирани в производството на керамични детайли за външна и вътрешна украса. В същите работилници се изработват икони и луксозни трапезни съдове.
Преславската рисувана керамика е феномен, чийто корени се проследяват в изкуството на Близкия Изток.
 
Рисуваната керамика е използвана в интериорната украса под формата на пана върху стените, облицовка на цокли, корнизи и архиволти, рамки на врати и прозорци. Далеч по-разпространени са били рисуваните икони. Един такъв шедьовър е иконата на св. Теодор.

Епиграфски надписи
Епиграфските надписи и графити с глаголическо и кирилско писмо. След надписите върху крепостните стени особен интерес представлява надписът, който се свързва с брата на цар Петър - Иван , който е затворен след несполучливия заговор, организиран от него. Той гласи “Грешният Ян е писал това седейки в тъмница”.

 Надгробен надпис на Анна, за която се смята, че е една от дъщерите на княз Борис.
 
Оловни печати на Симеон
През 893 година в Преслав започва да функционира владетелската канцелария. Ежедневно в нея са се изписвали многобройни законодателни актове, административни разпоредби, дарствени грамоти и послания, изпращани и получавани от чужди владетели. От това всекидневие почти нищо не е достигнало до нас в оригиналния си вид. Единствените автентични материални паметници, стигнали до нас, са печатите, с които се скрепявал документа. Значението на печата е същото, както и днес - потвърждава законността на документа или кореспонденцията. Но освен това чрез печата владетелят се е афиширал и пред своите поданици. При ограничените пропагандни възможности през средните векове по този начин поданиците са могли да видят своя владетел - как изглежда, какви инсигнии носи и какъв титул притежава.
12 компании по пътя на успеха Събития

12 компании по пътя на успеха

Пощенска банка подкрепя за втора поредна година програмата за бизнес растеж на Endeavor България

Нека помогнем поне на една жена, жертва на насилие, да посреща слънцето! Събития

Нека помогнем поне на една жена, жертва на насилие, да посреща слънцето!

Нова инициатива на организацията в защита правата на жените Зонта Интернешънъл

Научете всичко за метода на Ледения човек - Вим Хоф Събития

Научете всичко за метода на Ледения човек - Вим Хоф

В еднодневен семинар може да разберете повече за себе си и да разширите възможностите на ума и тялото си

„Магическите закони на успеха” Събития

„Магическите закони на успеха”

Онлайн лекция на Зор Алеф

Международен фолклорен фестивал „Витоша” Събития

Международен фолклорен фестивал „Витоша”

Лятното, цветно събитие на столицата

Рядка комета свисти към Земята Събития

Рядка комета свисти към Земята

Неовайс C/2020 F3 вече видима и ще бъде най-близко до България на 23 юли

Изпратен да разклати масите, да предизвика събитията, да създаде бъдещето! Събития

Изпратен да разклати масите, да предизвика събитията, да създаде бъдещето!

170 г. от рождението на Иван Вазов. Нека си спомним думите му за Левски.

Легендата Алекс Орбито отиде при Бог Събития

Легендата Алекс Орбито отиде при Бог

В понеделник, 20 юли от 19 ч, се организира виртуална среща в негова памет

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest Събития

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest

Събитието е на 3 и 4 юли на столичния стадион „Юнак“

Честит Еньовден! Събития

Честит Еньовден!

Билките, които наберете днес, ще са силно лековити

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19 Събития

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19

Международната организация инициира манифест с пет искания към политиците, който набира подкрепа сред гражданския сектор

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя! Събития

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя!

Той дава сърце и душа в прочита им, но се нуждае и от минимални средства

В многоточието Събития

В многоточието

Разгледай света на илюстраторката Вичи Йорданова от 1 до 15 юни

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове Събития

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове

Шведският аутдор специалист стартира онлайн трекинг събитие Fjällräven Classic TV

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Събития

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Нека се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и всички други просветители