Подкрепете ни!
Събития29 януари 2024

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в ЕвропаБронирани полицейски коли заеха позиции на пазара Rungis, предаде снощи агенция Ройтерс. От дни френските фермери са блокирали с тракторите си и друга селскостопанска техника важни пътни артерии из цяла Франция. Очакваше се протестиращите да се успокоят, след като френското правителство им обеща, че няма да намалява държавните субсидии за дизеловото гориво за тежки МПС, уточнява The Guardian. Но това не се случи. Земеделците в цяла Европа не протестират само за субсидии – те искат промяна в политиката на ЕС в сектора, която ги води до фалит, дори поощрява затварянето на ферми и работи в полза на големите монополисти. 

Френските земеделци твърдят, че са изправени пред нелоялна конкуренция и възнамеряват да излязат днес на мощно протестно шествие. Франция е най-големият селскостопански производител в Европейския съюз. Местните се оплакват от нелоялна конкуренция и прекалено държавно толериране на конкуренти от други страни, особено от Украйна, с цел правителството да извлече политически дивиденти. 

През последната седмица французите блокираха магистрали, а напрежението ескалира. В социалните мрежи има десетки видеа как шофьорите изсипват оборски тор в заведения „Мак Доналдс", пръскат с изпражнения административни сгради, унищожават продукция от камиони на вносители. Някои фермерски съюзи призоваха протестиращите да поставят транспортни блокади около столицата в понеделник и да се насочат към пазара Rungis близо до Париж.

„Нашата цел е да обкръжим Париж“, каза фермерът Даниел Фоше пред BFM TV, докато се подготвяше да пътува до столицата в конвой от превозни средства и трактори на фермери, цитиран от Ройтерс.

Вътрешният министър Джералд Дарманин обяви, че 15 000 полицаи ще бъдат използвани в противодействие на протестиращите, за да се гарантира, че нито един трактор няма да влезе в Париж и предупреди за смущения в понеделник в региона Ил дьо Франс, който обхваща Париж и близките предградия. 


Ретроспекция на бунта

Протестират и селскостопанските производители в други европейски страни, включително Германия и Полша. Според The Guardian през последните години фермерите в Западна Европа трупат ярост срещу политиките за защита на планетата, които според тях струват твърде скъпо и е насочена основна срещу тях. В Нидерландия, където реакцията беше най-силна, съдебно решение относно азотните емисии през 2019 г. предизвика яростни и повтарящи се протести срещу усилията на правителството да затвори ферми и да намали броя на животните в тях. В Белгия подобни битки доведоха до конвои от трактори, които задръстиха европейския квартал на Брюксел през март миналата година. В Ирландия млекопроизводителите, ядосани от ограниченията на азота, маршируваха с кравите си до офисите на трима министри миналия месец.
На фона на най-горещата година в историята на Испания фермерите излязоха по улиците на Мадрид през януари 2023 г., след като правителството обяви планове да ограничи количеството вода, което могат да вземат от засегнатата от суша река Тежу. 
След като разгневени фермери изхвърлиха оборски тор по улиците на Берлин през декември, германското правителство разводни плана за намаляване на субсидиите за дизелово гориво в превозни средства във фермите. 
Земеделците в цяла Европа едва се опомнят след енергийната криза и пандемията, които накараха мнозина да се борят за оцеляване и едва свързват двата края. Повечето протестират и заради прекалените правила и тежка европейска бюрокрация. Фермерите от Нидерландия и Франция изразиха разочарование от натиска от страна на правителствата да произвеждат по-малко, след като години са ги насърчавали да произвеждат повече.
Миналия понеделник холандският политически анализатор Ева Влаардингербрук се присъедини към фермерите на трактор в Германия, за да се противопоставят на „глобалните елити, които водят война срещу трудолюбивите хора, които слагат храна на нашите маси“.
В интервю с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън миналата година, Влаардингербрук твърди, че групи като Световния икономически форум се опитват да накарат холандците да ядат буболечки, като разбиват фермите и отварят фабрики за насекоми. Клипът в YouTube – озаглавен „Политиците знаят, че когато контролират храната, те контролират хората: активист“ – е гледан повече от половин милион пъти. „Не искаме да ядем насекоми, искаме нашата пържола“, каза тя.
Земеделците са шокирани от лицемерието на европейските бюрократи, които от една страна налагат непрестанно нови и нови мерки към земеделците, за да пазят планетата от замърсяване, а от друга – с лекота удължиха срока за ползване на отровата глифозат, вкараха канцерогенни буболечки в храната, а сега искат и да позволят нови ГМО-та да се разпространяват без контрол в природата и без дори да се етикират в магазините, безогледно! 

Селските стопани в България също готвят нов протест. Утре (във вторник) те ще имат среща с министъра на земеделието, от която ще зависят техните последващи действия.

Още по темата:

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Днес честваме Антоновден Събития

Днес честваме Антоновден

Ще почерпят над 80 000 българи

Днес празнуваме Ивановден Събития

Днес празнуваме Ивановден

Над 300 000 българи черпят днес

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“ Събития

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“

Бяха раздадени награди в осем категории и три гранта

Лотосът насред блатото Събития

Лотосът насред блатото

Честит 15-и рожден ден на Списание 8!

Излезе книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” Събития

Излезе книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния"

Богомила-Сандия: „Идеята се появи много отдавна. Сега музата отново ме навести – с един от тези неочаквани импулси, които идват от нещо извън нас."

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания Събития

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания

Елате на „Дните на предизвикателствата“ от 5 до 7 декември в кино „Люмиер“!

Дунавската писменост – световно културно наследство Събития

Дунавската писменост – световно културно наследство

Д-р Харалд Харман с нова книга за българските читатели